Magneziu, top 10 beneficii pentru sănătate
Magneziul este un mineral esențial corpului uman și joacă un rol important în numeroase funcții. În ciuda importanței acestuia, multe persoane nu reușesc să includă o cantitate adecvată de magneziu în dietă, iar acest lucru le poate afecta sănătatea generală. E important să înțelegi ce beneficii are acest mineral și să-ți ajustezi dieta în conformitate pentru o stare de sănătate și o vitalitate optime.
11.06.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 0 secundeTop 10 beneficii
Iată cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care le are magneziul și de ce este crucial să-i oferi corpului tău doza zilnică din acest mineral.
1. Susține funcția mușchilor și a nervilor
Pentru funcționarea musculară și a nervilor, magneziul este un mineral fundamental. Acționează ca un blocant natural de calciu și ajută mușchii să se relaxeze după ce se contractă, un proces vital pentru prevenirea crampelor și spasmelor musculare.
Mai mult, acesta ajută la transmiterea impulsurilor nervoase pentru comunicarea adecvată dintre creier și corp. Nivelurile optime de magneziu în corp pot reduce riscul bolilor neuromusculare și să îmbunătățească performanța și coordonarea musculară.
2. Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară
Acest mineral ajută la reglarea tensiunii articulare prin relaxarea vaselor de sânge și echilibrarea electroliților. În plus, ajută la menținerea unui puls regulat și previne aritmia prin faptul că asigură funcționarea adecvată a celulelor musculare cardiace.
Studiile au arătat că acesta poate reduce riscul de hipertensiune arterială, un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.
3. Beneficii pentru sănătatea osoasă
Probabil că ai văzut mai multe suplimente pentru sănătatea oaselor care includ și magneziu, pe lângă calciu și vitamina D. Asta se datorează faptului că magneziul ajută la absorbția și metabolizarea calciului și a vitaminei D, care sunt esențiale pentru formarea oaselor. Aproximativ 60% din magneziul din corp este stocat în oase, unde contribuie la structura și forța lor.
Un aport adecvat din acest mineral este asociat cu o densitate osoasă mai mare și un risc mai mic de osteoporoză, în special la femeile aflate la postmenopauză.
4. Producția de energie
Magneziul este implicat în peste trei sute de reacții enzimatice în corp, dintre care multe au legătură cu producerea de energie. Acesta joacă un rol cheie în transformarea alimentelor în energie prin descompunerea carbohidraților, proteinelor și a grăsimilor. În plus, este esențial pentru producerea de adenozin trifosfat (ATP). ATP-ul este principalul transportor de energie în celule. Magneziul ajută astfel la combaterea oboselii și la îmbunătățirea nivelului de energie pe parcursul zilei.
5. Susține sănătatea mintală
Este binecunoscut impactul pe care îl are acest mineral asupra sănătății mintale și a funcției cognitive. Reglează neurotransmițătorii, mesagerii creierului și ai sistemului nervos, și ajută la protejarea creierului de boli neurodegenerative. Deficiențele de magneziu pot exacerba anxietatea, depresia și schimbările de dispoziție.
6. Beneficii pentru digestie
Magneziul ajută la relaxarea mușchilor din tractul gastrointestinal și promovează mișcările regulate ale intestinului, prevenind constipația. Acesta acționează ca un laxativ natural prin atragerea apei în intestine, lucru care ajută la înmuierea scaunelor. De asemenea, susține producția de enzime digestive, cruciale pentru descompunerea și absorbția nutrienților și pentru o digestie eficientă.
7. Reglează nivelurile de zahăr în sânge
Facilitează acțiunea insulinei, hormonul responsabil pentru controlul glicemic, și ajută astfel la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Nivelurile adecvate de magneziu pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, controlul glicemic și pot reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2.
Deficitul de acest mineral este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2 și de sindrom metabolic.
8. Reducerea inflamației
Inflamația cronică contribuie la dezvoltarea mai multor boli, precum cele cardiovasculare, diabet și cancer. Magneziul are proprietăți antiinflamatoare fiindcă inhibă producția de citokine proinflamatorii și susține enzimele antioxidante, care protejează celulele de stresul oxidativ. Un nivel adecvat din acest mineral poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice și promovează sănătatea generală.
9. Beneficii pentru sănătatea respiratorie
Magneziul joacă un rol important și în funcția respiratorie, ajutând la relaxarea mușchilor bronșici și la îmbunătățirea funcției pulmonare. Este deosebit de benefic pentru persoanele care suferă de astm și de boli pulmonare obstructive cronice (BPOC).
Suplimentarea cu magneziu poate îmbunătăți capacitatea pulmonară, reduce severitatea crizelor de astm și îmbunătățește sănătatea respiratorie generală. În plus, acesta ajută și la reglarea răspunsului organismului la alergeni, reducând riscul de reacții alergice.
10. Beneficii pentru o piele sănătoasă
O piele sănătoasă este ajutată și de magneziu. Acesta ajută la reglarea proceselor celulare esențiale pentru sănătatea pielii, cum ar fi sinteza proteinelor și repararea celulelor. Susține, de asemenea, producția de colagen, care asigură structura și elasticitatea pielii. Datorită proprietăților antiinflamatorii și antimicrobiene, poate ajuta și la reducerea acneii, eczemelor și a altor afecțiuni inflamatorii ale pielii. În plus, ajută la menținerea unei hidratări adecvate și menține pielea moale și suplă.
În ciuda importanței sale, multe persoane nu-și iau suficient magneziu prin alimentație. Printre alimentele bogate în magneziu se numără legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, cerealele integrale și leguminoasele. Dacă nu reușești să-ți iei doza zilnică necesară din acest mineral, suplimentele cu magneziu pot fi utile.
Înainte să iei orice suplimente alimentare, este important să te consulți cu un medic. Acesta îți va face un plan de tratament personalizat, cu dozare adecvată, pentru a evita potențialele efecte adverse.
Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8108907/
https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-benefits#essential
https://www.healthdirect.gov.au/magnesium
https://www.health.com/magnesium-7229399
https://www.healthline.com/health/diabetes/magnesium-and-diabetes
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024