Maioneza, de la gustos la dietetic
Cum ar fi unele mâncăruri fără sos tartar, sos de usturoi, tousand-island souce? Multe dintre sosurile pe care le utilizăm, chiar că dressing-uri pentru salate, conțin maioneză. Putem să consumăm sortimentele de maioneză de care abundă piața alimentară sau o putem pregăti în casă. Alegerea stă în mâinile noastre, dar care este cea mai sănătoasă? În cele ce urmează îți propunem o rețetă de maioneză dietetică, gustoasă și ușor de pregătit.
31.10.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secundeMaioneza din comerț
După conținutul de ulei vegetal, maioneza care se găsește în comerț se clasifică în:
- maioneză cu un conținut ridicat de grăsimi vegetale (de la 55 la 80%);
- maioneză cu un conținut scăzut de grăsimi vegetale (între 40 și 55%);
- maioneză cu un conținut foarte scăzut de grăsimi vegetale (sub 40%).
La fabricarea maionezei se folosesc următoarele ingrediente de bază: uleiuri vegetale rafinate, praf de ouă, sare, zahăr, mustar, produse lactate, aditivi alimentari. În cazul utilizării galbenusului, conținutul acestuia în produsul finit trebuie să fie de minimum 2,8 %. Un avantaj important al maionezei din comerț este că are în compoziție praf de ouă, obținut din ouă pasteurizate, deci este un produs mult mai sigur din punct de vedere al contaminării microbiologice decât cea preparată în casă.
Pentru prepararea maionezei de casă se folosesc ouă proaspete, de multe ori crude, iar galbenusul crud poate conține Salmonella, o bacterie care produce toxiinfectii alimentare.
Maioneză de casă
Maioneza preparată în casă conține o cantitate mare de ouă și de ulei vegetal. Gălbenușul este o sursă importantă de fosfor, foarte ușor asimilat de organism și care se constituie într-un tonic cerebral. Conține fier, fiind antianemic, calciu, vitaminele A, D și unele dintre vitaminele complexului B.
Însă gălbenușul conține, într-un procent mare,colesterol, de aceea se impune restrângerea consumului. Conținutul mare de grăsimi aduce multe calorii, maioneza preparată după rețeta clasică fiind contraindicată persoanelor care doresc să slăbească.
Maioneza dietetică
Ții o dietă de slăbire, dar vrei totuși să te bucuri de gustul delicios al unui sos preparat în casă? Delectează-te cu următoarea rețeta de maioneză dietetică!
Ingrediente pentru maioneză dietetică făcută în casă: un gălbenuș de ou crud, 1 linguriță de muștar, 2 linguri ulei de măsline extra-virgin, zeamă de la o jumătate de lămâie, 250 ml sana sau iaurt, 1 lingură de smântână dietetică.
Se prepară ca o maioneză obisinuita. Dacă vascozitatea este prea mare, se adaugă puțină apă minerală. Această rețetă de maioneză dietetică este foarte gustoasă, sănătoasă și reduce cantitatea de ulei cu aproximativ 80%.
O lingură de maioneză preparată în mod tradițional are 110 kcal și 12 g de grăsimi, în timp ce o lingură de maioneză dietetică conține 25 kcal și 4 g de grăsimi.
Text: Dr. Lăcrămioara Brindusie
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024