Mănâncă ascultându-ți simțurile – chiar funcționează!
Atunci când busola senzorială pierde nordul, riscul de a te rătăci în drumul tău către silueta dorită este major. Când vine vorba de scăderea ponderală și controlul greutății, simțurile sunt cele mai bune călăuze. Te ghidează direct la țintă.
03.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 42 secundeDacă vrei să ai sorți de izbândă și să duci la capăt un regim de slăbire e musai să (re)înveți să-ți asculți corpul și să-i înțelegi mesajele. În vâltoarea vieții moderne, cei mai mulți dintre noi am încetat să facem acest lucru, ceea ce ar putea explica, cel puțin în parte, înmulțirea cazurilor de obezitate.
Confuzia dintre poftă și foame
Este una dintre principalele consecințe ale ruperii contactului cu propriul organism și un important factor favorizant al câștigului ponderal. „A mânca de poftă e ca și cum ai deschide un cont de economii în beneficiul adipocitelor. În schimb, a te așeza la masă doar atunci când îți este foame reprezintă cea mai bună metodă de a obține o greutate sănătoasă”, explică dr. Jean Philippe Zermati, reputat medic și nutriționist francez.
Te întrebi cum faci diferența dintre ele? Foarte simplu: pofta este o stare mentală care dispare dacă îți muți atenția pe altceva; foamea, pe de altă parte, induce o senzație fizică, pe care o simți la nivelul stomacului și care nu trece cu una cu două.
Nerecunoașterea sațietății
Incapacitatea de a detecta la timp semnalele de sațietate este o altă problemă de care trebuie să te ocupi cu prioritate. Altfel, vei continua să mănânci mai mult decât ai nevoie, iar organismul va înregistra un excedent de energie pe care, neavând cum s-o folosească, o va stoca. Evident, sub formă de țesut adipos. Ce poți face pentru a opri acest proces? Să petreci timp de calitate cu mâncarea, să fii prezent/ă și conștient/ă la fiecare masă și de fiecare masă, să te bucuri de fiecare îmbucătură, activându-ți toate cele cinci simțuri:
Văz: cum arătă ceea ce mănânci? Ți se pare atractiv sau există alimente care au un aspect mai plăcut?
Miros: oferă-ți răgaz pentru a savura aroma mâncării. Poți chiar închide ochii, pentru a te concentra pe simțul olfactiv. Ce asociații îți creează, ce amintiri îți trezește? Un studiu recent susține că dacă te bucuri de aroma mâncării te saturi mai repede.
Tactil: simte textura mâncării. Ce consistență are? Îți place?
Gust: ia o cantitate mică de mâncare și mestec-o pe îndelete, spre deliciul papilelor gustative. Este așa cum te așteptai să fie? Merită consumată?
Auz: atunci când muști sau mesteci, fii atent/ă la sunete și la ceea ce-ți spun acestea despre mâncare. Un recent studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Brigham Young și Universitatea de Stat Colorado, SUA, a relevat că ascultarea sunetelor pe care le producem în timp ce mestecăm grăbește instalarea senzației de sațietate și ne ajută să mâncăm mai puțin. Așadar, la masă nu vorbim! Și acesta nu e singurul motiv pentru care ar trebui să-ți faci un obicei din a mânca în liniște.
Un grup de cercetători de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, a stabilit că într-o atmosferă gălăgioasă oamenilor le scade sensibilitatea la dulce și sărat.
Zi de zi, perseverează!
Chiar dacă în primă fază ți se va părea cu neputință să pui în aplicare cele descrise mai sus, continuă să te străduiești. Mintea noastră învață prin rutină. Comenzile pe care i le vom da în mod repetat vor deveni în curând automatisme, ceea ce înseamnă că lucrurile se vor întâmpla de la sine, fără vreun efort deosebit.
Trucuri pentru a mânca mai lent și mai puțin
- Alocă cel puțin 20 de minute unei mese principale. Folosește un cronometru în acest sens.
- Înainte de a începe masa, gândește-te la drumul pe care l-au parcurs alimentele ca să ajungă la tine în farfurie: pornind de la razele soarelui până la fermier și bucătar.
- Încearcă să mănânci cu mâna non-dominantă sau să utilizezi bețișoare chinezești în loc de furculiță. Orice ai alege, te va ajuta să încetinești ritmul cu care mănânci și să te concentrezi mai bine asupra a ceea ce faci.
- Ține cont de fiecare îmbucătură. Potrivit unui studiu apărut în revista științifică „Advances in Obesity, Weight Management&Control”, diminuarea cu 20-30% a numărului de îmbucături într-o zi permite o pierdere în greutate de aproximativ 2 kilograme pe lună. Și asta fără a modifica compoziția meniului obișnuit.
- Înainte de a deschide frigiderul, respiră adânc și întreabă-te: „De ce vreau să mănânc?”. În cazul în care motivul este altul decât foamea, închide-l și îndepărtează-te de tentații. Ieși la plimbare, citește o carte, ascultă muzică.
Reține!
Dacă faci altceva în timp ce mănânci – vorbești la telefon, răspunzi la e-mail-uri, scrii sms-uri, te uiți la televizor etc. – , nu mai poți fi atent/ă la ceea ce-și „șoptește” corpul și riști să mănânci mai mult decât ai nevoie.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024