Mananca sanatos daca ai colesterolul ridicat
Daca ai valori crescute ale colesterolului, nu trebuie sa renunti la o cina cu prietenii sau familia, la o masa festiva sau la o cina romantica la restaurantul tau preferat. In schimb, este necesar sa te autoeduci pentru a alege mancaruri sarace in colesterol, astfel incat sa poti manca cat mai sanatos.
13.03.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 18 secunde“Cred ca mesajul cheie este – Cunoaste ceea ce mananci“, spune Penny Kris-Etherton, distins profesor de nutritie in cadrul Colegiului de Sanatate si Dezvoltare Umana de la Universitatea Penn State, SUA. Asta inseamna ca meniul trebuie studiat cu atentie astfel incat sa depistezi alimentele ce trebuie evitate atunci cand te confrunti cu valori crescute ale colesterolului. Principalul scop nu este de a evita alimentele care au colesterol, ci alimentele care contin grasimi saturate. Inlocuind grasimile saturate din dieta cu grasimi nesaturate sanatoase poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului. Alegerile cele mai bune sunt grasimile polinesaturate, care se gasesc in uleiul de masline, uleiul de soia si pestele precum somonul.
Dr. Daniela Oeschlager-medic specialist medicina generala, Centrul Medical Munposan – Bucuresti, ne da cateva sfaturi utile pentru a ne mentine colesterolul intre valori normale. Nivelul total al colesterolului se recomanda a se situa sub valoarea de 200.
Aperitive sanatoase
- Daca mergi la un restaurant cu specific chinezesc, pentru inceput poti incearca pachetele de primavara, care nu sunt adanc prajite in ulei, iar daca acestea vin insotite si de putin orez, atunci e perfect. “Orezul fiert este cel mai bun”, spune Kris Etherton. Daca totusi acesta este preparat in tigaie, puteti ruga personalul ca acesta sa fie pregatit cu cat mai putin ulei, recomanda Kris.
- Fructele de mare pot fi o alegere buna mai ales daca acestea sunt fierte, pentru a avea un numar redus de grasimi saturate.
- Daca antreul este bogat in legume nu trebuie sa iti faci griji pentru grasimile saturate.
Felul principal usor
- Evita preparatele din rata sau porc pentru ca sunt bogate in grasimi nesanatoase. Alege ceva mai usor, cum ar fi carnea de pui sau de curcan, preparata la gratar, si nu prajita. Daca se intampla sa te afli intr-un local cu specific italienesc, spune pas lasagniei. “Carnea de vita si lasagnia cu branza pot fi un adevarat cocktail de grasime saturata”, spune Kris.
- De ales – pestele! Unele tipuri de peste, cum ar fi somnul sau pastravul contin acizi grasi – Omega 3, care sunt foarte sanatosi. Fie ca este la gratar sa fiert, pestele este o alegere buna mereu. Pentru condimente, alege coriandru.
- Fajita de pui este de asemenea o alegere buna pentru ca este o mancare bogata in legume.” “Pastele simple cu sos marinara pot fi o optiune buna” sugereaza Kris Etherton.
- De asemenea, poti incerca mai multe tipuri de salata – salata de spanac si ciuperci, salata de branza si fructe cu sos vinegreta.
Marius Vasilescu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024