”Mananca tot din farfurie!”- obsesia care ne distruge sanatatea si silueta
”Mananca tot daca vrei sa primesti desert!”, ”Te ridici de la masa doar cand ai terminat!”, ”Mergi la joaca doar cand e farfuria goala!”, ”Nu e politicos sa nu termini din farfurie!”- va suna cunoscute aceste replici? Unii nu doar ca si le amintesc din propria copilarie, dar le folosesc si cu propriii copii. Iar cei care nu sunt inca parinti se surprind si acum, la maturitate, chinuindu-se sa nu se ridice de la masa pana nu au terminat tot, chiar daca senzatia de satietate s-a instalat de mult.
13.03.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 56 secundeAceasta este una dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii privind alimentatia copiilor si, totodata, un obicei nociv pentru ei insisi. O serie de tulburari si de afectiuni de toate tipurile isi au originea exact in acest ”Mananca tot din farfurie!”. Si nu este vorba doar despre afectiuni fizice, ci si psihice, dat fiind faptul ca mancarea este impusa, deseori folosita pe post de recompensa, iar copilului nu i se permite niciun fel de control asupra ei.
Obezii de maine
Romania se afla pe locul doi in Europa in ceea ce priveste obezitatea infantila. Copiii obezi de astazi sunt adultii obezi de maine, care nu lupta doar cu kilogramele in plus, ci si cu boli de inima, diabet si alte afectiuni asociate obezitatii. De cele mai multe ori, copiii ajung la un astfel de diagnostic cu aportul parintilor care, de la cateva luni, le dau atat alimente nepotrivite, cat si cantitati exagerate, in conditiile in care, de fapt, ceea ce conteaza cu adevarat nu este ca mancarea sa fie multa, ci adecvata varstei, variata, de calitate, proaspata. Acelasi lucru este valabil si pentru adulti.
Fiecare e responsabil de portia lui
Pentru ca obiceiurile alimentare s-au format in copilarie, la varsta adulta, preocuparea de a termina tot din farfurie ne face sa ratam regulile esentiale ale alimentatiei: mancatul pe indelete, cu inghitituri mici, pentru a savura mancarea. Din acelasi motiv, putem manca in nestire, orice, si identificam cu greu momentul in care ne e foame sau doar pofta, precum si cel in care am ajuns la satietate. Acesta este si unul dintre motivele pentru care ne ingrasam. Pentru a evita acest lucru, ar trebui sa incheiem mesele nu inainte de a finaliza portia, ci chiar inainte de a ne simti satui. Explicatia este simpla: pentru ca senzatia de satietate sa ajunga la creier este nevoie de cel putin 20 de minute.
Daca ai un stil de viata sedentar, portia ta de mancare, respectiv caloriile consumate, trebuie sa fie semnificativ mai reduse fata de ceea ce consuma colegul care face sport sau alta activitate fizica intensa.
Portia se adapteaza la nevoile zilnice
Fiecare persoana are propriul sistem de reglare a apetitului, iar corpul stie sa ceara in functie de nevoi: exista perioade in care este necesar un numar mai mare de calorii, altele in care sunt suficiente mai putine. Exista zile in care simtim nevoia unui anumit tip de mancare, iar acest lucru este in regula, atat timp cat, per ansamblu, ne hranim cu o gama variata, care cuprinde toate grupele esentiale de alimente. Asadar, ceea ce conteaza cu adevarat nu este sa bifam in totalitate portii intregi, ci sa stim sa ne ascultam si respectam organismul, adaptand portiile la varsta, sex, greutate, caloriile arse zilnic, stilul de viata, activitatea fizica de zi cu zi.
Principalele grupe de alimente pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru o alimentatie sanatoasa sunt: lactate, carne, oua, legume, fructe, cereale. Grasimile, uleiurile si dulciurile sunt permise in cantitati mici.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024