Mananci carne la gratar? Afla cum sa o prepari sanatos!
Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Gatitul pe gratar exclude aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii. Iti prezentam cateva sfaturi utile pentru ca vara asta sa te delectezi cu preparate sanatoase la gratar.
07.07.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeCarnea pregatita incorect la gratar poate fi periculoasa pentru sanatate! Afla cum sa o prepari sanatos!
In primul rand trebuie sa inlocuiesti ingredientele greu digerabile si pline de calorii cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti beneficiu, si nu de grasimi si calorii in exces.
Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar
Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la baza gratarului. De asemenea, hrana preparata pe gratar are mai putine calorii decat cea pregatita prin prajire, motiv pentru care este recomandata in toate planurile nutritionale destinate pierderii in greutate.
Alimentele isi pastreaza continutul nutritiv
Preparatele gatite pe gratar ajuta ingredientele sa isi pastreze proprietatile nutritive aproape intacte (spre deosebire de alte metode de gatit), intrucat expunerea in fata temperaturilor ridicate este limitata. Astfel, alimentele raman in continuare hidratate, cu vitaminele nealterate. Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc spre alimente mentine umiditatea alimentelor si le face suficient de fragede, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire.
Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si tiamina, doua vitamine esentiale de care corpul are nevoie pentru a se mentine sanatos.
Efectele negative ale prepararii alimentelor pe gratar
Frigerea alimentelor bogate in proteine, de exemplu carnea, creeaza doua tipuri de substante chimice care ar putea contribui la aparitia cancerului: HCA (amine heterociclice) si PHA (hidrocarburi aromatice policiclice). HCA se formeaza cand carnea este gatita la temperaturi inalte. PHA, a doua substanta, se formeaza cand grasimea de pe carne se scurge in sursa de foc sau alte pe suprafete fierbinti si genereaza fum. Fumul contine aceste substante cancerigene, care se asaza pe suprafata carnii.
Totodata, studii efectuate la Scoala de Medicina Mount din New York arata faptul ca frigerea unor alimente la temperaturi inalte produce compusi care pot accentua inflamatia din corp. Compusii, denumiti produsii finali de glicatie avansata (AGEs), sunt cunoscuti ca potentiali nocivi, aparand in circuitul sanguin al persoanelor cu boli cronice asociate cu inflamatia, de exemplu: diabet, boli cardiovasculare, artrita reumatoida sau osteoartrita.
Solutia pentru un gratar sanatos: marinarea carnii!
Marinarea carnii in condimente bogate in antixodanti sau in bere impiedica formarea substantelor cancerigene. Berea neagra e cea mai eficienta, din cauza continutului crescut de antioxidanti. Aceasta injumatateste hidrocarburile aromatice policiclice (PAH).
Berea neagra are cel mai puternic efect, reducand nivelul a opt principale PAH cu mai mult de jumatate, comparativ cu carnea de porc nemarinata. Astfel, consumul de carne marinata in bere poate fi o strategie eficienta in reducerea substantelor cancerigene.
Acest lucru este valabil si pentru marinarea in vin, otet balsamic sau alte condimente cu un continut crescut de antioxidanti. Pana in prezent, efectul este dovedit doar pentru bere.
Iulia Hadarean
Nutritionist-dietetician
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024