Mănânci o singură dată pe zi? Iată ce se poate întâmpla
La prima vedere, pare o soluție eficientă pentru a scăpa de niște kilograme extra. În definitiv, îți spui, dacă iei o singură masă pe zi, șansele să îndeși în ea numărul de calorii pe care l-ai fi consumat luând mai multe mese de-a lungul zilei sunt mai mici. Iar asta înseamnă, automat, că vei slabi. Să fie însă asta o abordare bună pentru sănătatea și silueta ta pe termen lung?
19.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeObiceiul unei singure mese pe zi este mai răspândit decât ai putea crede. Nu de alta, dar când oricum ai programul foarte încărcat, o masă luată, de regulă, seara, după serviciu, te ajută să economisești timp și te determină să te bucuri de ea ca de un festin presărat cu bucate nu neapărat sănătoase, nici cu conținut caloric redus. Iar impactul acestui obicei, perpetuat de-a lungul unei perioade mai mari de timp, deși poate părea de necrezut, este semnificativ la nivelul întregului organism…
Dereglări glicemice și hipertensiune
Consumul unei singure mese pe zi, în loc de trei, plus două gustări, are pe termen lung un impact negativ asupra nivelului glicemic și al tensiunii arteriale, toate ca urmare a faptului că organismul nu este alimentat constant cu energie. Astfel se instalează fluctuațiile glicemice, iar atunci când iei singura ta masă de peste zi, îți suprasoliciți și sistemul cardiovascular, cu implicații concrete în timp, dezvăluie două studii publicate în The American Journal of Clinical Nutrition și Metabolism – Clinical and Experimental. Cu alte cuvinte, obiceiul de a lua doar o masă pe zi mărește riscul unor afecțiuni severe, precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar și pe cel de accident vascular cerebral.
Consumul unei singure mese pe zi poate duce la surplus ponderal, în loc de scăderea mult dorită. Și asta fiindcă riști să îi furnizezi organismului mai multe calorii decât dacă ai mânca trei mese pe zi – o dovedește un studiu publicat în 2012 în Journal of Circadian Rhythms.
Tulburări de concentrare
Nu puțini sunt aceia care se confruntă cu probleme de concentrare, oboseală, dureri de cap, iritabilitate și „ceață” mentală atunci când fac pauze mari între două mese. „Combustibilul” creierului uman este glucoza, astfel că, dacă faci o pauză mai mare de șase ore, riști ca organismul să rămână fără rezerve, iar simptomele enumerate să își facă apariția.
Partea și mai neplăcută este că femeile par să fie mai afectate decât bărbații de aceste manifestări. Explicația acestui fenomen, apreciază experții, este că, de-a lungul evoluției, femeile au avut nevoie să consume alimente mai des decât bărbații pentru a fi suficient de sănătoase încât să dea naștere unor urmași cu sănătate optimă, dezvăluie un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sistem imunitar slăbit
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Inflammation, o singură masă copioasă pe zi determină și slăbirea sistemului imunitar, comparativ cu consumul a trei mese mai mici de-a lungul zilei. Ce înseamnă acest lucru, mai concret? O susceptibilitate mai mare de a dezvolta o varietate de boli, cât și agravarea unora deja existente, precum astmul, sugerează autorii studiului.
De ce consumul unei singure mese pe zi determină atât de multe probleme? În urma unui studiu realizat pe cobai, ale cărui rezultate s-ar aplica și în cazul oamenilor, experții au conchis că ar fi vorba despre dereglarea ritmului circadian natural, cu impact negativ asupra genelor.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024