19.05.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 55 secundeSigur, dacă obișnuiești să mănânci foarte repede te poți îngrășa. Dar trebuie să ții cont și de faptul că acest obicei poate contribui la riscul de diabet, boală cardiovasculară sau probleme gastrice.
E suficient să te așezi la masă cu colegii de serviciu sau să intri într-un restaurant fast-food. Sigur vei vedea cel puțin o persoană care mănâncă de parcă ar fi la un concurs. Mâncarea este una dintre plăcerile vieții. Atunci de ce unii dintre noi se grăbesc atât de tare când mănâncă? Explicația este stilul de viață “în viteză” pe care mulți îl au. Dacă tot timpul muncești, te joci, mergi, vorbești la telefon, e ușor să dobândești obiceiul acesta. Dar el vine cu un preț: poate să îți afecteze sănătatea. Iată cum:
Obiceiul de a mânca foarte repede este asociat cu câștigul ponderal substanțial și chiar cu obezitatea. Consumul alimentelor fără a le mesteca a fost legat frecvent de alimentația excesivă, hipercalorică. Chiar și la câteva minute după terminarea unei mese, mâncatul rapid poate avea în continuare un impact. Într-un studiu, s-a demonstrat că participanții care au mâncat mai repede continuau să se simtă înfometați după masă, spre deosebire de cei cu un ritm lent. Care e legătura? Când mănânci prea repede este posibil să influențezi hormonii care reglează apetitul.
Mâncatul rapid în sine nu cauzează diabet. Dar este posibil ca acest obicei să crească riscul acestei boli cronice. Într-un studiu complex, s-a arătat că femeile și bărbații de vârstă mijlocie care nu aveau diabet și au declarat că mâncau repede aveau risc crescut de rezistență la insulină. Această problemă de sănătate, în care organismul nu utilizează eficient insulina, poate duce, în timp, la instalarea diabetului. Desigur, mâncatul rapid este legat și de obezitate, iar aceasta este un factor de risc important pentru rezistența la insulină.
Rezistența la insulină este strâns legată de sindromul metabolic, un cumul de factori care cresc riscul nu numai de diabet, dar și de boli cardiovasculare. Un studiu care a inclus aproape 9000 de oameni, cu vârsta de peste 40 de ani, a demonstrat că persoanele care mâncau repede aveau un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. De asemenea, cei care obișnuiau să mănânce repede aveau mai mulți cm în talie și un nivel de colesterol HDL (colesterol bun) mai scăzut. Aceștia sunt alți doi factori de risc pentru sindromul metabolic.
Mâncatul rapid a fost legat și de gastrita erozivă – o inflamație ce afectează mucoasa stomacului, care poate cauza în unele cazuri ulcer. Explicația este aceea că persoanele care mănâncă repede tind să se supraalimenteze, determinând mâncarea să rămână mai mult timp la nivelul stomacului, mucoasa fiind mult mai expusă la acidul gastric.
Ne învățăm copiii să mănânce încet și să mestece cu atenție pentru a preveni accidentele care pot avea consecințe foarte grave. Și adulții ar fi înțelept să facă același lucru.
Pentru mulți dintre noi, a te grăbi când mănânci a devenit o obișnuință. Renunțarea la acest obicei necesită un efort conștient. Aceste strategii te pot ajuta să dobândești un nou obicei – acela de a-ți savura mâncarea:
Data publicarii: 19.05.2020
18.11.2024