Mancaruri delicioase cu legume. Poftiti, va rog!
A venit toamna. Natura devine aurie, razele soarelui mangaie blajin, in aer, o dulce toropeala. Din bucatariile gospodinelor valseaza arome de tocanite delicioase, salate din vinete dolofane, ardei copti, supe de legume si placinte parfumate cu mere si scortisoara. Slab sau Gras s-a gandit sa iti propuna retete simple, de toamna, cu legume de sezon. Spor la gatit si la savurat!
20.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secunde
Budinca de sparanghel
Ingrediente:
1 kg sparanghel
2 linguri cu unt
2 linguri cu faina
2 felii de muschiulet
2 cesti cu lapte
50 g unt
4 oua
Mod de preparare:
Curata sparanghelul si pune-l la fiert. Scurge-l de apa, iar dupa ce s-a mai racit, taie varfurile pe care le vei pastra la cald. Restul toaca-l marunt, tragand cu cutitul peste fiecare fir in asa fel incat sa inlaturi cat mai mult din partea fibroasa. Separat, intr-un bol, mixeaza untul, faina si laptele intr-un sos cremos. Apoi, freaca spuma cele 50 de grame de unt ramase, amesteca-le cu sosul din castron, adauga ouale pe rand, sparanghelul tocat si sunca taiata cubulete. Unge un vas de iena, toarna compozitia, acopera-l si fierbe-l la bain marie o ora, la cuptor. Cand e gata, tot ce trebuie sa mai faci este sa rastorni budinca pe un platou, sa o ornezi cu varfurile de sparanghel pe care le pastrasei la cald si cu felii de oua rascoapte.
Reteta de ardei umpluti cu vinete
Ingrediente:
12 ardei
3 vinete mijlocii
1 felie de paine
2 linguri cu lapte
1 ceapa
1 ou
o lingurita cu faina
sare
piper
2 linguri cu unt
Pentru sos:
500 g rosii
1 lingurita cu faina
1 lingurita cu zahar
sare
o frunza de telina
Mod de preparare:
Scoate cotoarele si semintele din ardei. Coace vinetele ca pentru salata si apoi toaca-le impreuna cu un pic de miez de paine rasfatat cu lapte. Adauga si ceapa maruntita si calita. Completeaza cu oul, faina, sarea si piperul. Apoi umple ardeii cu mixul rezultat, pudreaza capacul cu putina faina si caleste-i in unt, dupa care asaza-i intr-o cratita incapatoare alaturi de sosul cu rosii si lasa-i sa fiarba incet. Deja miroase bine, asa-i?
Vinete portugheze
Ingrediente:
4 vinete mijlocii
150 g branza telemea
2 linguri de faina
2 linguri cu unt
2 cepe
500 g rosii
1 catel de usturoi
cimbru
dafin
sare
piper
1 lingurita cu zahar
1 lingura cu unt
1 lingura cu pesmet
Mod de preparare:
Taie vinetele felii, opareste-le si sareaza-le, apoi asaza-le pe un fund de lemn. intr-o tigaie incinge untul si pune ceapa tocata la prajit. Adauga rosiile, taiate in doua, un fir de usturoi, cimbrul, frunza de dafin, sare, piper si zahar. Lasa mixtura la inabusit pret de 30 de minute, pana ce se ingroasa. sterge feliile de vinete, ele trebuie sa fie uscate, trece-le prin faina si rumeneste-le in unt. Trece sosul din tigaie printr-o sita, apoi ia cateva linguri si pune-le pe fundul unei forme rezistente la foc, dupa care asaza peste feliile de branza telemea si deasupra rondelele de vinete. Repeta procedeul pana la epuizarea ingredientelor: sos, telemea, vinete. Deasupra presara branza rasa amestecata cu pesmet, stropeste cu unt si da compozitia la cuptor. Serveste-o alaturi de un vin bun!
Chiftele din legume
Ingrediente:
2 morcovi
patrunjel
1 telina
1 fir de praz
5 cartofi
2 oua
2 linguri cu branza rasa
3 linguri cu faina
sare
piper
3 linguri de ulei
Mod de preparare:
Fierbe toate legumele fara coaja. Scurge-le bine si paseaza-le bine cu furculita. Adauga faina, ouale, branza, sarea si piperul. Modeleaza chiftelute rotunde pe care le vei da prin faina, iar dupa le vei pune la prajit in uleiul incins.
Vanessa Stefan
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024