Mancati merele cu coaja? Iata ce se poate intampla!
Coaja merelor... inca mai exista dileme in ceea ce priveste consumul ei. Multi prefera sa o indeparteze, altii nu concep acest lucru si consuma intotdeauna merele intregi. Cum e mai bine? Ne lamurim imediat.
30.05.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 2 secundeCu totii am auzit proverbul galez „Un mar pe zi tine doctorul departe”, care, de altfel, beneficiaza de un suport stiintific dintre cele mai solide. Singura precizare care se impune este ca afirmatia ramane valabila doar in cazul in care marul este consumat cu tot cu coaja. De ce? Pentru ca aceasta parte a fructului contine cea mai mare concentratie de substante pretioase (vezi tabelul comparativ).
mar cu coaja | mar fara coaja | |
calorii | 116 | 104 |
lipide | 0 | 0 |
fibre | 5,4 g | 2,8 g |
potasiu | 239 mg | 194 mg |
vitamina C | 10,3 mg | 8,6 mg |
vitamina A | 120 ui | 82 ui |
vitamina K | 4,9 mg | 1,3 mg |
Invata cum sa folosesti merele intr-o cura de slabire!
Coaja merelor – de ce o mai pastram?
Pentru ca, pe langa faptul ca furnizeaza mai multi nutrienti importanti, consumul regulat al merelor cu tot cu coaja contribuie in mod hotarator la reducerea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv al celor de ficat, colon si san. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell, SUA, au identificat in coaja merelor un numar mare de compusi numiti triterpenoide, care au capacitatea de a inhiba si chiar distruge celulele canceroase.
Citeste mai multe despre proprietatile benefice pentru organism pe care le au merele!
Merele cu coaja, surse de fitochimicale benefice
Un alt motiv intemeiat de a nu curata merele de coaja ni-l ofera cercetatorii de la Institutul Linus Pauling din Statele Unite ale Americii. Potrivit acestora, coaja merelor detine aproximativ 27,5% din cantitatea de flavonoide continute de acest fruct valoros. Vorbim de un tip de compusi fitochimici, cum ar fi quercetina, care combat actiunea distructiva a radicalilor liberi, prevenind astfel aparitia unei game largi de boli periculoase, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul, dar si maladia Alzheimer.
Te ajuta sa tii la distanta kilogramele in plus
Daca esti in cautarea unui aliat contra excesului ponderal, fa-ti un obicei din a manca merele cu coaja. Invelisul exterior al acestor fructe abunda in acid ursolic, un compus natural care, conform unui studiu coordonat de profesorul Christopher Adams, de la Universitatea Iowa, SUA, regleaza colesterolul, dar si nivelul insulinei in organism, hormonul care influenteaza acumularea de tesut adipos si, implicit, greutatea. Mai mult, acidul ursolic participa la consolidarea masei musculare, are efecte diuretice, dar si actiune antireumatica.
Ce zici, mai cureti merele de coaja?
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024