Mancatul selectiv, tulburarea alimentara aflata intre moft si obsesie
Desi mancatul selectiv pare un moft specific copiilor, se regaseste si la tineri, si la adulti si este o afectiune cat se poate de serioasa. Mai exact, o tulburare de alimentatie de natura psihologica ce se traduce prin consumul, pe perioade lungi de timp, al unui numar foarte redus de alimente si respingerea vehementa a celorlalte. Riscurile unui astfel de comportament sunt foarte mari: de la dezechilibre nutritionale puternice la probleme gastrice si boli cronice.
27.09.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 10 secundeTulburarea mancatului selectiv are mai multe forme de manifestare. Exista persoane care mananca, ani la randul, doar cateva tipuri de alimente (burgeri sau pizza, spre exemplu), altele care consuma o singura grupa de alimente (cum ar fi lactatele), mancaruri cu o anumita textura, alimente care au un anumit tip de gust (picante, iuti), alimente de o singura culoare, cu o singura aroma sau forma ori preparate aflate la o anumita temperatura.
Cat de departe poate ajunge obligatia de a manca tot din farfurie
In momentul in care li se pun in fata mancaruri care nu intra pe lista preferintelor, persoanele afectate de aceasta tulburare au o senzatie puternica de respingere si chiar de rau fizic, manifestat prin senzatia de greata, de sufocare si chiar teama inexplicabila.
De multe ori, medicii incadreaza un astfel de comportament in categoria tulburarilor obsesiv compulsive sau le considera efecte ale unor traume din copilarie. Insistenta parintilor ca cel mic sa manance tot si absolut orice i se pune in fata, amenintarile, abuzurile pot duce la dezvoltarea unui astfel de comportament la maturitate. Anumite alimente sau tipuri de alimente pot fi asociate cu episoade triste din copilarie, iar simpla vedere a acestora poate duce la retrairea momentelor tensionate. In astfel de cazuri, vorbim despre fobii, care sunt greu de controlat si tratat.
Tulburarile de nutritie la adolescenti: cum le recunosti si ce poti face
Spre deosebire de majoritatea tulburarilor alimentare, in cazul acesteia, cel afectat nu este deloc interesat de numarul de calorii consumate, de calitatea mancarii sau de numarul de kilograme, ceea ce face ca tulburarea sa fie considerata de catre cei din jur extrem de ciudata.
Granita dintre pofta si obsesie
In momentul in care un anumit tip de mancare devine din preferinta obsesie este cazul sa discuti cu un psihoterapeut. Este absolut in regula sa ai pofta de inghetata sau de pizza in fiecare zi, insa atunci cand consumi pizza in fiecare zi si respingi vehement restul alimentelor, e semn ca ai depasit granita normalitatii. Efectele acestui comportament obsesiv variaza de la carente nutritionale la boli digestive si slabit/ingrasat nesanatos. Oboseala, lipsa capacitatii de concentrare, iritabilitatea si slabirea sistemului imunitar sunt primele efecte care se instaleaza si se mentin sau chiar degenereaza atat timp cat comportamentul alimentar nu se schimba si nu se consuma alimente cu substante nutritive variate. Sistemul osos este puternic afectat, mai ales daca sunt excluse din alimentatie pe termen lung produsele care contin calciu, magneziu, fosfor.
Ajutorul vine de la psihoterapeut
Relatiile sociale sunt, de asemenea, puternic influentate. Cel afectat va fi etichetat ca „mofturos”, „ciudat” sau „obsedat”, iesirile in oras cu prietenii vor sta sub semnul fricilor si al frustrarilor, iar familia va pune presiune pentru a-l aduce pe drumul cel bun. Pentru majoritatea oamenilor, o astfel de tulburare este greu de inteles, o considera moft sau ciudatenie si incearca sa o indrepte cu prelegeri. Adevaratul ajutor, insa, vine, in primul rand, de la specialisti care au mai avut cazuri de tulburari alimentare si care stiu cum sa il abordeze eficient pe cel afectat astfel incat, in timp, sa isi largeasca fara temeri si repulsii sfera alimentelor tolerate.
Tulburarea mancatului selectiv este o afectiune recunoscuta oficial doar din 2013, cand a fost incadrata in categoria tulburarilor alimentare, alaturi de bulimie, anorexie, mancat compulsiv.
Olivia Cristina Gaburici
Consultant: Psiholog Ionut Iamandi
Psiholog clinician
Telefon: 0720 65 85 91
Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024