Mărește-ți șansele de a slăbi printr-un obicei banal!
Nu ai acordat atenție cântarului și ai mâncat mai mult decât trebuia și, iată, doctorul ți-a spus deschis: suferi de obezitate. Lucrurile sunt relativ clare, trebuie să slăbești mult. Nu e vorba de felul cum arăți, în fond te vezi zilnic în oglindă și nu te-a deranjat nimic până acum. Este în primul rând legat de sănătatea ta.
13.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeȘtii, desigur. că pentru un trai sănătos este necesar să mănânci sănătos, să faci mișcare și să slăbești. De multe ori, însă, nu știi ce să prioritizezi. Mai nou, bazat pe cercetări științifice solide s-a reiterat că este esențial să îți limitezi ingestia de calorii pentru a slabi. Că dieta este de bază, sportul fiind clar un accesoriu necesar, dar nu obligatoriu. Și asta pentru că oricum nu ai ajunge să arzi calorii în ritmul dorit, ca lucrurile să fie eficiente.
Rezultate mai bune și mai stabile
Studii și mai noi arată însă altceva, care este mai degrabă în acord cu ceea ce știam și intuitiv: mișcarea este extrem de importantă. Au fost urmariți indivizi obezi care au încercat să slăbească exclusiv prin dietă și au fost comparați cu obezi care au adăugat și un program de activitate fizică. Desigur, în ambele grupuri s-a slăbit. Dar la cei care s-au bazat exclusiv pe dietă, greutateaa pierdută a început să fie recâștigată, încet, dar sigur, după ce numărul de kilograme dorite a fost atins. Nu același lucru s-a văzut la obezii care exersau. Rezutatele lor pe termen lung au fost mai bune și mai stabile.
Sensibilitatea la insulină
Mișcarea are efecte pozitive complexe, care nu se limitează la simpla cheltuire de calorii. Mișcarea are impact, de exemplu, și pe sensibilitatea la insulină. Aceasta este capacitatea corpului tău de a “mânca” glucoza, de a o trece din sânge, în celulă, unde să poata fi folosită ca sursă de energie. În obezitate există un grad mic, dar continuu de inflamație și rezistență la insulină, Rezultatul este, mai devreme sau mai târziu prediabetul și, daca nu se iau măsuri de profilaxie, diabetul de tip 2. Toate studiile arată că activitatea fizică intensă stimulează sensibilitatea la insulină. În timpul activității aerobe, mușchiul lucrează intens și are nevoie de mult combustibil, ca atare își crește preluarea glucozei cu până la de 50 de ori mai mult decât atunci când ești în repaus. Ba chiar acest efect durează și când nu mai exersezi. Studiile au arătat că și după o zi metabolismul mușchilor rămâne foarte intens. Iată de ce mișcarea este atât de importantă.
Poate preveni afecțiuni grave
Dar nu, nu ne oprim aici, mișcarea are și alte efecte. Ea poate preveni anumite boli serioase. Exercițiile moderate induc creșterea numărului contracțiilor inimii, ceea ce îndeamnă mușchii să folosească mai multă glucoză. În timp, nivelul glicemiei scade și riscul de boli cardiovasculare scade și el. Pentru că mișcarea ajută la controlul greutății și la buna funcționare a aparatului imun, studiile arată că poate minimaliza riscul de a face unele cancere controlate de hormoni, mai ales cancerul de colon și cel de sân. Statisticile arată că cine exersează regulat are un risc cu 22% mai mic de a deceda de diferite cauze și cu 24% mai mic de a deceda de boli cardiovasculare. Și. ca să extindem arealul de impact, mișcarea diminuează anxietatea, scade posibilitatea de a dezvolta un sindrom depresiv și crește încrederea în sine.
În concluzie, exersează, fă mișcare, îți faci bine cu siguranță. Ideal este să faci măcar 20 de minute de activitate fizică intensă zilnic. Pentru fiecare există un tip de activitate fizică agreabil. Dacă ai un spor ponderal mare, din toate motivele amintite și din multe altele, fă mișcare!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024