Masa de Paste, savuroasa doar cu masura
Va place sa regasiti placerile meselor de sarbatoare? Inveseliti-va, Pastele este momentul in care puteti degusta din retetele traditionale extrem de savuroase. Carnea de miel preparata in diverse moduri, ouale fierte, pasca, vinul, toate aceste alimente traditionale sunt menite sa va delecteze papilele gustative. Dar, atentie! Marile sarbatori sunt de multe ori si momente ale abuzurilor alimentare.
29.03.2007
Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secundeCarnea de miel
Cu ocazia sarbatorilor pascale multa lume o prefera, fiind traditional crestina, dar si datorita gustului ei deosebit. Insa, foarte putini stiu cat e de sanatoasa sau cat poate fi de nociva. Astfel, 100 de grame de carne de miel contin: 62% apa, 18% proteine, 20% lipide si 260 calorii, cam cu o suta mai putin decat carnea de porc si cu aproximativ 120 calorii mai mult decat carnea de pui. Daca ne referim la procentul de lipde (grasime) trebuie mentionat ca 20% este un procent destul de mare, avand in vedere ca puiul contine 5% iar carnea de porc 35%. Ca atare, consumul in exces trebuie, in mod evident, evitat, mai ales de catre cei cu boli cardiovasculare si de catre cei cu predispozitie la colici biliare.
Ouale fierte
Contin la suta de grame: 14% proteine, 12% lipide, 0,6% glucide si 171 calorii. Galbenusul de ou este cunoscut si pentru continutul sau bogat in colesterol (un galbenus dintr-un singur ou contine 230 mg colesterol). O masa bogata in lipide, cum este cea de Paste, care presupune consumul ridicat de carne, in special de miel, oua fierte, drob, poate duce la aparitia unor colici biliare, mai ales la persoanele predispuse.
O atentie deosebita trebuie acordata consumului de oua, acestea trebuind sa fie spalate foarte bine inainte de a fi vopsite, pentru ca pot fi o sursa de salmonella si shighella, bacterii raspunzatoare de enterocolitele infectioase.
Abuzul de carne si oua (atat fierte si vopsite, cat si cele din prajituri), poate duce la cresterea colesterolului, cu mare risc de accidente cardiovasculare, mai ales la cei care prezinta afectiuni de acest tip. Tendinta de a manca mai gras si mai picant decat de obicei provoaca disfunctii la nivelul ficatului si vezicii biliare.
Mare atentie si la consumul de bauturi carbogazoase dulci, care contin foarte mult zahar. Datorita faptului ca in aceasta perioada se consuma si multe prajituri, aceste zaharuri se acumuleaza si pot duce la cresteri bruste ale glicemiei.
Consumul de alcool
O masa de sarbatoare se stropeste de obicei si cu putin alcool: coniac, vin, bere, dupa preferinte. Aceste bauturi au proprietati relaxante si chiar benefice asupra sanatatii, cu conditia sa fie consumate dupa masa si in cantitati moderate.
In cantitati mari alcoolul devine destul de toxic si afecteaza sistemul nervos central, ficatul si tractul gastro-intestinal. Trebuie cunoscut faptul ca o cantitate foarte mare de alcool, alaturi de o masa copioasa bogata in grasimi poate declansa o criza de pancreatita acuta, boala severa cu evolutie imprevizibila, care uneori necesita spitalizare indelungata.
Atunci cand sunt depasite capacitatile fiziologice de prelucrare a alcoolului, substantele toxice rezultate in organism impiedica buna functionare a organelor, in primul rand a creierului, ducand la starea de betie, care este de fapt o intoxicatie acuta alcoolica.
Consumul zilnic recomandat de alcool cuprinde cantitatile de alcool pe care ficatul nostru poate sa le prelucreze intr-o zi, fara sa ne punem sanatatea in pericol. Conform OMS ( Organizatia mondiala a sanatatii), acestea sunt: la barbati 40 ml dintr-o bautura tare, 200 ml vin si 500 ml bere, iar la femei aproximativ jumatate din cantitatile recomandate barbatilor.
Sfaturi utile
- Consumati alcoolul cu moderatie.
- Pentru a ne feri de excesele alimentare din aceste zile, masa ar trebui inceputa cu o salata de cruditati si abia apoi sa se treaca la urmatoarele feluri de mancare.
- Dulciurile se recomanda a nu fi consumate imediat dupa friptura de miel, din cauza zaharurilor concentrate si grasimilor pe care le contin, putandu-se ajunge la indigestie si colici biliare.
- Se recomanda consumul de fructe intre mese pentru prevenirea indigestiei. Foarte bun este ananansul crud si o bautura amara, cum ar fi ceaiul si cafeaua, care au efecte de stimulare a digestiei.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024