Masa de prânz – care sunt cele mai bune alegeri pentru sănătate și siluetă
Întrebarea “Ce să mănânc la prânz ne preocupă pe mulți, mai ales că la ora prânzului cei mai mulți lucrăm și nici nu există peste tot posibilitatea unei pauze adevărate la amiază. Departe sunt zilele bunicii, când masa de prânz era sfântă și nimeni nu “sărea” peste ea, oricât de sărăcăcioasă ar fi fost.
09.03.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 59 secundeAșa că problema este uneori dacă să mănânci sau nu… urmată de decizia cea mai sănătoasă din punct de vedere al felurilor de mâncare. Da, știu că este greu și că de multe ori e nevoie să mănânci “pe taste”. Dar peste masa de prânz nu se sare decât în situații extreme.
Iată 5 sfaturi de care e bine să ții seama:
- Planifică riguros momentul mesei de prânz în funcție de timp și de sarcinile de la locul de muncă. Dacă există pauză de prânz, vei mânca atunci, dacă nu, orientează-te și mănâncă atunci când este de obicei o “fereastră”. Masa de prânz se poate lua și la ora 12, dar și la 14.30. Trebuie să aloci minimum 10 minute mesei, pentru că, se știe, mâncatul rapid nu este deloc sănătos.
- În funcție de cât timp ai la dispoziție, poți mânca mai mult sau mai puțin. Se recomandă ca aproximativ o treime din caloriile zilei să vină din masa de prânz, adică undeva între 500 și 700 de kilocalorii. Nu uita că după masă vei relua munca și nu ai nevoie să te încarci prea mult. O masă foarte abundentă poate induce somnolență și de așa ceva chiar nu ai nevoie.
- Nu te baza pe decizii de moment atunci când vine vorba să alegi ce mănânci. Timpul este limitat, poate că îți este și foarte foame dacă nu ai mâncat nimic de dimineață, așa încât este foarte probabil să faci o alegere greșită. Unii își iau de mâncare de acasă, mai ales că birourile au adesea facilități, cum ar fi o sală de mese sau măcar un cuptor cu microunde pentru încălzit mâncarea care are nevoie de așa ceva. Dacă totuși te bazezi pe mâncare comandată sau ieși din birou ca să mănânci, gândește-te dinainte ce și de unde vrei să cumperi. Altfel aș paria pe o șaorma cu de toate sau pe 3 covrigi. Există numeroase variante sănătoase la firmele de catering și la restaurantele din zonele cu birouri, de altfel nu e rău să prospectezi meniurile dinainte, pe siteurile respectivelor firme.
- Este ideal să te ridici de la birou și să ieși afară pentru masă. Poți alege un parc din apropiere, dacă vremea este bună. Asta pentru că trebuie ca masa de prânz să fie un moment de relaxare, nu numai de hrănire, care să îți amplifice potențialul de muncă pentru după-amiază. De aceea trebuie să rupi cumva concentrarea specifică zilei de lucru și să încerci să te concentrezi pe ce mănânci.
- Că pregătești de acasă sau comanzi, masa trebuie să aibă caracteristicile specifice stilului de viață sănătos. Fără prea mult zahăr, grăsimi sau sare și să nu uiți de hidratare. O să îți oferim mai jos două modele, unul pentru o zi în care vrei să te răsfeți și altul pentru ziua dinainte de salariu, cand finațele sunt “subțiri”.
Oricum ar fi, nu renunța la masa de prânz. Ea îți asigură echilibrul nutrițional, face ca la masa de seară să nu mănânci în exces și astfel să te ții departe de kilogramele în plus.
Masa de prânz “de răsfăț”
– o porție mică de supă-cremă de sparanghel cu cremă de ovăz și semințe de pin (200 g)
– salată cu edamame și creveți (salată Eisberg, edamame, radicchio roso, creveți, oțet balsamic și suc de limetă, o linguriță de ulei de avocado) – 250 g
– capuccino mic
Masa de prânz “înainte de salariu”
– ciorbă de urzici dreasă cu ou (200 g)
– curry de linte cu orez (250 g)
– capuccino
Masa de prânz obișnuită
– salată “cu de toate” (legume verzi sau rădăcinoase de sezon, exclus cartofi) cu tofu (80 g) sau piept de pui (80 g) sau o conservă mică cu ton în apă, o linguriță de ulei de măsline, lămâie sau oțet
– bruschetă cu roșie – 30 g
– cafea sau 2-3 fursecuri
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024