Masa musculară: cum să nu o pierdem când slăbim
Ori de câte ori vorbesc despre masele musculare, gândul îmi fuge, firește, la culturiști. Ei lucrează zi de zi cu un singur obiectiv: să își hipertrofieze musculatura în vederea obținerii unor avantaje estetice. Dar, în cazul de față, nu voi scrie nimic despre culturiști, ci despre noi, oamenii obișnuiți, care uneori avem nevoie să pierdem în greutate. Și dacă se poate, repede.
12.05.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeDar știai că pierderile rapide în greutate nu se fac pe seama țesutului adipos?! Acesta este foarte stabil și greu de mobilizat. Când slăbești mult și repede, o faci pe seama apei și electroliților și, din păcate, a maselor musculare. Apa și electroliții se pot compensa ușor, dar mușchii, nu. Ai văzut cam cât efort este implicat în clădirea unor mase musculare corespunzătoare la sportivii care fac asta. În plus, nu ai niciun interes să pierzi mușchi, deoarece ei sunt o adevărată „avere” a corpului tău și nu numai din motive estetice.
La ce te ajută masa musculară
Compartimentul muscular, supus unor exerciții zilnice cât de mici, te ajută să pierzi calorii și, deci, să scazi în greutate. Se pierd calorii pentru că, prin exerciții, se clădesc mușchi și se repară leziuni fiziologice minore care apar în cursul exercițiilor. Numărul de calorii nu e mare, dacă nu ești sportiv de performanță. Dar acest puțin se adună și… contează. Mușchii te ajută să te păstrezi activ și mai târziu în viață. Pe măsură ce anii trec, apare oricum așa-zisa sarcopenie fiziologică, deci pierzi în mod natural ceva din capitalul muscular. Cu atât mai mult, trebuie să te pregătești în așa fel încât sarcopenia să fie minimă.
Mușchii, dacă sunt puși la treabă, îmbunătățesc funcționarea aparatului cardiovascular, moderează tendința de hipertensiune arterială și țin departe diabetul de tip 2.
Valoarea estetică
Mai există multe alte motive pentru care mușchii chiar contează și, din câte observi, nu am spus încă nimic despre valoarea lor estetică. Pentru că nici ea nu este de neglijat. Chiar dacă o tânără subțire sau o doamnă elegantă nu își vor dori niciodată să semene cu un bodybuilder, ambele își doresc să arate tonifiate, cu un profil frumos al mușchilor abdominali, cu bicepși mici, dar „lucrați” și cu picioare la care relieful musculaturii să încânte privirea și să țină celulita departe.
Trei reguli simple
Care ar fi principalele măsuri pe care trebuie să le iei pentru a te asigura că în cadrul curelor de slăbire nu pierzi mușchi?!
- Greutatea excesivă trebuie pierdută lent. 4 kilograme pe lună ar fi o limită maximă. Dacă te grăbești și ai mai mult de pierdut până la un anume eveniment, începe din timp!
- Trebuie să mănânci mai multe proteine. Dacă Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) indică unui adult sănătos să consume cam 0,83 g de proteine pe kilogram corp pe zi, în timpul unei diete de slăbit trebuie să crești la peste 1 g. De altfel, majoritatea regimurilor sunt ușor hiperproteice, pentru că proteinele satură și stimulează metabolismul. Nu ajunge însă numai atât. Trebuie să mănânci ceva mai multe proteine, dar și să le dispersezi în cadrul tuturor meselor. Studiile au arătat că peste 30 g într-o singură priza este prea mult și organismul nu mai poate folosi judicios ceea ce primește. Ca atare, nu uita să ai proteine și la micul dejun, și la prânz, și la cină. Și, eventual, să ai și o gustare proteică între mese.
- Esențiale pentru menținerea maselor musculare sunt exercițiile de rezistență, altfel spus exercițiile în care te… „lupți” cu greutăți. Că este vorba de gantere, de aparate speciale de gimnastică sau pur și simplu de greutatea corpului tău, tot acest ansamblu de exerciții trebuie să devină o rutină pe care să o practici zilnic. Trebuie să îți intre în obicei, în așa fel încât să nu uiți să o pui în aplicare și în restul timpului, nu numai când vrei să slăbești. Până de curând nu erau cunoscute beneficiile extraordinare ale acestor exerciții. Dincolo de faptul că și ele contribuie substanțial la pierderea în greutate, ajută mult și la scăderea colesterolului, la creșterea densității oaselor sau la menținerea sănătății mintale și combaterea depresiei.
În concluzie, este esențial să slăbești, dar fă-o sănătos, păstrându-ți mușchii sănătoși.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024