Masajul de relaxare, o oaza de liniste in tumultul orasului
Madalina Leluc, tehnician maseur la Getts Color Bar, ne-a vorbit despre proprietatile miraculoase ale masajului de relaxare si ne-a vandut cateva trucuri pentru a avea o minte sanatoasa intr-un corp sanatos!
01.11.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeSlab sau Gras: Care sunt proprietatile masajului de relaxare?
Leluc Madalina: Masajul este un mijloc al culturii fizice medicale, folosit ca factor terapeutic in bolile reumatismale si consta in efectuarea unor prelucrari mecanice multiple aplicate sistematic asupra tesuturilor moi. Proprietatile masajului se concretizeaza atat in modificarile imediate resimtite de pacient, cum sunt: senzatia de caldura placuta in regiunea supusa masajului, senzatia de relaxare, de usurare a miscarilor.
S-a constatat ca masajul:
1. Imbunatateste circulatia sangelui si a limfei, care, la nivelul celulei, aduce nutrienti si oxigen, indepartand deseurile si toxinele;
2. Determina modificari in structura sangelui, imbogatindu-l cu 10-15% mai mult oxigen;
3. Ajuta la detensionarea muschilor contractati si ii poate stimula pe cei slabiti;
4. Poate intinde usor muschii si tesuturile, stimuland mentinerea elasticitatii lor;
5. Mareste secretiile si excretiile corpului. S-a demonstrat ca masajul sustine producerea sucurilor gastrice, salivei si urinei;
6. Echilibrarea sistemului nervos, calmandu-l sau stimulandu-l in functie de nevoile individuale din acel moment.
SG: Cat de des este indicat sa venim la masaj pentru un efect optim?
LM: De regula, cei mai multi dintre noi, mergem la masaj doar atunci cand avem o problema (cu kilogramele, o durere de spate sau alte afectiuni), desi masajul ar trebui sa-si faca loc in programul fiecaruia dintre noi, cel putin o data pe saptamana.
SG: Exista un ritual special atunci cand se efectueaza masajul?
LM: Este indicat ca inaintea inceperii unui masaj sa se realizeze elemente din aromaterapie, combinate cu meloterapia. Incaperea trebuie decorata cu lumanari colorate, in functie de efectul dorit. Cele rosii au efect afrodiziac, galbene si portocalii se folosesc la energizare,albastre si verzi pentru relaxare si echilibrare emotionala. Personal agreez si recomand obiecte decorative in stil oriental, ce reproduc atmosfera lacaselor de cult ori de meditatie.
SG: Cat de important este ca terapeutul sa stabileasca o legatura cu pacientul sau?
LM: Este foarte important ca terapeutul sa castige increderea pacintului inca de la prima sedinta, pentru ca doar asa se pot obtine efectele optime. Atunci cand legatura dintre terapeut si client este solida, ea devine o baza de siguranta pentru pacient.
SG: Care sunt cremele sau uleiurile potrivite pentru un masaj perfect?
LM: Exista mai multe tipuri de ulei, creme pe care le puteti folosi pentru masajul corpului, iar alegerea celui mai bun dintre acestea poate fi destul de dificila. Unele dintre cele mai comune uleiuri de masaj sunt: uleiul de masline, de migdale, de avocado, de struguri, de germeni de grau si levantica. Uleiurile la care ma refer sunt de baza si nu ar trebui confundate cu cele esentiale, folosite in aromaterapie.
SG: Masajul de relaxare are efect doar asupra trupului, sau si psihicului?
LM: Masajul de relaxare ajuta atat trupul, cat si psihicul. Masajul este un remediu cu o vechime impresionanta, indicat pentru zilele noastre agitate si stresante. Este o metoda eficienta de crestere a capacitatii de munca psihica. Este una dintre cele mai populare, mai eficiente si la indemana solutii de relaxare. Prin relaxarea sistemului nervos si a celui endocrin, se obtine efectul de relaxare , inlaturare a oboselii, datorita procesului de eliminare a unor homoni responsabili de starea de bine. Cu ajutorul masajului, se stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier, care produce sentimentul de fericire si, de asemenea, reduce nivelul hormonilor de stres.
SG: Care sunt zonele pe care insistati atunci cand faceti masaj de relaxare?
LM: Cand fac masaj de relaxare insist pe regiunea dorsala si a membrelor inferioare a corpului, pentru ca acestea sunt zonele sunt cele mai solicitate.
Vanessa Stefan
Aceste 4 obiceiuri pot crește cu până la 5 ani speranța de viață!
21.05.2024