Maslinele: un ajutor de nadejde pentru a slabi sanatos
Includerea maslinelor in retetele de slabit sau in cele de mentinere a greutatii poate fi ca o sabie cu doua taisuri: pe de o parte, ele ajuta tranzitul si eliminarea kilogramelor in plus, pe de alta parte, incorect consumate, pot determina retentia de apa si, implicit, cresterea numarului de kilograme. Cuvantul cheie este moderatia. Consumate in cantitate corecta, maslinele ne pot deveni aliati in diete.
04.06.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 18 secundeMaslinele contin grasimi si, totusi, te pot ajuta sa slabesti, Cum este posibil acest lucru? Explicatia este urmatoarea: maslinele sunt sarace in calorii, iar grasimile pe care le contin fac parte din categoria celor considerate bune. O maslina mica are in jur de 4 calorii, iar una de tip jumbo are 7 calorii. Majoritatea grasimilor din masline sunt mononesaturate, asa cum se regasesc si in alte alimente sanatoase, precum avocado, nuci, seminte.
Senzatie de satietate mai lunga
Tocmai aceste grasimi bune sunt responsabile de pierderea in greutate, astfel: uleiul din masline descompune grasimile, iar acest lucru face ca tesutul adipos sa se reduca. In plus, ele ajuta la buna functionare a sistemul digestiv, stimuleaza tranzitul si previn constipatia. Un alt factor important este reducerea apetitului: persoanele care consuma frecvent masline au o pofta de mancare mai scazuta, pentru ca acest aliment stimuleaza productia de serotonina, care da senzatia de satietate. Mai mult, studiile au aratat ca grasimile sanatoase, asociate cu fibre, reduc viteza cu care stomacul elimina mancarea, ceea ce face ca senzatia de satietate sa dureze mai mult.
Adevaratul pericol din masline: sarea
Faptul ca maslinele, care contin grasimi, nu ingrasa, este o confirmare a teoriei ca, de fapt, in timp, ceea ce te face sa castigi kilograme este diferenta mare intre caloriile mancate fata de cele arse. Explicatia este aceea ca excesul de calorii este depozitat in organism sub forma de grasimi. De altfel, orice aliment consumat in exces poate duce la ingrasare, fiind vorba de un exces de calorii. Pentru a ajunge sa te ingrasi mancand masline, e nevoie sa o faci foarte des si in cantitati mari. Adevaratul pericol in privinta acestui aliment vine, de fapt, din alta parte: pentru conservare, maslinele sunt pastrate intr-o substanta foarte sarata. Asa se face ca 100 de grame de masline genereaza aproape 65% din necesarul zilnic de sare. Astfel, este favorizata retentia de apa si, chiar daca acest lucru nu inseamna ingrasare, cantarul il va taxa ca atare.
Consumul excesiv de masline este periculos in cazul persoanelor supraponderale si al celor care sufera de hipertensiune arteriala. In cazul lor, o dieta care sa contina masline necesita aprobarea medicului.
Cum sa consumi maslinele
Pentru a te bucura de efectele benefice ale maslinelor, iti recomandam sa le consumi dimineata, pe stomacul gol, in cantitate de maximum 100 de grame. Completeaza apoi cu un mic dejun dietetic si nu uita sa reduci cantitatea de sare. La masa de pranz sau la cina nu uita sa adaugi din nou 5-6 masline. Poti opta pentru o salata compusa din salata verde, castraveti, branza fara grasime si pui la gratar. O alta varianta sanatoasa este salata cu fasole verde, ardei galben, ardei rosu, rosii, capere, masline, ulei de masline, otet din vin rosu si busuioc – toate acestea insumeaza 102 calorii.
Alte beneficii pentru organism
Beneficiile pe care le are acest aliment pentru sanatate sunt multiple: ele contin calciu, cupru, fier, zinc si mangan, carora li se adauga si complexul de vitamine B. De asemenea, ajuta la reducerea colesterolului rau din organism si suplimentarea celui bun, iar grasimile de calitate care se regasesc in masline tin la distanta bolile cardiovasculare. Bogate in antioxidanti, care pot reduce raul provocat celulelor de catre radicalii liberi, maslinele ajuta inclusiv la prevenirea cancerului. O serie de studii au mai aratat ca ele reduc inflamatiile si anumite infectii si diminueaza riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Obtine o pudra sanatoasa de masline macinand samburii si foloseste-o in diverse bauturi pe care le consumi, de la ceaiuri la smoothie-uri. Ajuta la tranzitul intestinal si, implicit, la pierderea in greutate.
Cristina Olivia Gaburici
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024