Friganele cu inghetata si fructe de padure
In zilele noastre cand ai pofta de ceva dulce, tot ce trebuie sa faci este sa mergi pana la cel mai apropiat supermarket sau, daca esti cu dare de mana, pana la cea mai apropiata cofetarie. Asta in zilele noastre, pentru ca inainte de 1990 pofta de dulce se satisfacea cu preparate home made.
07.02.2019
Timp estimat de citire:
1 minut, 29 secundeCel mai rapid desert erau friganelele dulci. Le spunem friganele dulci pentru ca ele pot fi atat sarate, cat si cu sunca sau branza.
Originea friganelelor nu este foarte bine cunoscuta, dar stim ca acest preparat era consumat de romani inca de prin anul 900. Fiind o reteta simpla si delicioasa, mai toate popoarele s-au ingramadit sa o adopte, sa o imbunatateasca si apoi sa o revendice ca fiind a lor.
Astfel in Franta friganelele nu sunt friganele ci, Pain perdu. In Germania se numesc fotzelschnitten, in Anglia, golden bread, in Spania, torrijas, iar in Ardeal, paine cu blana.
Reteta de friganele este simpla. Daca aveti in casa paine mai veche de o zi, doua, o luati si o scaldati putin in lapte si apoi in ou, dupa care o prajiti in unt. Daca painea este proaspata, o puteti baga putin la cuptor sau in toaster si apoi o lasati sa se raceasca. Le puteti consuma cu dulceata, inghetata, fructe de padure sau, pur si simplu, cu zahar.
Mare atentie! Chiar daca friganelele dulci fac bine la papilele gustative, consumul regulat cu siguranta nu face bine la silueta. Asa ca recomandam acest desert in special copiilor si celor care nu se afla la dieta.
Dar, chiar si asa. In cazul in care exagerati cu portiile, va recomandam sa aveti la indemana o pastila de Efi-Digest de la Naturalis, supliment pe care il puteti comanda accesand acest link: https://www.catena.ro/vitamine-minerale-si-suplimente/tulburari-digestive/naturalis-efi-digest-20-comprimate-filmate
Creveți cu pastă de avocado și castraveți
20.12.2019