Masterchef – Trei bucatari de top si secretele lor
Din martie, la Pro TV, incepe un nou show exploziv! Vorbim despre o emisiune culinara, unde bucatari amatori se vor intrece intr-o competitie cum n-a mai existat! Catalin Scarlatescu, Sorin Bontea si Florin Dumitrescu sunt cei trei experti in arta culinara, juratii care vor supraveghea indeaproape concurentii si vor da verdicte. Haideti sa-i cunoastem impreuna si sa le aflam secretele!
03.04.2012
Timp estimat de citire:
4 minute, 59 secundeSlab sau Gras: Vorbiti-mi, va rog, despre show-ul MasterChef. Care este rolul vostru? Este pentru voi MasterChef o provocare?
Catalin Scarlatescu: Primul show culinar profesionist pentru bucatari amatori, ceva nou, ceva iesit din tiparele show-rilor culinare cu care este obisnuit telespectatorul roman. Rolul meu este evident de jurat. Bineinteles ca pentru fiecare membru al echipei MasterChef acest proiect este o provocare.
Sorin Bontea: Este cel mai mare show culinar din Romania si cine altcineva l-ar fi putut face, daca nu Pro TV? S-a vazut foarte bine inca de la preselectii, unde au fost mii de oameni, demostrand astfel pasiunea romailor pentru arta culinara. Rolul meu este acela de jurat. Punandu-mi experienta la bataie si obiectivitatea, va trebui, cu parere de rau, sa fac diferenta dintre un preparat bun si unul foarte bun.
Florin Dumitrescu: MasterChef este cea mai spectaculoasa emisiune de cooking pentru amatori! Am urmarit MasterChef SUA cu sufletul la gura! MasterChef cred si sper ca va reusi sa schimbe putin atitudinea romanilor fata de mancare si de ceea ce pun in farfurie. In calitate de jurat va trebui sa imi folosesc experienta gustului si simtul critic dobandit de-a lungul carierei mele in a gasi acea sclipire a geniului in bucatarie.
SG: Cum v-ati descoperit pasiunea pentru arta culinara?
Catalin Scarlatescu: Pasiunea pentru „arta” culinara nu se descopera, se construieste. Nu este asa de simplu sa o descoperi, e nevoie de foarte multa munca, studiu, cercetare, inventivitate, creatie etc.
Sorin Bontea: Nu a fost nimic premeditat, pur si simplu a venit dintr-o joaca in bucataria mamei si, descoperind ca-mi place, m-am hotarat sa fac o cariera din asta. Am combinat utilul cu placutul.
Florin Dumitrescu: Pasiunea pentru arta culinara am descoperit-o pe parcurs. Imi placea sa mananc cand eram copil, mancam tot, inclusiv legumele din ciorba! Imi placea orice, nu eram pretentios si imi aduc aminte ca nu eram foarte interesat sa aflu cum se prepara un fel de mancare, pana sa intru prima data in bucataria restaurantului unde a inceput totul. Acolo am descoperit o lume noua, mi s-a deschis usa catre un taram in continua dezvoltare, fapt care m-a impresionat enorm si m-a facut sa inteleg ca aceasta meserie o pot face toata viata, fara sa ma plictisesc.
SG: Care sunt specialitatile voastre? Ce mancare va iese cel mai bine?
Catalin Scarlatescu: Specialitatea mea este mancarea de buna calitate. Nu imi permit ca o mancare sa iasa mai bine sau mai putin bine decat alta. Toata mancarea gatita de mine trebuie sa iasa perfect.
Sorin Bontea: Tinand cont ca ciorbele si supele imi plac foarte mult, pot spune ca sunt specialitatea mea, dar asta nu inseamna ca restul preparatelor nu imi ies la fel de bine.
Florin Dumitrescu: Mie nu imi place sa fiu limitat de reguli, imi place sa ma joc in bucatarie, sunt un fel de ,,amator profesionist”. Ma ajuta foarte mult faptul ca am o baza de bucatarie frantuzeasca, acumulata cu experienta din Italia, care imi permite sa ma joc. As putea spune ca specialitatea mea sunt melcii, iar cei care au gustat melci facuti de mine se intorc de fiecare data!
SG: Ce nu va place deloc sa mancati?
Catalin Scarlatescu: Nu sunt un tip mofturos, asa ca mananc orice este comestibil. Totusi, exista ceva care este de neinteles pentru mine: se numeste clatita! Nu inteleg de ce pentru a manca dulceata, gem, ciocolata etc. ai nevoie de o coca ce nu este nici coapta, nici prajita! Haideti sa incercam ceva: luati o foaie de clatita si rasuciti-o fara sa adaugati umplutura, puneti-o in palma si strangeti puternic pumnul. Deschideti palma si vedeti ce ajunge in stomacul vostru. Daca asta va doriti…
Sorin Bontea: Bataie (rade). Glumesc, mananc tot ce e comestibil, atata timp cat este gatit bine si are o poveste frumoasa.
Florin Dumitrescu: Nu exista nimic care sa nu imi placa. Imi place mancarea, prea mult cateodata. Daca ar fi ceva ce sa imi displaca ar fi gustul amar, in general.
SG: Exista tendinte si in arta culinara? Ce mancam in 2012?
Catalin Scarlatescu: Ca si in moda, bucataria trece de la o tendinta la alta in functie de anotimp si locul unde te afli. Daca in ultimii ani am trecut de la contemporan la eclectic si de la fusion la molecular, acum intram in era traditional minimalista.
Sorin Bontea: Nu cred ca exista cu adevarat o tendinta anume, dar au fost influente din bucataria franceza, italiana, indiana, mexicana si, in ultima perioada, bucataria moleculara. Iar in 2012 vom manca din mana unui MasterChef! Dar cred ca in viitorul apropiat, ne vom intoarce la bucataria clasica.
Florin Dumitrescu: Tendinte exista. De exemplu, am observat ca de vreo 2 ani incoace apar tot felul de magazine cu produse romanesti de calitate. Cred ca, mai nou, romanului ii place sa se intoarca la origini, sa descopere si alte gusturi traditionale decat cele cu care a fost obisnuit si, sincer, cred ca in 2012 vom manca din ce in ce mai mult romaneste!
SG: Din punctul vostru de vedere, care sunt cele mai nocive alimente sau mixuri?
Catalin Scarlatescu: Junk-food.
Sorin Bontea: Cele mai nocive alimente in general cred ca sunt cele bogate in grasimi si, bineinteles, cele prajite.
Florin Dumitrescu: Mancarea de tip fast-food este nociva, pentru ca nu stim cu exactitate ce este cu adevarat in produsele pe care le consumam. Ca aliment natural, consumat bineinteles in cantitati normale, de bun simt, nimic nu este nociv. Dar traditia aceasta, pur romaneasca, de a manca paine cu cartofi si carne, toate impreuna, este extrem de nociva si grea pentru organism.
Interviu: Diana Sorescu
Foto: Pro Tv
Orz verde - cum să-l folosești și ce beneficii are
13.11.2024