Medic dermatolog: „Reducerea consumului de dulciuri e esentiala pentru frumusetea pielii”
Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea ofera indicii importante despre ce se intampla in interiorul organismului, reflectand cu fidelitate efectele alimentatiei si modului de viata. Pentru a intelege mai bine aceasta relatie de cauzalitate, am stat de vorba cu dr. Alice Sapca, medic dermatolog in cadrul clinicii Elos Skin & Laser Center, din Bucuresti.
05.04.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 37 secundeSlab sau Gras: Ce intelesuri imbraca pentru un medic dermatolog expresia „frumusetea vine din interior”?
Dr. Alice Sapca: Frumusetea este subiectiva! Daca pentru unii trasaturile armonioase asociate unui ten impecabil sunt definitia frumusetii, iar pentru altii farmecul personal compenseaza aspectul extern, pentru mine, frumusetea chiar vine din interior, in sensul ca este intretinuta de ceea ce consumam, alimentatia fiind elementul-cheie in mentinerea unui aspect exterior sanatos.
Explicati care-i mai exact rolul alimentatiei in mentinerea sanatatii pielii?
Sanatatea pielii, parului si a unghiilor porneste de la aportul de vitamine, minerale si antioxidanti pe care reusim sa-l obtinem zilnic prin alimentatie. Toate aceste categorii de alimente au proprietati antiinflamatoare si actioneaza benefic asupra pielii, putand calma chiar si leziuni preexistente. Astfel, un regim alimentar bogat in acizi grasi Omega-3, antioxidanti ca vitaminele A, C si E, precum si flavonoidele din fructele si legumele colorate, dar sarac in grasimi si carbohidrati este asociat cu mai putine riduri si modificari ale pielii legate de inaintarea in varsta. Reducerea consumului de dulciuri poate ajuta la mentinerea integritatii cutanate, demonstrat fiind efectul negativ de inducere a laxitatii tegumentare pe care il are zaharul asupra fibrelor de colagen si elastina.
„Celulita nu este o afectiune de sine statatoare, ci mai degraba o problema de natura estetica, ea fiind cauzata de detasarea si restructurarea ulterioara a adipocitelor la nivel subcutanat, in contextul unui cumul de factori favorizanti: predispozitie genetica, dieta deficitara cu abuz de sare, dulciuri, carbohidrati, sedentarism, consum de tutun si alcool, stres.”
Ce afectiuni dermatologice sunt influentate de regimul alimentar?
In primul rand, as aminti de acneea vulgara, care se afla in stransa legatura cu consumul de alimente cu indice glicemic mare, dulciuri si lactate. De asemenea, stim ca restrictia lipidica scade riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancere cutanate, dar si manifestarile cutanate din lupusul eritematos, in timp ce restrictia glucidica e corelata cu un grad mai mic de imbatranire cutanata a zonelor fotoexpuse. La pacientii cu psoriazis vulgar sau diferite tipuri de dermatite s-a observat ca dietele hipocalorice, vegetariene, dar bogate in acizi grasi, pot ameliora simptomatologia cutanata.
Dr. Ana Manoliu – medic primar dermatovenerologie – realizeaza o clasificare a acneei conform mai multor criterii.Indiferent de tipul de acnee avut se recomanda apelarea la un cabinet de specialitate pentru tratarea ei.
Daca ar fi sa realizam un top al celor mai daunatoare alimente pentru frumusetea tenului, care ar fi acelea?
Exista foarte multe produse alimentare care imbatranesc prematur pielea prin potentialul lor proinflamator cutanat. Printre acestea se numara alimentele foarte procesate, bogate in grasimi si carbohidrati simpli. Asta nu inseamna insa ca ele trebuie total evitate, ci mai degraba ca trebuie consumate ponderat.
Acneea este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale pielii. Ce sanse avem s-o combatem prin corectarea obiceiurilor alimentare?
Acneea este o afectiune dermatologica multifactoriala pentru a carei remediere este necesar atat un tratament medicamentos tintit, cat si o rutina clara de ingrijire si curatare a tenului. Intr-adevar, modificarea regimului alimentar poate influenta evolutia acneei, dar nu o poate combate sau vindeca. Alimentele cu un indice glicemic mare, dulciurile, favorizeaza activitatea glandelor sebacee si inflamatia locala prin cresterea rapida a nivelului de glucoza si a secretiei de insulina din sange, motiv pentru care e indicat ca acestea sa fie evitate in favoarea celor mai putin procesate si cu un indice glicemic mai mic. Unele studii subliniaza si rolul negativ al produselor din lapte care pot contine numerosi hormoni capabili sa stimuleze secretia de sebum si sa contribuie la formarea comedoanelor. Si stoparea consumului de substante excitante – cafea, alcool – are efect benefic in cazul acneei.
Cercetarile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca exista nutrienti esentiali pentru a preveni imbatranirea pielii. Atat prin alimentatie, cat si prin aplicarea topica a produselor veti contribui la hidratarea pielii.
Ce masuri dietetice recomandati in cadrul terapiilor anticelulitice?
Intotdeauna este recomandat ca terapiile anticelulitice sa fie asociate cu o dieta echilibrata si cu activitatea fizica regulata pentru a avea rezultate eficiente. Pentru a lupta impotriva celulitei, dieta trebuie sa fie bogata in fibre si antioxidanti pentru a facilita detoxifierea organismului, cu un consum crescut de fructe, legume si cereale integrale, bogata in acizi grasi esentiali si saraca in grasimi de origine animala, alaturi de aportul hidric zilnic de minim 2 litri. Terapiile anticelulitice cele mai eficiente combina utilizarea radiofrecventei bipolare sau multipolare, cu energia luminii infrarosii si masajul cu vacuum sau role mecanice.
„Alimentatia corespunzatoare este importanta pentru mentinerea sanatatii intregului organism, cel mai mare organ al corpului, pielea, fiind interfata cel mai usor afectatata de un stil alimentar dezechilibrat.”
Dupa cate sedinte se vad rezultatele?
De obicei, sunt necesare 4-6 sedinte saptamanale care pot fi combinate si cu sedinte de mezoterapie sau injectii cu substante lipolitice pentru potentarea efectelor locale.
Care este cel mai frecvent mit legat de alimentatie pe care-l auziti?
„Ciocolata provoaca acnee!” – acesta este de departe cel mai des intalnit mit. Ei bine, nu, ciocolata nu provoaca acnee, ci poate doar favoriza aparitia leziunilor acneice, insa nu si cea cu un continut ridicat de cacao care, contrar asteptarilor, poate fi chiar benefica pentru piele.
Cat de reala este asocierea dintre intoleranta la gluten si problemele pielii?
Exista o legatura si chiar una foarte reala asa cum e demonstrata prin asocierea clara dintre boala celiaca si dermatita herpetiforma, afectiunea cutanata caracterizata prin pusee de eruptii cutanate pruriginoase veziculoase. Sunt insa si persoane care au doar o sensibilitate la gluten cauzata de incapacitatea de a digera aceasta proteina, astfel ca digestiv apare un raspuns inflamator, transpus ulterior la nivel general. In acest context, pot aparea acutizari ale unor boli preexistente ca dermatita atopica, psoriazisul vulgar, acneea sau pot fi induse chiar episoade intermitente de eruptii cutanate de tip alergic, urticarian, de cele mai multe ori fara a se banui cauza de fond.
Care ar fi cel mai importat sfat de ingrijire a pielii pe care l-ati oferi cititorilor nostri?
Invatati sa va intelegeti pielea si sa-i raspundeti prin a-i oferi ceea ce are nevoie! Daca va confruntati cu probleme, adresati-va unui medic dermatolog, acesta fiind singurul care poate sa diagnosticheze si sa initieze o atitudine terapeutica eficienta si corecta fata de afectiunile pielii, care nu pot fi tratate cu sfaturi de pe internet.
„Hidrodermabraziunea este o metoda adjuvanta de ingrijire a tenului care prin folosirea combinata a unor seruri si acizi, faciliteaza curatarea corecta si regenerarea cutanata, fiind unul dintre tratamentele pe care frecvent le recomand pacientilor mei.”
Natalia Talmacec
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024