Medic gastroenterolog: „Excesul ponderal impiedica buna functionare a celulei hepatice”
Ficatul este organul cu cele mai multe si, totodata, cele mai diversificate functii din organismul nostru. Potrivit specialistilor, are peste 500 de responsabilitati, una mai importanta decat alta. Cu toate acestea, uitam sa-i acordam atentia cuvenita. Interviul de fata reprezinta o incercare de a remedia aceasta neglijenta.
19.06.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 15 secundeAm cautat sa intelegem ce dauneaza cel mai mult sanatatii ficatului si cum anume o putem proteja, stand de vorba cu dr. Ioana Panazan, medic specialist gastroenterologie si chirurgie generala la Spitalul Euroclinic – Reteaua de sanatate Regina Maria. Este la curent cu noile abordari in tratamentele afectiunilor hepatice, fiind nelipsita de la ultimele trei editii ale Congresului National de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva.
Slab sau Gras: Care sunt cele mai frecvente cauze ale imbolnavirii ficatului in zilele noastre?
Dr. Ioana Panazan: In patologia hepatica sunt mai multi factori implicati. Totusi, daca ar fi sa ne referim la cele mai frecvente cauze, acestea ar fi obezitatea, sindromul metabolic, consumul de alcool si tigari, dar si virusurile hepatitei B si C, din pacate, inca foarte des intalnite la noi in tara.
Cum anume dauneaza fumatul? Explicati mecanismul, va rog.
Fumatul este, statistic demonstrat, implicat direct in aparitia bolilor hepatice. Tutunul contine anumite substante nocive care, odata patrunse in circulatia sangvina, ajung in celula hepatica si exercita un efect carcinogen, cu potential de dezvoltare a tumorilor maligne hepatice. De asemenea, fumatul este frecvent intalnit in randul consumatorilor de alcool, pentru care este un factor potentiator in aparitia bolilor hepatice.
In ce masura afecteaza sanatatea ficatului castigul ponderal?
Cele doua sunt in directa legatura, lucru demonstrat si de cifre: peste 70% din populatia adulta obeza sufera de steatoza hepatica, adica are ficat gras, in timp ce la obezii consumatori de etanol, procentul ajunge pana la 80%. Excesul ponderal si obezitatea favorizeaza depozitarea unei cantitati crescute de trigliceride si alte lipide in celula hepatica si impiedica buna functionare a acesteia. In timp, determina aparitia steatozei hepatice, o afectiune benigna, dar cu potential evolutiv sever.
Care sunt cele mai grave greseli alimentare care dau peste cap activitatea ficatului?
Alimentatia proasta joaca un rol decisiv in aparitia afectiunilor hepatice. Cele mai frecvente greseli pe care le putem face in acest sens sunt: consumul alimentelor hipercalorice sau intens procesate (bogate in conservanti, aditivi, grasimi animale), cu o mentiune speciala pentru alimentele de tip fast-food; consumul excesiv de alcool; nerespectarea orarului meselor; curele de slabire repetate, neavizate si nesupravegheate medical, mai ales cele care presupun „infometarea”.
„Este foarte important de retinut ca, in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice, regimul alimentar trebuie stabilit impreuna cu medicul curant, in functie de particularitatile cazului: varsta, boli asociate etc.”
Pentru sanatatea ficatului, ce este mai nociv, consumul de alcool sau cel de alimente grase si intens procesate?
Alcoolul si alimentele grase sunt deopotriva nocive pentru ficat. Exista sortimente de bauturi alcoolice care contin mai multe calorii decat un hamburger de la fast-food, cum sunt cocktailurile care combina alcool cu diferite sucuri dulci: Long Island Iced Tea, de pilda, are pana la 800 de calorii, iar Margherita pana la 700 calorii. La fel, exista alimente care sunt mai greu procesate de catre ficat decat este un pahar de vin, cum ar fi mezelurile. In orice caz, recomandarea este sa fie consumate rar si in cantitati mici, daca nu pot fi evitate.
Ce alimente ar trebui sa includem mai des in meniu pentru a ne proteja ficatul?
Sunt recomandate alimentele proaspete, cat mai putin procesate, preparate prin fierbere, inabusire, coacere sau frigere. Fructele si legumele proaspete, bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si fibre nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa, la nicio categorie de varsta.
Care sunt cele mai eficiente modalitati de a stimula regenerarea celulei hepatice? Ce recomandati?
Pentru regenerarea ficatului trebuie eliminate cauzele care au dus la afectarea sa, in prima faza. Din fericire, ficatul este un organ cu o mare capacitate de regenerare: de pilda, steatoza hepatica alcoolica se amelioreaza dupa 2-4 saptamani in care pacientul nu a mai consumat deloc alcool. Administrarea de medicamente este mai putin eficienta si controversata. De regula, cele mai prescrise sunt suplimentele alimentare, vitaminele, mineralele, antioxidantii, hepatoprotectoarele. De asemenea, activitatea fizica zilnica este un factor foarte important de mentinere a bunei functionari a ficatului.
Ce parere aveti despre dieta vegana/vegetariana ca factor de protectie a ficatului?
Legumele si fructele, fie proaspete sau preparate, sunt extrem de benefice pentru sanatatea ficatului, fiind o sursa importanta de vitamine, oligoelemente, fibre vegetale, antioxidanti, zaharuri, proteine vegetale etc. Cu toate acestea, recomand o alimentatie echilibrata, care sa contina toate grupele de alimente, dar cu prezenta zilnica a fructelor si legumelor.
„Steatoza non-alcoolica, numita si ficat gras, se manifesta, in principal, la obezi, dislipidemici, diabetici, hipertensivi. Aceasta afectiune poate asocia inflamatie, situatie in care vorbim de steatohepatita.”
Explicati relatia dintre sanatatea ficatului, oboseala si stres.
Stresul si oboseala sunt implicate direct in aparitia afectiunilor hepatice prin mai multe mecanisme: cresterea nivelului de cortizol si deprimarea sistemului imunitar. Depresia si anxietatea induse de stres determina modificarea obiceiurilor alimentare si a orarului meselor, cresterea consumului de alimente bogate in glucide si grasimi, a consumului de alcool si tigari si pot schimba chiar si ritmul somn-veghe.
Care sunt primele semne ale unui ficat cu probleme?
Semnele initiale ale afectiunilor hepatice nu sunt specifice. De regula, simptomele apar mai tarziu in evolutia bolii. Sunt, totusi, cateva manifestari care ar trebuie sa ne alarmeze: de la astenia fizica (oboseala, somnolenta), iritabilitate, lipsa poftei de mancare si pana la disconfort abdominal, balonari si alte tulburari ale tranzitului intestinal.
Ce analize sunt indicate pentru verificarea starii de sanatate a ficatului?
In prezent, exista o gama variata de analize pentru a diagnostica diverse afectiuni hepatice cu mare acuratete, incepand cu probele biologice uzuale, respectiv hemograma, transaminazele, bilirubina serica, albumina serica, ionograma serica, fosfataza alcalina. Mai exista si markerii virali pentru hepatita cu virus B si C, recomandati ca investigatii de rutina, avand in vedere incidenta mare de la noi din tara. De asemenea, ecografia abdominala este o metoda imagistica noninvaziva si foarte utila. Mai departe, pot fi efectuate: CT, RMN, fibromax, fibroscan, punctie-biopsie hepatica, ecografia cu substanta de contrast, precum si o intreaga pleiada de probe biologice recomandate in functie de specificul fiecarui pacient.
„Pentru a mentine ficatul sanatos e nevoie, in primul rand, de respectarea unui orar regulat al meselor. In plus, continutul acestora trebuie sa fie normocaloric, echilibrat in aportul de nutrienti.”
Natalia Talmacec
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024