Medic gastroenterolog: „Pancreatita acuta este o urgenta majora, amenintatoare de viata!”
Suntem in acea perioada din an in care sistemul digestiv este pus la grea incercare, iar medicii gastroenterologi au foarte multa treaba... Discutam despre aceasta situatie cu dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterolog si doctor in stiinte medicale, in cadrul centrului medical Medsana.
28.12.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeSlab sau Gras: Cu cat creste incidenta patologiei digestive de Sarbatori?
Dr. Paul Dragomir: Din punct de vedere strict statistic, nu exista multe date relevante in ceea ce priveste comparatia numarului de cazuri de diverse afectiuni digestive din preajma Craciunului fata de perioadele anterioare din an. In mod cert, insa, se observa o crestere semnificativa a frecventei cazurilor de colica biliara, pancreatita acuta, boala de reflux gastroesofagian, sindroame dispeptice de diferite etiologii.
Cum ne dam seama ca avem o criza biliara? Care sunt simptomele?
Colica biliara are o simptomatologie tipica, constand in stare generala alterata, durere colicativa cu durata de cateva ore in hipocondrul drept (frecvent durerea iradiaza in umarul drept), insotita de greata, varsaturi alimentare si/sau bilioase. Se produce aproape exclusiv la persoanele cu litiaza veziculara biliara. Complicatiile sunt severe – colecistita acuta (inflamatie la nivelul veziculei biliare), angiocolita acuta (inflamatie la nivelul cailor biliare) – se manifesta cu icter si febra.
Cand e cazul sa cerem ajutor medical?
Instalata brusc, simptomatolgia pe care tocmai am descris-o, nu poate fi trecuta cu vederea. Acesta este si motivul pentru care, in general, pacientii se prezinta de urgenta pentru un consult gastroenterologic. In cazurile severe, cu complicatii locale, devine o realitate necesitatea unei interventii chirurgicale in urgenta pentru colecistectomie – extirparea veziculei biliare.
„Consumul in exces de dulciuri, condimente si grasimi poate conduce la declansarea simptomelor refluxului gastroesofagian: pirozis (senzatie de „arsura” retrosternala), regurgitatii acide sau alimentare.”
Vorbiti-ne si despre pancreatita, o alta boala-vedeta in buletinele de stiri din perioada Sarbotarilor? Ce manifestari are?
Pancreatita acuta are drept cauze principale litiaza biliara (prezenta de calculi la nivelul veziculei biliare) si consumul de alcool. Ambele reprezinta aproximativ 80% din totalul cauzelor care declanseaza aceasta afectiune, impartite in mod relativ egal. Consumul acut de alcool sau migrarea unui calcul la nivelul coledocului, cu obstructia canalului pancreatic principal (ductul Wirsung), declanseaza simptomatologia, care consta in stare generala alterata, scaderea tensiunii arteriale, durere epigastrica, clasic descrisa ca iradiind „in bara”, posterior, insotita de greata, varsaturi alimentare, simptomatolgie intensa si „zgomotoasa”, instalata brusc, in plina stare de sanatate. Este o urgenta majora, amenintatoare de viata, prezentarea la un consult de specalitate, gastroenterologic si chirurgical, fiind absolut obligatorie.
In ce masura contribuie stresul specific sfarsitului de an la aparitia/agravarea bolilor aparatului digestiv?
In perioadele de timp pe parcursul carora stresul sau anxietatea se manifesta mai pregnant, se pot exacerba in special simptomele unei afectiuni frecvent intalnite, numita sindrom de intestin iritabil. Fiind o afectiune digestiva functionala, aceasta e caracterizata de dureri abdominale, distensie abdominala, diaree sau constipatie. Diagnosticul se stabileste in functie de anumite criterii legate de evolutia simptomatologiei, la persoane la care investigatiile paraclinice (analize sangvine, probe de scaun, explorari endoscopice digestive, alte explorari imagistice abdominale) nu releva o anumita patologie (existenta unei anume cauze, organice, care sa fie responsabila de aparitia simptomelor). Astfel, stresul poate determina recaderi la unele persoane diagnosticate cu sindrom de intestin iritabil.
„Pancreatita acuta se intalneste mai frecvent si la pacientii cu hipertrigliceridemie. In aproximativ 10% din cazuri nu se poate stabili o etiologie si atunci vorbim de pancreatita acuta idiopatica.”
Natalia Talmacec
Dr. Paul Dragomir
Medic Primar Gastroenterologie
Medic Specialist Medicina Interna
Doctor in Stiinte Medicale
Centrul Medical Medsana
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024