Medic stomatolog: „Boala parodontală crește de două ori riscul de a dezvolta diabet”
Problemele dentare nu ne afecteaza doar frumusetea zambetului. Ele constituie o amenintare cat se poate de serioasa la adresa sanatatii intregului organism, aflandu-se la originea multor boli grave. Aceasta dar si multe alte informatii si sfaturi importante despre ingrijirea corecta a dintilor, am aflat de la dr. Narcisa Calota, medic dentist la Clinica Imperial Dent din Bucuresti.
22.12.2016
Timp estimat de citire:
5 minute, 8 secundeSlab sau Gras: Stim cu totii ca alimentatia nesanatoasa, de tip fast-food, are urmari dezastruoase asupra siluetei. Asupra sanatatii danturii ce impact are?
Dr. Narcisa Calota: Modificarea alimentatiei traditionale ocupa astazi un loc semnificativ printre factorii favorizanti ai multor afectiuni generale, avand un rol fundamental si in aparitia problemelor dentare. Principalul efect nedorit asupra dintilor il reprezinta caria dentara, care, odata cu schimbarea alimentatiei, a avut o crestere importanta. Gradul de rafinare al produselor, cantitatea crescuta de carbohidrati din meniul zilnic, valoarea nutritiva scazuta a alimentelor au redus protectia dentara si rezistenta la carie. Din pacate, alimentele care au efect protector, necariogen nu se bucura de un succes la fel de mare in randul populatiei.
„Recomandarea mea este ca periajul dintilor sa se efectueze cuviincios de doua ori pe zi, o data dimineata, o data seara. In timpul zilei, dupa mese, este suficienta clatirea gurii cu apa sau mestecarea gumei fara zahar.”
Detaliati, va rog. Care sunt acestea?
Daca ar fi sa fac o lista scurta, atunci pe ea s-ar regasi alimentele care in prepararea lor industriala beneficiaza de adaosul de fosfati, ce au un efect cario-protector eficient, ca de exemplu cerealele integrale sau painea integrala. Tot aici s-ar afla si alimentele bogate in proteine, dar si cele care au continut ridicat de acizi grasi esentiali, care impiedica inmultirea anumitor bacterii, incurajeaza inlocuirea glucidelor din alimentatie si ajuta la formarea unei bariere protectoare pentru smalt. Sa nu uitam nici de fructele si vegetalele cu multe fibre. Consumul lor stimuleaza secretia salivara, deci autocuratarea ce se realizeaza cu ajutorul salivei, dar si o curatare mecanica a dintilor.
Despre lactate ce ne puteti spune?
Laptele, desi este considerat un aliment ce genereaza carie prin continutul de lactoza, are si efect cario-protector prin continutul in grasimi, cazeina, ioni de calciu si fosfati. Cat despre branzeturi, acestea sunt alimente ce actioneaza impotriva cariei. De aceea se recomanda consumul lor la finalul meselor. Ele stimuleaza secretia salivei, contribuie la neutralizarea efectelor nocive produse de anumite alimente si ajuta la revenirea pH-lui la valori neutre, atunci cand acesta scade influentat de alimentatie, bauturi sau placa bacteriana.
„Efectul cariogen al produselor cu cantitate crescuta de zahar nu se produce prin simplul contact al lor cu dintele, ci mai ales prin durata si frecventa cu care le consumam. Produselor zaharoase de tip caramele, jeleuri, rahat, favorizeaza caria prin contactul indelungat cu suprafata dintilor.”
Exista o intreaga discutie despre efectul nefast al bauturilor acidulate asupra danturii. Cat de rau afecteaza acestea smaltul dintilor?
Bauturile carbogazoase si chiar ceaiurile din fructe acide pot cauza leziuni grave la nivelul dintilor. Cele mai frecvente probleme dentare induse de consumul excesiv de bauturi acidulate sunt eroziunile dentare. Acestea reprezinta o pierdere ireversibila a structurilor dure dentare de cauza chimica. Tot mai multi copii si adolescenti prezinta astazi uzuri dentare din cauza consumului necontrolat al acestui tip de bauturi. Recomandarea mea pentru prevenirea aparitiei leziunilor mentionate este reducerea cantitatii si frecventei consumului de bauturi acide. In cazul in care nu reusim sa renuntam la ele, ar fi bine sa le bem cu paiul pentru a evita contactul indelungat si repetat cu dintii.
Si dulciurile?
Atunci cand consumam dulciuri trebuie sa fim constienti de cantitatea crescuta de zahar pe care acestea o contin. Zaharoza este carbohidratul cu cel mai important rol cariogen, efectul acestuia intensificandu-se atunci cand este in contact cu placa dentara. Totodata este cel mai important zahar alimentar pe care il intalnim in special in compozitia dulciurilor, produselor de cofetarie si fructelor confiate. Expunerea la zahar creste riscul maxim de carie. De aceea, e recomandat consumul moderat de dulciuri si evitarea pe cat posibil a acestora intre mese.
La ce interval de timp dupa masa e bine sa periem dintii pentru a nu eroda smaltul?
Pentru a avea dintii sanatosi este foarte importanta mentinerea pH-ului neutru, acesta fiind 7. Orice scadere sub valoarea de 6 este considerata un risc si ofera conditii prielnice demineralizarii smaltului. In functie de ce mancam, valorile pH-ului pot scadea brusc, ajungand pana la 2,5, un pH echivalent otetului. Realizarea periajului imediat dupa masa poate determina uzura dintilor prin abraziune mecanica din cauza periutei ce actioneaza asupra unui smalt slab, sub atac acid. Pentru a evita accentuarea problemelor cauzate de modificarea pH-ului, sfatul meu este sa asteptam cel putin 30 de minute dupa masa pentru a efectua periajul, timp in care pH-ul revine la valori normale.
Care-i durata optima a unui periaj corect?
Timpul minim alocat efectuarii unui periaj complet este de 3-4 minute in cazul folosirii periutelor manuale si de 2 minute in cazul periutelor electrice.
„Cantitatea depunerii de tartru difera de la o persoana la alta, maximumul de acumulare avand loc dupa o perioada de 4-6 luni. De aceea, pentru mentinerea unei gingii sanatoase, cat si pentru prevenirea bolii parodontale detartrajul trebuie efectuat o data la 6 luni.”
Exista studii care sustin ca, pe termen lung, cariile neglijate si infectiile din cavitatea bucala pot ameninta sanatatea generala. Explicati despre ce este vorba.
Este foarte important sa nu neglijam sanatatea dintilor si a gingiilor. Complicatiile infectioase ale cariei dentare, cat si ale bolii parodontale pot avea consecinte grave asupra starii generale de sanatate. Boala de focar dentar apare atunci cand prin infectiile dentare netratate microbii si toxinele patrund in circulatia generala. Pot aparea complicatii la distanta, de tipul endocarditelor, boli oculare, afectiuni articulare, renale, gastrice sau ale pielii. Infectiile parodontale severe reprezinta un factor de risc important pentru nasteri premature si de copii subponderali, risc crescut de afectiuni cardiovasculare si diabet. Riscul pentru diabet creste de doua ori la pacientii cu boala parodontala.
Cat de des trebuie sa mergem la un control stomatologic pentru a evita problemele?
Pentru prevenirea cariilor, bolii parodontale, cat si a oricaror leziuni suspecte la nivelul mucoaselor in cazul pacientilor sanatosi, este indicat sa se faca un control stomatologic de doua ori pe an, o data la 6 luni.
Natalia Talmacec
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024