Medici: „Anul acesta vaccinarea antigripală e mai importantă ca oricând. Va salva multe vieți”
În contextul pandemiei de COVID-19, vaccinarea antigripală, chiar poate face diferența dintre viață și moarte, oricât de dur ar suna. Studiile arată că suprapunerea celor două tipuri de infecții virale poate fi fatală până și pentru un organism sănătos și puternic, darămite pentru o persoană cu afecțiuni preexistente.
05.10.2020
Timp estimat de citire:
4 minute, 47 secundeAvând în vedere situația gravă generată de pandemia de SARS-CoV-2, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) face apel către populație să acorde o mai mare atenție protejării antigripale. În acest sens, a lansat prima platformă educațională despre vaccinarea antigripală, ce reunește informații vitale despre imunizare și sfaturi utile de la profesioniști din domeniul sănătății. Platforma Atlas Gripal face parte dintr-o campanie educațională amplă avizată de Ministerul Sănătății și are ca obiectiv informarea publicului larg și a părinților cu privire la importanța imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților.
„Societatea Națională de Medicina Familiei își exprimă îngrijorarea privind scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani, sub limita de 95% recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Dorim să creștem încrederea populației în vaccinare prin conștientizarea asupra riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces”, a declarat dr. Dina Mergeani, președinte SNMF.
Amenințarea dublă
Inițierea campaniei cu privire la vaccinarea antigripală are o importanță majoră pentru acest sezon gripal atipic. Acesta reprezentă un demers esențial în prevenirea unei duble amenințări la adresa sănătății publice: infecţia cu virusul gripal şi cu noul coronavirus.
„În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să știm dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală și să rămână să diferențiem numai COVID de celelalte boli de sezon”, a subliniat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, președinte al Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov.
Imunizarea antigripală este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente.
Potrivit aceluiași studiu, 28,9% dintre participanții la cercetare din mediul urban și 33,7% dintre respondenții din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și au decis să nu își vaccineze copiii.
„Vaccinarea antigripală este foarte importantă cu sau fără COVID, deoarece povara anuală a gripei este foarte mare. Însă este cu atât mai importantă în sezoanele în care există o circulație intensă de virusuri gripale. Dacă evoluția infecției cu noul coronavirus va rămâne aceeași, evident că va exista foarte multă emoție. Pentru a scădea această emoție, putem așadar să realizăm vaccinarea pentru singurul virus pe care îl putem preveni, din aceste virusuri, respectiv pentru virusul gripal”, a afirmat conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Al. Rusescu”.
Vaccinarea antigripală reduce riscul de deces asociat gripei
Un studiu al ultimelor sezoane gripale a descoperit că vaccinul gripal a redus riscul de deces asociat gripei la jumătate în rândul copiilor aflați în condiții medicale cu risc ridicat și cu aproape două treimi în rândul copiilor fără afecțiuni medicale pre-existente.
În acest sens, vaccinul gripal asigură protecție împotriva gripei atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie, putând reduce până la jumătate riscul de îmbolnăvire de gripă.
„Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, față de persoanele care nu au astfel de boli cronice, lucru pe care îl întâlnim acum și la COVID”, a subliniat prof. univ. dr Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
De la ce vârstă se poate face vaccinul antigripal?
Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor peste 6 luni în fiecare an, deoarece virusurile gripale aflate în circulație într-un sezon variază de la an la an.
Pe baza datelor analizate în fiecare sezon, Organizația Mondială a Sănătății stabilește compoziția vaccinului gripal estimând tulpinile circulante pentru fiecare an, iar pe baza acestor informații sunt apoi produse vaccinurile gripale pentru sezonul respectiv.
Ce vaccinuri gripale există în România?
Există mai multe tipuri de vaccinuri gripale disponibile în România:
- Vaccin gripal tetravalent, virion fragmentat, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 6 luni și adulților.
- Vaccin gripal tetravalent, antigen de suprafață, inactivat, injectabil – se administrează copiilor începând de la 3 ani și adulților.
- Vaccin gripal tetravalent viu atenuat, administrat pe cale nazală – se administrează copiilor între 2 și până la 18 ani.
„Pentru sezonul 2020-2021, sunt deja disponibile în farmacii vaccinuri gripale tetravalente cu administrare intramusculară sau intranazală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să se consulte cu medicul de familie pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate”, a precizat dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru.
Mai multe informații despre vaccinarea antigripală pot fi consultate pe platforma www.atlasgripal.ro.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024