Medicii avertizează: incidența cariilor dentare crește în perioada Sărbătorilor
Luna decembrie este despre familie, prieteni și mese îmbelșugate cu tot felul de preparate irezistibile. Printre atâtea bucurii și tentații culinare, tindem să ne neglijăm sănătatea dentară. Există însă destule pericole pentru dinții noștri în această perioadă, fie că vorbim de adulți sau copii.
11.12.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 27 secundeCozonacii, checul, prăjiturile, turta dulce, bomboanele de pom, feluritele figurine de ciocolată sunt doar câteva dintre bunătățile care îi îndulcesc atât pe copii, cât și pe adulți în această perioadă a anului. Nu lipsesc de pe masa sărbătorilor de iarnă nici băuturile, fie că vorbim de sucuri, vin fiert sau șampanie. Toate aceste produse au în comun zahărul, un cunoscut inamic al sănătății orale, ca urmare a faptului că, împreună cu bacteriile din cavitatea orală, produce acizi care distrug smalțul dinților, ducând la apariția cariilor. Doar că nimeni nu se mai gândește la acest lucru de Sărbători. Deși, ar trebui.
Pericole invizibile vă pot afecta dantura
Dacă durerile, sensibilitatea dentară sau modificările de culoare a dinților sunt semne clare că se impune un consult la medicul stomatolog, specialiștii vorbesc și despre un alt pericol dificil de detectat. „Cariile interdentare sunt coșmarul oricărui doctor. Se dezvoltă între dinți, uneori foarte rapid. Ele apar după o perioadă de consum intens de alimente cariogene (dulciuri, sucuri, glucide rapide), afectând rapid unul sau doi dinți”, avertizează dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială.
Deoarece se găsesc în zone nu tocmai accesibile, acest tip de carii sunt foarte dificil de detectat cu ochiul liber, motiv pentru care mai sunt denumite și carii invizibile. Ceea ce este cu adevărat grav este că ele sapă în profunzime, iar de multe ori se ajunge la medic mult prea târziu pentru a mai salva dintele. „De obicei, după Sărbători, avem cei mai mulți pacienți, care reclamă diferite dureri, moment în care constatăm și efecte ale obiceiurilor vicioase precum: înghesuiri dentare ori spații rezultate din diferite extracții ale dinților cariați, ori început de paradontoză. 2 din 4 pacienți vin cu astfel de probleme după Sărbători”, precizează medicul.
Recomandări pentru sănătatea dinților în timpul sărbătorilor
Pentru a avea parte de Sărbători cu adevărat fericite, cu un stomac mulțumit și poftele satisfăcute, dar și dinți sănătoși, dr. Oltean ne îndeamnă să ținem cont de următoarele câteva sfaturi:
- Să ne periem dinții după fiecare masă, mai ales dacă am servit desert ori alcool, pentru înlăturarea plăcii bacteriene. Periajul de seară și curățarea interdentară cu ață dentară au un rol foarte important în prevenirea apariției cariilor interdentae.
- Dacă la prânz nu avem posibilitatea periajului, să clătim dinții imediat după masă, pentru înlăturarea resturilor alimentare și prevenirea depunerii zahărului; consumarea unui fruct de consistență mai tare la desert (măr, pară) are un rol foarte important în îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți.
- Acizii produși de zahărul din alimente în combinație cu bacteriile din cavitatea orală atacă dinții în primele 20 de minute după masă. Tocmai de aceea, este important să ne curățăm dinții imediat după ce am terminat de mâncat.
- Clătirea cu o apă de gură este un ultim pas pentru o igienă corespunzătoare. Ea are rolul de a înlătura bacteriile existente pe mucoase, care prin periaj nu pot fi îndepărtate.
- Dușul bucal sau air-floss-ul este una dintre tehnicile prea puțin utilizate, dar și foarte eficiente. Poate fi chiar un cadou util de Sărbători.
Și pentru că sănătatea trebuie să primeze, propune-ți ca, din 2020, să mergi regulat la un control stomatologic. Un consult o dată la șase luni și o igienă dentară corectă şi complexă pot preveni dezvoltarea cariilor și îți pot asigura un zâmbet frumos.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024