23.09.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 24 secundeNu conțin grăsimi, sunt o sursă bună de proteine și au puține calorii, iar vara sunt aduse cu zecile de mii de valurile oceanului chiar pe plajele lor nesfârșite. Cercetătorii de la Universitatea din Queensland sugerează că australienii ar trebui să adauge meduze în dietă, pentru a încerca să se îndrepte către un pescuit mai ecologic.
Cercetătorii au aflat că exemplare de pești din 92 de specii în pericol și din 11 aflate în pericol grav de dispariție au ajuns pe farfuriile australienilor în ultimul an, din cauza legilor permisive. Astfel, au propus îndreptarea atenției către alte surse de hrană marină.
Oamenii mănâncă meduze de mii de ani și în unele țări, precum China sau Korea, sunt considerate aliment de lux.
Meduzele au doar 40 de kcal/100 g, la acest capitol fiind comparabile cu salata verde. Gustul este surprinzător, fiind descris ca asemănător cu castraveții, iar textura este gumată. Preiau ușor gustul altor alimente alături de care sunt gătite.
Cât despre sustenabilitate, specialiștii afirmă că numărul meduzelor din Oceanul Planetar va crește extrem de mult în următorii ani, din cauza încălzirii globale. Deci, acestea pot fi o sursă de hrană ieftină.
Singura problemă este să le transformi efectiv în mâncare, pentru că nu poți pur și simplu să iei o meduză care a fost adusă de valuri și să o gătești. Meduza trebuie să treacă printr-un proces de uscare ce durează câteva săptămâni. În urma acestuia, ajunge să aibă forma unei clătite.
Sursa: https://www.abc.net.au/
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024