Menține-ți greutatea și sănătatea cu dieta mediteraneană!
Dieta mediteraneană… două cuvinte care ne amintesc de ultima vacanță petrecută în Grecia, Italia sau Turcia. Sau, dacă nu avem o astfel de destinație în antecedente, două cuvinte care ne fac să visăm către o posibilă viitoare destinație sau, de ce nu, la o dietă de slăbire rapidă și eficientă!
10.07.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundeDar, deși sunt convinsă că asocierea dietei mediteraneene cu o zona geografică deosebit de frumoasă este responsabilă parțial de popularitatea ei, meritele acesteia sunt multiple și ne putem bucură de ea nu numai pe malul Mediteranei, ci și pe cel al Dâmboviței.
Dieta mediteraneană are la bază mai multe alimente simple, puțin tratate termic, cu mare densitate nutrițională: legume și fructe pregătite mai ales ca salate, derivate cerealiere integrale, nuci și semințe, puțin pește și uleiuri vegetale (de măsline și rapiță). Carnea roșie este inexistentă, dar se pot adăuga cantități reduse de lactate și câte un pahar de vin roșu (întotdeauna cu moderație!).
Se poate observa că, în dieta mediteraneană, antioxidanții sunt prezenți în cantități crescute, că grăsimile sunt de calitate excelentă, bogate în acizi grași esențiali (inclusiv în valorosii omega-3) și că un astfel de prânz, per ansamblu, nu aduce niciunul din nutrienții asociați cu bolile numite “de hiperconsum” (obezitate, diabet, ateroscleroza).
De la tradiție, la invovatie în detrimentul sănătății
În timp, principiile de bază din dieta mediteraneană au fost din păcate modificate și astăzi există multe zone ale globului unde se consumă produse din această dietă, dar sub forma unor prânzuri absolut deloc dietetice.
Un exemplu de metamorfoză nedorită este cel al pastelor făinoase: dacă în mod clasic ele se consumau în sudul Italiei asezonate cu ulei de măsline, plante aromate, sos proaspăt de roșii și eventual o cantitate extrem de mică de parmezan, în restul lumii sunt foarte populare spaghetele la care se adaugă doze mari de brânzeturi bogate în grăsimi săturate și colesterol, carne grasă tocată și prăjită, unt etc. Ceea ce aș vrea să subliniez este că binefacerile sanogenetice ale dietei originale sunt reale, ele au fost confirmate de numeroase studii și modificarea obiceiurilor noastre alimentare în sensul adoptării (măcar parțiale) ale obiceiurilor culinare de mai sus este realmente avantajoasă
Reducerea colesterolului, de necontestat în dieta mediteraneană
Unul din principalele avantaje al dietei mediteraneene îl reprezintă echilibrarea grăsimilor circulante cu scăderea “grăsimilor rele”, a LDL-colesterolului și cu creșterea celor ”bune”, a HDL colesterolul. Consecința o reprezintă o incidența mai scăzută a bolilor de inimă, o elasticitate mai bună a arterelor, o tensiune arterială mai apropiată de normal, toate păstrate până târziu în viață.
Elementele de bază ale dietei mediteraneene sunt considerate a fi pozitive chiar de către American Heart Association (Asociația Americană a Inimii). Într-un studiu numit “The Lyon Diet Heart”, care a inclus persoane care aveau deja probleme cardiace, s-a folosit o dietă similară cu cea mediteraneeană, foarte bogată în acid alfa–linolenic (acid gras omega-3) cu următoarele caracteristici:
- consum crescut de pâine, rădăcinoase, legume verzi, pește;
- consum foarte scăzut de carne de vită și porc (eventual înlocuite cu pasăre) ;
- consum zilnic de fructe;
- înlocuirea untului și smântânii cu margarina bogată în acid alfa-linoleic.
Influența asupra stării de sănătate a dietei mediteraneene a fost evaluată pe o durată de 4 ani și comparată cu ceea ce s-a putut constata la persoane care au urmat o dietă obișnuită pentru Europa de astăzi. S-a observat că riscul de boală de inimă recurentă a scăzut cu procente foarte mari, de 50-70%, la persoanele care au urmat dieta mediteraneană.
De la acest studiu au urmat și altele care au confirmat că un stil de viață sănătos, care cuprinde și elementele de bază ale dietei mediteraneene, este benefic pentru organism. O cercetare recentă a arătat că și în ceea ce privește frecvența accidentelor vasculare cerebrale, efectele dietei de slăbire mediteraneene sunt pozitive.
Care ar fi concluziile pe care le putem trage? Chiar dacă Mediterana este la oarecare distanță, putem mânca “mediteraneean” și la noi în țară. Iar dacă adăugăm și un nivel adecvat de mișcare, de efort fizic, efectele binefăcătoare ale dietei mediteraneene vor fi și mai pregnante.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024