04.05.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 10 secundeFoarte multe persoane care reușesc să ducă până la capăt o dietă de slăbit ajung să pună la loc kilogramele pierdute. Vorbim despre așa-zisul efect Yo-Yo: scăderea în greutate, urmată de câștig ponderal. Cercetătorii ne îndeamnă ca, de dragul sănătății, să evităm cu orice preț aceste fluctuații.
Dincolo de considerațiile estetice, scăderea în greutate, mai ales în caz de surplus ponderal considerabil, este însoțită de multiple efecte benefice. De departe, cel mai important dintre toate îl reprezintă atenuarea riscului cardiometabolic prin mai multe mecanisme:
Problema este că de prea puține ori greutatea obținută este apoi menținută în timp.
O echipă de cercetători de la Universitatea Tufts, SUA, a vrut să vadă în ce măsură afectează fenomenul Yo-Yo beneficiile aduse sănătății de scăderea ponderală. Oamenii de știință au recrutat un grup format din aproximativ 1.500 de adulți, bărbați și femei, pe care i-a monitorizat timp de patru ani. În primul an al studiului, toți participanții au luat parte la un program comportamental intensiv, ce viza scăderea în greutate. Li s-au făcut recomandări în legătura cu dieta, activitatea fizică și alte aspecte ce țin de stilul de viață sănătos. Ulterior, specialiștii au măsurat și comparat periodic modificările factorilor de risc cardiometabolic.
Rezultatele au relevat că persoanele care și-au menținut greutatea între sfârșitul primul an și finalul studiului au prezentat o îmbunătățire „semnificativă” a sănătății metabolice, în comparație cu subiecții care au slăbit, iar apoi s-au îngrășat la loc.
După ce au analizat datele colectate, cercetătorii au ajuns la concluzie. Pentru a evita anularea efectelor benefice aduse de slăbire este crucial să nu recâștigi mai mult de 25% din kilogramele date jos. Așadar, dacă, de exemplu, ai slăbit 10 kilograme, e important să nu pui la loc mai mult de 2,5 kilograme. Desigur, în mod ideal ar fi bine să nu te (re)îngrași deloc. „Acest studiu evidențiază importanța programelor de slăbit care se concentrează nu numai pe pierderea în greutate, ci și pe menținerea acesteia. Consecințele reîntoarcerii în punctul de plecare sunt periculoase”, au punctat autorii cercetării.
Data publicarii: 04.05.2020Data ultimei actualizari: 05.05.2020
24.10.2024