Se spune despre anumite persoane ca au metabolism „accelerat” si despre altele ca au metabolism „incetinit”. Despre ce este vorba insa? De ce unele persoane au parte de un metabolism „accelerat” si altele nu? Sa analizam situatia.Termenul de metabolism deriva de la cuvantul grecesc „metabole”, care inseamna schimbare si, din punct de vedere biologic, reprezinta totalitatea proceselor (chimice) care se petrec intr-un organism in vederea unui dublu scop, si anume:
01.04.2008
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeMetabolismul sta la baza activitatii vitale si confera celulei functionalitate automata. Are doua laturi: latura asimilatiei (anabolismul) = proces endergonic si a dezasimilatiei (catabolismul) = proces exergonic. Aceste doua procese ale metabolismului sunt cuplate si se intretin reciproc – dezasimilatia intretine asimilatia prin energie celulara care rezulta din degradarea oxidativa a moleculelor organice.
Metabolismul este un proces continuu de degradare si refacere. Auzim vorbindu-se cel mai des despre metabolism accelerat. In general, in organism functia si structura celulelor (inclusiv a celor adipoase) este rezultatul raportului dintre asimilatie si dezasimilatie, care se desfasoara concomitent si cu viteze variabile. Functia fiecarei celule din organism este determinata de raportul viteza asimilatiei/viteza dezasimilatiei. Daca predomina dezasimilatia, rezulta un bilant negativ in organism; daca predomina asimilatia, avem un bilant pozitiv la nivelul celulelor, deci si al celor adipoase. Astfel, unele persoane au o viteza mai mare a anabolismului – si astfel asimileaza mai repede, iar altele o viteza mai mica a anabolismului si mai mare a catabolismului – persoane care nu asimileaza asa rapid. Insa aceste viteze in organismul uman sunt reglate de factori neuroumorali, cum ar fi: sistemul nervos vegetativ simpatic si hormonii. Factorii neuroumorali au insa o componenta transmisa genetic.
Exista anumite persoane care se nasc cu capacitatea unei viteze mai mari a dezasimilatiei (cei cu metabolism ”accelerat”) la nivelul celulelor adipoase, aceasta fiind reglata in functie de constelatia hormonala si sistemul nervos vegetativ al respectivei persoane. In acest caz, digestia lor este accelerata, substantele nutritive si metabolizarea lor se face mai repede de catre organism, astfel ca nu au timp sa se asimileze in organism.
Odata cu inaintarea in varsta, mai precis dupa 30 de ani, apare un „declin” al metabolismului, in care viteza anabolismului este mai mare, chiar si la cei cu metabolism ”accelerat” si astfel depunerea de grasime se realizeaza mai rapid. La varsta a treia, in functie de factorii neuroumorali si insotind procesul de imbatranire, apare tendinta de a creste viteza catabolismului.
Exista si o dieta pentru schimbarea metabolismului. Este impropriu denumita asa, dar apare sub aceasta titulatura in multe zone din literatura de specialitate. Cura dureaza doua saptamani, este grea, dar este efficienta. “Schimbarea” metabolismului este semnificativa, astfel incat la sfarsitul dietei se poate reveni la alimentatia normala fara a mai lua in greutate timp de 10- 12 luni. Daca se respecta regimul zilnic, punct cu punct, se poate pierde pana la 85% din grasimea acumulata in tesuturi. Ca principii, dieta mai sus mentionata presupune:
Foto: Shutterstock.com
Data publicarii: 01.04.2008Data ultimei actualizari: 23.12.2024
10.03.2025