Metode de slăbit eficiente pentru persoanele cu metabolism lent
Te-ai întrebat vreodată de ce unele persoane se îngrașă mai ușor decât altele, deși consumă cam aceleași alimente, iar cantitățile sunt similare? Unul dintre posibilele răspunsuri este metabolismul lent pe care îl au acele persoane și care nu le permite să ardă caloriile într-un mod la fel de eficient ca restul lumii.
28.09.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 20 secundeCu toate acestea, metabolismul lent nu este principalul responsabil pentru surplusul ponderal, deși mulți dintre cei care au o astfel de problemă dau vina pe el pentru kilogramele în plus. Se poate slăbi foarte ușor și cu un metabolism lent, iar acest lucru vrem să-l demonstrăm în articolul de față, în care îți vom prezenta câteva metode eficiente la care poți să apelezi.
Înainte de toate, îți vom explica ce este, mai exact, metabolismul lent și care sunt mecanismele prin care acesta poate influența greutatea.
Ce înseamnă metabolism lent
Metabolismul este un termen mai complex, care se referă la totalitatea reacțiilor chimice ce au loc în organism pentru menținerea funcțiilor vitale. Există mai multe funcții metabolice, printre care se numără și cea care constă în arderea caloriilor provenite din alimente și transformarea acestora în energie. Fiecare organism are un necesar zilnic de calorii pentru a-și obține energia, iar dacă aportul caloric este mai mare decât acest necesar, caloriile rămase neconsumate sunt depozitate sub formă de grăsime pentru a fi folosite ulterior, în situația în care organismul nu ar primi din alimente necesarul zilnic.
Metabolismul lent se referă la o încetinire a funcției despre care am vorbit, ceea ce face ca organismul să ardă mai puține calorii în stare de repaus. Prin urmare, în cazul persoanelor cu metabolism lent stratul de grăsime se depune mai ușor, iar aceasta este explicația ce lămurește dilema cu care am început acest material.
Așa cum spuneam, nu doar metabolismul lent este responsabil de acumularea kilogramelor în plus, existând și alți factori care sunt mai ușor de controlat, astfel încât să poți slăbi și să îți menții greutatea normală, chiar dacă ai un astfel de metabolism.
Cum să slăbești dacă ai un metabolism lent
Și în cazul persoanelor cu metabolisme lent, regula de bază pentru a slăbi este să ardă zilnic mai multe calorii decât consumă. Alimentația și mișcarea sunt esențiale în acest sens, pentru că te ajută fie să reduci numărul de calorii consumate zilnic, fie să crești numărul caloriilor arse. Indiferent dacă ai sau nu un metabolism lent, ideal este să combini ambele variante, iar în cele ce urează îți vom face câteva recomandări în acest sens.
Mănâncă mai picant
Ardeiul iute este un bun aliat în curele de slăbire, mai ales în cazul persoanelor cu metabolism lent, întrucât conține o substanță numită capsaicină, care accelerează temporar funcțiile metabolice. Cu cât ardeiul este mai iute, cu atât conține mai multă capsaicină și va da un impuls mai puternic metabolismului lent, accelerând astfel arderea grăsimilor. Poți consuma ardei iute crud împreună cu ciorbe, supe și alte alimente sau îl poți folosi ca ingredient pentru diferite feluri de mâncare picante.
Consumă multe fructe și legume
Fructele și legumele sunt alimente hrănitoare cu un conținut bogat de nutrienți și un aport scăzut de calorii. Un beneficiu important pentru persoanele cu metabolism lent constă în faptul că vitaminele și mineralele pe care aceste alimente le conțin sunt esențiale pentru procesele metabolice, iar un aport optim poate impulsiona aceste procese. Cu cât fructele și legumele sunt mai colorate, cu atât constituie un remediu mai bun pentru metabolismul lent, întrucât culoarea este dată de o serie de substanțe chimice care au la rândul lor un rol benefic în organism.
Evită alimentele cu grăsimi saturate
Spre deosebire de fructe și legume, alimentele cu grăsimi saturate au un aport caloric ridicat și o valoare nutrițională scăzută. Având în vedere aceste „calități”, chiar și persoanele care nu au metabolismul lent se pot îngrășa cu ușurință dacă vor consuma frecvent astfel de alimente.
Totodată, grăsimile saturate stau la baza mai multor probleme de sănătate care pot afecta și funcțiile metabolice, ducând la apariția metabolismului lent. Din categoria acestor alimente fac parte carnea roșie (porc oaie, vită, vânat), sosurile sau mâncărurile grase, lactatele și brânzeturile nedegresate.
De asemenea, nu sunt recomandate nici prăjelile, margarina, produsele de patiserie și cele de la fast-food, care conțin o altă categorie de grăsimi nocive, numite grăsimi trans.
Nu mânca noaptea
Organismul este obișnuit să fie hrănit pe timpul zilei, atunci când se află în stare de veghe iar funcțiile metabolice sunt adaptate acestor condiții. Noaptea, metabolismul încetinește pentru a se adapta stării de repaus, astfel că mesele servite la ore târzii se transformă mai ușor în grăsime depusă în talie, pentru că organismul arde mai puține calorii, neavând nevoie de o cantitate mare de energie.
Șansele de a te îngrășa dacă mănânci noaptea sunt mai mari dacă ai metabolismul lent, iar dacă vei face din aceasta un obicei, există riscul să apară și alte dereglări metabolice, care vor complica și mai mult lucrurile.
Fă multă mișcare
Exercițiile fizice sau activitățile care presupun un efort intens sunt cea mai eficientă cale de a arde mai multe calorii pe parcursul unei zile. Pentru o persoană cu metabolismul lent este important acest lucru pentru că în acest mod poate scăpa de caloriile pe care organismul său nu le arde până la finalul zilei și le transformă în grăsime.
De aceea este important să adopți un stil de viață mai activ, făcând loc în programul zilnic pentru cel puțin 30-60 de minute de mișcare. Dacă ai dus o viață sedentară, poți începe ușor cu plimbări pe jos mai lungi, pentru ca apoi să continui cu exerciții ceva mai intense cum ar fi alergarea ușoară sau mersul pe bicicletă. De asemenea, poți merge și la sală sau poți ieși la un baschet sau un tenis cu prietenii, iar în weekeend poți face drumeții în natură.
Odihnește-te suficient
O cauză a metabolismului lent poate să fie și dereglarea ritmului circadian, adică acea alternanță dintre starea de veghe și cea de repaus despre care am amintit mai devreme. Dacă vrei să slăbești sănătos, trebuie să ai un program fix de odihnă, pe care să îl respecți inclusiv la sfârșit de săptămână și care să includă cel puțin 7-8 ore de somn pe noapte.
Pe lângă faptul că influențează metabolismul lent, odihna insuficientă determină creșterea apetitului, uneori la ore târzii, și totodată generează stres, care are la rândul său o contribuție importantă la acumularea de kilograme în plus.
Prin urmare, metabolismul lent nu este un obstacol insurmontabil în calea eforturilor de a slăbi, iar printr-o dietă adecvată, un stil de viață mai activ și un program fix de odihnă, poți pierde ușor din kilograme menținându-te apoi la greutatea ideală.
Data publicarii: 28.09.2023
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024