Mic dejun cu unt de arahide
În trecut îl vedeam doar în filmele americane. Fiecare familie părea a se delecta cu un preparat-minune la micul dejun, numit unt de arahide (peanut butter). De ani buni, îl avem și în țara noastră, disponibil în supermarketuri. Nu se bucură de o popularitate atât de ridicată precum untul pe pâine, dar untul de arahide poate fi o opțiune mai bună datorită unui conținut mai ridicat de nutrienți utili.
01.02.2021
Timp estimat de citire:
6 minute, 30 secundeUntul de arahide este o pastă preparată industrial din arahide prăjite. Este consumat în foarte multe țări, dar Statele Unite sunt principalul producător, exportator și cel mai mare consumator de unt de arahide per capita. În Europa, cei mai mari consumatori de unt de arahide sunt olandezii.
În Statele Unite legea prevede că orice produs etichetat ca unt de arahide trebuie să conțină cel puțin 90% arahide. Celelalte 10 procente de obicei sunt reprezentate de sare, un îndulcitor și un emulsificator, adică o grăsime vegetală solidă care previne separarea untului de arahide. Cele mai multe branduri adaugă zahăr alb pentru îndulcire, dar se mai folosesc și diverse siropuri – de porumb, de agave sau de cocos. În SUA, nu este permis ca untul de arahide să conțină îndulcitori artificiali, conservanți chimici sau coloranți naturali sau artificiali.
Există două tipuri principale de unt de arahide: cremos și crocant. Cel crocant conține mici fragmente de arahide, iar în cel cremos arahidele sunt măcinate complet, rezultând o textură moale și fină.
Unt de arahide: informații nutriționale și calorii
Pentru 100 de grame de unt de arahide, conținutul de calorii este de aproximativ 600. Sub aspectul macronutrienților, acesta conține 51% grăsimi, 22% proteine, 22% carbohidrați (incluzând 5% fibre alimentare) și 1% apă. Untul de arahide este o sursă bună de grăsimi saturate și mononesaturate (în principal acid oleic – 25% din total) și de grăsimi polinesaturate (12% din total – în principal acid linoleic).
Untul de arahide este și o sursă bogată de fibre alimentare, vitamina E, acid pantotenic, folat, niacină și vitamina B6. Dintre elementele minerale, untul de arahide conține cantități apreciabile de mangan, magneziu, fosfor, zinc, cupru și sodiu. Este și o sursă moderată de tiamină, riboflavină, fier și potasiu.
5 beneficii ale consumului de unt de arahide
Untul de arahide este o sursă concentrată de nutrienți care poate avea diverse beneficii pentru sănătate. Un studiu a arătat că persoanele care consumă unt de arahide zilnic au un risc mai scăzut de a suferi de boli cardiovasculare. Arahidele conțin grăsimi sănătoase, dar în același timp sunt bogate caloric. Consumul ridicat de arahide sau de unt de arahide nu este recomandat din cauza conținutului caloric destul de consistent, dar un aport moderat zilnic poate fi în beneficiul sănătății din mai multe puncte de vedere.
- Poate proteja sănătatea inimii
Unul dintre constituenții principali ai untului de arahide este acidul oleic. Acesta este prezent și în măsline și uleiul de măsline. Când beneficiem de un aport constant acesta poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului, la menținerea glicemiei în limite normale și la scăderea presiunii sangvine. Menținerea acestora la valori normale înseamnă automat un risc cardiovascular mai redus.
Untul de arahide conține totodată și Omega-6. Acest acid gras esențial are un rol dovedit în privința reducerii colesterolului rău LDL și creșterii nivelului celui bun, HDL.
În plus, arahidele sunt și o sursă naturală de arginină, un aminoacid care poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare prin capacitatea de a susține sănătatea vaselor sangvine.
Pentru o bună sănătate cardiovasculară încearcă suplimentul alimentar Omega 3 Forte de la Naturalis, disponibil în Farmaciile Catena.
- Poate reduce riscul de diabet
Acidul oleic pare a avea un rol benefic în reducerea rezistenței la insulină, o condiție ce poate cauza creșterea glicemiei, determinând apariția diabetului. Cercetările arată că și acidul Omega-6 din unt de arahide poate avea același efect protectiv.
- Are proprietăți anticancer
Arahidele sunt o sursă bună de antioxidanți, cum ar fi manganul, vitamina E și vitaminele B. Acești compuși ajută la prevenirea și repararea afectării celulelor ca urmare a stresului oxidativ și a altor factori, protejând într-o oarecare măsură organismul de cancer și alte boli cronice.
Un alt compus cu efecte puternic antioxidante regăsit în unt de arahide este acidul cumaric. Cercetările arată că efectele lui se intensifică atunci când arahidele sunt prăjite înainte de consum, lucru care se întâmplă în procesul de preparare a untului de arahide.
Untul de arahide conține chiar și reseveratrol, binecunoscutul antioxidant care are proprietăți anti-cancer, ne protejează de obezitate, boli cardiovasculare și declin cognitiv.
- Te poate ajuta să-ți menții greutatea
Consumul regulat de unt de arahide te poate proteja de obezitate și de câștigul ponderal datorită conținutului de grăsimi nesaturate.
Alimentele bogate în grăsimi sănătoase, fibre și proteine sunt consistente și asigură senzația de sațietate pentru mai mult timp, lucru de dorit atunci când se dorește scăderea în greutate.
- Este o gustare potrivită pentru sportivi
Mulți practicanți de culturism și fitness includ unt de arahide în dietă pentru motive variate. Bărbații activi au nevoie chiar și de 3000 de kcal pe zi, iar femeile active – și de peste 2500 kcal. Datorită conținutului caloric ridicat, untul de arahide este o gustare recomandată. Fiind și o sursă excelentă de proteine, este deseori pus la loc de cinste în dieta persoanelor care fac sport, proteinele având rol reparator pentru fibrele musculare.
3 rețete cu unt de arahide pentru un mic dejun sănătos
Untul de arahide este ingredient în multe rețete culinare, potrivite mai ales pentru un mic dejun sanatos.
Furnici pe buștean
de Aceasta este o rețetă de gustare sănătoasă cu unt de arahide pe care chiar și un copil o poate prepara.
Ingrediente
- 5 tulpini de țelină
- O jumătate de ceașcă de unt de arahide
- Un sfert de ceașcă de stafide
Mod de preparare
Tulpinile de țelină se taie pe jumătate. Untul de arahide se întinde pe acestea. Din loc în loc se presară stafide. Rezultatul este o rețetă sănătoasă, care conține carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi sănătoase.
Fulgi de ovăz cu unt de arahide
Este o rețetă care te va ajuta să-ți începi ziua plin de energie.
Ingrediente
- 2 căni de apă
- Un vârf de linguriță de sare
- O ceașcă de ovăz
- 2 linguri de unt de arahide
- 2 lingurițe de miere
- 2 lingurițe de semințe de in măcinate
- O jumătate de linguriță de praf de scorțișoară
- Bucățele de măr (opțional)
Mod de preparare
Într-o oală adu apa cu sare la fierbere. Toarnă ovăzul și lasă la fiert pentru 5 minute, amestecând din când în când. Transferă apoi ovăzul în două castroane. În fiecare amestecă jumătate din untul de arahide, mierea, semințele de in, scorțișoara și, dacă vrei, bucățele de măr. Servește imediat.
Sandviș cu unt de arahide și banane
Combinația de unt de arahide cu banane este delicioasă și foarte nutritivă. Poate constitui un mic dejun energizant și sățios.
Ingrediente
- Pâine proaspătă sau prăjită
- Unt de arahide
- Banane
- Gem sau miere pentru topping
Mod de preparare
Unge feliile de pâine cu unt de arahide și așază tacticos deasupra lor felii de banană. Adaugă apoi topping-ul preferat dacă dorești.
Mic dejun pentru copii: 5 rețete care să le ofere energie
17.04.2024