Mic dejun pentru copii: 5 rețete care să le ofere energie
Alimentația echilibrată este fundamentală pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, iar micul dejun reprezintă o componentă esențială a acesteia. Tocmai de aceea, părinții trebuie să-i acorde o atenție deosebită, zi de zi.
17.04.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 43 secundeDupă o noapte de somn, organismul copiilor are nevoie de energie pentru a-și relua funcțiile. De aici și importanța asigurării unui mic dejun consistent și bogat în substanțe nutritive, care să furnizeze resursele necesare pentru desfășurarea activităților zilnice, fie că este vorba despre școală, joacă sau alte lucruri. De altfel, studiile au arătat că elevii care iau micul dejun au performanțe școlare mai bune decât cei care nu obișnuiesc să mănânce dimineața.
Un mic dejun sănătos îi ajută pe copii să se concentreze mai bine și să aibă o capacitate de învățare mai bună. Îi ajută și să se simtă mai bine și să fie mai cooperanți. Copiii care iau micul dejun regulat sunt mai puțin predispuși la iritabilitate și anxietate și au, în general, o stare de spirit mult mai bună.
Un alt motiv pentru care micul dejun trebuie să fie obligatoriu în cazul copiilor ține de contribuția lui promovarea unei greutăți sănătoase, pe termen lung. Medicii avertizează că un copil care sare peste micul dejun are tendința de a mânca mai mult în timpul zilei și de a consuma alimente mai puțin sănătoase, ceea ce poate duce, în timp, la probleme de greutate.
Idei de mic dejun, ușor de pregătit
Oferindu-le copiilor un mic dejun sănătos în fiecare zi, părinții nu le dau doar de mâncare. Îi educă în privința importanței unei alimentații echilibrate și sănătoase. Aceste obiceiuri alimentare sănătoase vor rămâne cu ei și vor contribui la menținerea unei sănătăți bune pe termen lung. Pentru că știm că părinții sunt întotdeauna bucuroși să primească sugestii de răspuns la eternă întrebare «Ce mâncăm azi?», am rugat un medic nutriționist să ne vină în ajutor.
„În cadrul consultațiilor de nutriție pediatrică se negociază constant meniuri și alimente cu micii noștri pacienți. Ținând cont de dorințele lor, ne străduim să le introducem în dietă alimente care să le aducă un aport cât mai bun de nutrienți sănătoși”, a precizat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul clinicii Smart Nutrition.
Iată și câteva rețete pe care le propune adesea. „Sunt variante de mic dejun acceptate de cei mai mulți copii și sunt gândite să le ofere un boost de vitamine”, subliniază medicul.
1. Terci de ovăz cu fructe de pădure congelate
Într-un blender se pasează 1 măr și o jumătate de banană, se adaugă la o jumătate de cană de fulgi ovăz și o cană de lapte. Totul se pune la fiert sau la slow cooker. Când este gata, terciul se decorează cu restul de banană și fructe de pădure congelate, fulgi de cocos și scorțișoară.
2. Omletă cu ceapă verde, ardei și spanac
1-2 ouă se bat bine cu un tel, se adaugă ceapă verde, ardei gras și spanac, tocate după preferință. Omleta se gătește într-o tigaie cu înveliș antiaderent, la foc mic.
3. Sandvici cu pate de ton
Conținutul unei conserve de ton în suc propriu se pune în blender împreună cu ½ – 1 bucată de avocado de tip „ready to eat”. Se asezonează după gust cu sare, piper, boia dulce/iute, zeamă de lămâie și se servește cu pâine integrală și ardei gras.
4. Smoothie delicios și hrănitor
Se poate obține un smoothie cremos și pline de substanțe nutritive, mixând rapid, într-un blender, un avocado, câteva căpșune, o banană și iaurt de tip grecesc sau lapte.
5. Sandvici cu somon
O felie de pâine integrală, unsă brânză proaspătă tartinabilă și somon afumat deasupra, servită cu milkshake de banane.
Vă invităm să le încercați și să nu vă descurajați, dacă nu vor fi acceptate din start. Uneori, copiii au nevoie să se obișnuiască cu gustul și mirosul alimentelor noi înainte de a le accepta.
Mic dejun pentru copii: 5 rețete care să le ofere energie
17.04.2024