Microplasticele, o amenințare la adresa sănătății. Iată cum să nu le mai înghițim
Microplasticele și nanoplasticele sunt peste tot. Bucățile minuscule de plastic au fost găsite în orice, de la apa potabilă la carnea de pui, mere și broccoli. Studiile recente au pus pe seama acestor poluanți creșterea riscului de boli de inimă, afecțiuni pulmonare și alte probleme serioase de sănătate.
17.07.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 16 secundeDin păcate, microplasticele sunt acum atât de răspândite, încât sunt aproape imposibil de evitat. Stă în puterea noastră, totuși, să încercăm să ne reducem expunerea la aceste particule dăunătoare. Și sunt tot atâtea moduri în care o putem face, câte surse de plastic există! Cum este cu neputință să le ocolim pe toate, experții ne recomandă să ne concentrăm asupra expunerii la microplasticele din apă, alimente și aer. Iată, concret, care sunt măsurile prin care putem diminua cantitatea ingerată de plastic minuscul.
Reducerea consumului de apă îmbuteliată
Unele cercetări indică faptul că apa îmbuteliată în sticle de plastic poate fi o sursă semnificativă de microplastice. În timp ce oamenii de știință încă mai studiază amploarea fenomenului, un studiu din 2019 privind apa și alte alimente și băuturi consumate în mod obișnuit a constatat că aceasta este cea mai concentrată sursă.
Există dovezi emergente potrivit cărora, apa îmbuteliată conține, în medie, mai multe microplastice decât cea de la robinet, iar un studiu publicat în 2024, în revista științifică PNAS, sugerează că măsurătorile făcute au fost subestimate.
Desigur, consumul de apă îmbuteliată la nevoie nu este sfârșitul lumii. Încearcă, totuși, să nu-ți faci un obicei să bei apă din recipiente de plastic. Ia în considerare să iei cu tine o sticlă reutilizabilă din oțel inoxidabil sau sticlă, atunci când pleci de-acasă.
Folosirea unui filtru de apă certificat
Consumul de apă de la robinet în loc de apă îmbuteliată în recipiente de plastic va reduce probabil în mod semnificativ expunerea de rutină la materiale plastice. Cu toate că apa din sticle de plastic conține mai multe microplastice și nanoplastice decât cea de la robinet, cercetările arată că și aceasta poate fi o sursă de microplastice.
Tocmai de aceea, experții încurajează folosirea filtrelor de apă certificate pentru reducerea microplasticelor, chiar dacă majoritatea lor conțin, în mod ironic, plastic. Contaminarea cu microplastice ca urmare a folosirii filtrului de apă din plastic este, în general, minimă, câtă vreme se evită trecerea de apă fierbinte prin filtru. Căldura accelerează degradarea plasticului!
Pentru un plus de siguranță, cercetările sugerează că fierberea apei de la robinet, răcirea acesteia și apoi filtrarea ei poate fi deosebit de eficientă în ceea ce privește reducerea expunerii la microplastice, deși este mai puțin practică pentru majoritatea oamenilor decât simpla utilizare a unui filtru.
Evitarea depozitării alimentelor în recipiente din plastic
Ambalarea și depozitarea alimentelor în recipiente din plastic reprezintă o practică atât de comună, încât este dificil de evitat în totalitate. Ori de câte ori este posibil însă, evită să pui în contact alimentele și lichidele cu materialele plastice. De asemenea, redu la minimum expunerea oricărui recipient de plastic (chiar și a celor care spun că sunt fără BPA sau sigure la microunde) la căldură ridicată. Lumina soarelui, acizii și eroziunea fizică pot, de asemenea, să degradeze plasticul.
Reutilizarea obiectelor de plastic de unică folosință pentru alimente și băuturi
Din rațiuni ecologice, e bine să reutilizăm articolele din plastic de unică folosință. Acest lucru nu este valabil însă și în cazul celor folosite pentru alimente. Asta înseamnă să nu e deloc indicat să fie reutilizate recipientele de plastic pentru mâncare la pachet, pungile pentru lapte matern sau sticlele pentru băuturi.
Evitarea folosirii recipientelor din plastic la cuptorul cu microunde
Chiar dacă poate părea o variantă câștigătoare să pui mâncarea la încălzit în cuptorul cu microunde, direct în caserole din plastic în care a fost pusă la păstrat în frigider, evită să mai faci acest lucru. Chiar dacă pe eticheta respectivelor caserole scrie că sunt dintr-un tip de plastic rezistent la microunde. Fă-ți un mare bine și folosește, în acest scop, recipiente din sticlă sau ceramică.
Spălarea manuală a obiectelor din plastic
Temperaturile mașinilor de spălat vase sunt foarte ridicate și pot degrada plasticul, ceea ce contribuie la dispersia de microplastic. Pentru a limita riscurile, încearcă să speli manual recipientele de plastic pentru alimente, inclusiv a celor clasificate drept sigure pentru a fi curățate la mașina de spălat vase.
Folosirea tocătoarelor din lemn
Unele cercetări sugerează că tocătoarele din plastic pot fi o sursă semnificativă de microplastice în alimentația noastră, deoarece tăierea repetată pe suprafața lor poate disloca particulele care aderă ulterior la alimente. Tocătoarele din lemn masiv sau de bambus au și alte avantaje: sunt mai bune pentru lamele cuțitelor și pot fi folosite timp mai îndelungat, atunci când sunt întreținute corespunzător.
Dacă, totuși, preferi tocătoarele din plastic pentru anumite utilizări, folosește-le cu moderație și înlocuiește-le au zgârieturi adânci.
Purificarea aerului
Și aerul pe care îl respirăm este o sursă potențială de microplastice, sub formă de praf. Prin urmare, îndepărtarea prafului din aerul din casă poate reduce expunerea la microplasticele inhalate.
Aceasta înseamnă să facem lucruri plictisitoare, cum ar fi să aspirăm în mod regulat cu un aspirator cu filtrare prin apă sau cu sac, cu sistem sigilat, care are un filtru HEPA, să spălăm pe jos, să ștergem suprafețele cu un burete sau o cârpă umedă. Ștergerea prafului cu o cârpă uscată „aruncă” aceste particule mici înapoi în aer. De asemenea, este importantă curățarea periodică a ventilatoarelor și a filtrelor unității de aer condiționat. De mare ajutor poate fi și achiziționarea unui purificator de aer, mai ales dacă locuiești în apropierea unui drum aglomerat.
Surse:
https://theconversation.com/what-are-nanoplastics-an-engineer-explains-concerns-about-particles-too-small-to-see-225791
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2309822
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666765724000437?via%3Dihub
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37220346/
https://www.nytimes.com/wirecutter/reviews/how-to-avoid-eating-microplastics/#how-worried-should-you-be-about-microplastics
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024