Micsorarea stomacului versus cura de slabire
Operatie de micsorare a stomacului sau cura de slabire? Iata o intrebare care se cere elucidata, mai ales acum cand nevoia obtinerii unor rezultate vizibile si cat mai rapide este din ce in ce mai mare. Ne ajuta sa ne lamurim Prof. Dr. Catalin Copaescu, medic primar chirurgie generala, acreditat international pentru chirurgie laparoscopica bariatrica, fondator al Spitalului Ponderas si profesor asociat in chirurgie generala, in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.
25.07.2016
Timp estimat de citire:
4 minute, 13 secundeSlab sau Gras: Interventiile de micsorare a stomacului devin tot mai tentante, odata cu dezvoltarea chirurgiei laparoscopice si inmultirea povestilor de succes ale pacientilor operati. Explicati-ne, va rugam, cui se adreseaza aceasta masura, cand e cazul sa apelam la aceasta si cand la o cura de slabire.
Prof. Dr. Catalin Copaescu: Chirurgia bariatrica, numita si metabolica sau chirurgia obezitatii, este la ora actuala cea mai eficienta solutie de tratament pe termen lung a obezitatii si a bolilor metabolice. Aceasta tehnica poate fi luata in considerare in conditiile unui exces ponderal important, mai ales daca este cazul unei obezitati morbide (indice de masa corporala – IMC – peste 40 kg/mp), dar si in situatiile in care calitatea vietii pacientului este afectata, mobilitatea este scazuta, capacitatea de munca este din ce in ce mai limitata sau cand deja au aparut complicatiile obezitatii, respectiv sindromul metabolic – diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arteriala, steatoza hepatica, dislipidemia etc. Atunci cand sindromul metabolic este deja instalat sau pacientul a atins pragul obezitatii morbide, metodele conservatoare – diete, pastile etc. – nu mai dau randament si se impune un tratament chirurgical. Pe de alta parte, in cazul persoanelor care prezinta un numar redus de kilograme in exces, o alimentatie sanatoasa, alaturi de sport, poate fi o solutie eficienta. Trebuie retinut insa ca regimul de slabire e bine sa fie urmat sub indrumarea unui medic specialist, astfel incat organismul sa nu fie pus in pericol de anumite dezechilibre alimentare, cum ar fi privarea de anumite vitamine, minerale si proteine esentiale.
Care sunt limitele de varsta acceptate pentru efectuarea operatiei de micsorare a stomacului?
Pot primi indicatie pentru chirurgie metabolica pacienti de diferinte varste, de la adolescenti pana la octogenari.
Ce avantaje si dezavantaje prezinta masura chirurgicala prin comparatie cu o cura de slabire?
Deoarece cele doua metode – chirurgia si curele de slabire – nu se adreseaza aceluiasi pacient, nu putem face aceasta comparatie. Fiecare are beneficiile sale, daca pacientul apeleaza la metoda respectiva la momentul potrivit. Spre exemplu, daca vom incerca sa respectam pe termen lung un regim alimentar bazat pe principii sanatoase cand avem doar cateva kilograme in plus, vom inregistra rezultate vizibile si le vom putea mentine pe termen nedeterminat si nu va mai fi nevoie sa ne gandim la metoda chirurgicala. Asa cum aminteam si mai sus, chirurgia vine in ajutorul pacientilor care au pierdut lupta cu kilogramele in plus si au aparut o serie de comorbiditati, care ingreuneaza viata pacientului si o deterioreaza in timp. Avantajele chirurgiei metabolice (bariatrice) sunt multiple, de la cele medicale pana la cele socio-emotionale:
- ameliorarea imediata, remisiune pana la vindecare, a afectiunilor asociate obezitatii: diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arteriala, dislipidemie, steatoza hepatica (ficat gras), dispnee (respiratia grea), apnee de somn (oprirea respiratiei in somn), suferinte osteoarticulare, insuficienta venoasa cronica, insuficienta hormonala ovariana;
- recapatarea stimei de sine si imbunatatirea semnificativa a calitatii vietii;
- diminuarea poftei de mancare. Pacientii reusesc sa manance cantitati mult mai mici de alimente, ca si in cazul unui regim alimentar, fara insa a mai fi incercati de senzatia persistenta de foame care apare in cazul acestora. De aceea, scaderea ponderala este mult mai usor de tolerat, putand fi mentinuta pe un termen nedefinit, fara eforturi din partea pacientului;
- pierdere de pana la 90% din excesul ponderal;
- datorita tehnicilor chirurgicale laparoscopice utilizate in chirurgia bariatrica si metabolica, pacientul beneficiaza si de toate avantajele acesteia: de la limitarea durerilor postoperatorii, grabirea vindecarii si reintoarcerea rapida la activitatile cotidiene, reducerea perioadei de convalescenta pana la beneficiul estetic − vindecarea fara cicatrici aparente.
Cum sa facem alegerea corecta intre cele doua optiuni: micsorarea stomacului si cura de slabire?
Alegerea corecta survine dupa un consult amplu de specialitate, cand avem in fata un diagnostic complet al pacientului. Ne intereseaza sa stim o serie de informatii despre starea de sanatate, despre distributia grasimii in organism, daca aceasta este depusa in jurul organelor vitale, spre exemplu, daca a contribuit la declansarea bolilor cronice mentionate anterior. Asa vom sti daca pacientul este un candidat pentru chirurgie sau daca se impune mai degraba un plan alimentar sub indrumarea medicului nutritionist.
Concret, de la cate kilograme in plus e recomandata recurgerea la metoda chirurgicala?
La nivel mondial sunt acceptate o serie de indicatii cand vorbim de chirurgia bariatrica. Spre exemplu: BMI > 35 kg/mp sau BMI > 30 kg/mp, cu comorbiditati asociate (diabet zaharat tip 2, hipertensiune, dislipidemie, apnee de somn, steatoza hepatica). Exista insa opinii ale expertilor care argumenteaza ca nu trebuie asteptat pana cand pacientul ajunge la obezitate morbida sau dezvolta comorbiditati. Ca atare, indicatia chirurgicala ar trebui sa inceapa de la BMI > 30 kg/mp pentru prevenirea acestor complicatii.
Mai multe informatii despre chirurgia bariatrica, gasesti aici.
Natalia Talmacec
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024