Mihai Nistor, boxer profesionist: „Sportul iti elibereaza mintea!”
Mihai Nistor, singurul boxer roman prezent la Jocurile Olimpice de la Rio, din vara anului trecut, povesteste sacrificiile prin care trece un sportiv de performanta pentru a fi in forma. Ca orice boxer profesionist, Mihai Nistor a avut mult de furca in lupta cu kilogramele. Pana la oponentul din ring, adversarul numarul unu al unui pugilist este cantarul,
19.01.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 54 secundeFiecare boxer trebuie sa se incadreze intr-o categorie de greutate. Din fiericire pentru Mihai Nistor, el a trecut la categoria supergrea (+91 de kilograme) si nu mai are nicio restrictie in privinta greutatii. Insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa urmeze o dieta echilibrata, pentru a fi mereu gata sa urce in ring. Intr-o perioada in care boxul romanesc sufera din toate punctele de evdere, Mihai Nistor a reusit totusi sa se califice la Olimpiada de la Rio de Janeiro, fiind eliminat dupa o decizie scandaloasa a arbitrilor.
Mihai, ce sporturi recomanzi pentru cineva care n-a mai facut sport?
Pentru inceput, cel mai bine e sa faca exercitiile pe care le stie de la scoala, cateva miscari din gimnastica. Am observat ca sunt si parcuri dotate cu aparate. Apoi, recomand ca fiecare persoana sa practice sportul de care se simte atras, pentru ca e mult mai simplu sa faci ceea ce iti place. Sportul cel mai la indemana pentru toata lumea si care nu presupune costuri foarte mari e joggingul.
Cum prevenim accidentarile ?
Orice antrenament incepe cu cateva exercitii de stretching, asta e regula de baza. Apoi, fiecare trebuie sa isi cunoasca propriile limite ale organismului si sa nu forteze mai mult decat este cazul. Am spus despre jogging pentru ca e usor pentru fiecare sa stie cat poate sa alerge si isi poate stabili mereu obiective.
Care crezi ca sunt principalele beneficii ale sportului?
Sportul iti regleaza metabolismul, te ajuta sa elimini toxinele prin transpiratie si iti elibereaza mintea. Cred ca beneficiile sunt de doua feluri: cele de ordin fizic si cele de ordin psihic. De multe ori, acestea din urma sunt mai importante. In plus, sportul iti poate asigura un somn linistitor, pentru cei care intampina probleme din punctul acesta de vedere, si poate preveni anumite boli.
Ca boxer, cum te-ai descurcat in lupta cu kilogramele?
Anul trecut, de exemplu, am avut mici divergente cu antrenorul si vreme de cinci luni nu m-am pregatit, apoi am revenit, dar nu reuseam sa dau jos cele 15 kilograme acumulate. Am intrat in programul pentru Jocurile Olimpice si atunci am recurs la un regim alimentar total natural. La 7 dimineata ma trezeam, mergem la stadion si ma antrenam, la 9 luam un shake de un litru, din fructe si legume (din mar, para, telina si sfecla). Apoi mergeam la somn o ora, la 12 aveam iar antrenament. Dupa-amiaza, luam o masa( peste sau de pui si cartofi natur), seara reveneam iar la shake. Asa am ajuns la 105 kilograme in aproape doua luni.
Ce e mai important in regimul alimentar?
Bineinteles, as zice sa te feresti de prajeli, sa stai cat mai departe de fast-food, sa nu bei sucuri, sa consumi doar apa plata. Si inainte de a urma orice dieta cred ca e important sa consulti un nutritionist pentru a avea cele mai bune informatii despre propriul organism.
Ce face un boxer dupa ce trece proba cantarului?
Mananca si bea multe lichide, e inevitabil. Dupa ce faci cantarul nu te poti abtine, e normal, pentru ca au fost saptamani intregi in care poate te-ai infometat si te-ai insetat pentru a te incadra in categorie. In 2009, trebuia sa slabesc de la 105 kilograme si nici nu mai ma gandeam la competitie sau la emotii, pentru ca stresul de a slabi era si mai mare.
Ca sportiv, ai luptat si ai locuit in Kazahstan si in Italia. Cum a fost?
In Kazahstan m-am simtit destul de singur, pentru ca nu aveam pe nimeni, nici familie, nici prieteni, tot ce puteai sa faci era sa mergi in mall. In Italia s-au schimbat lucrurile, mama mea lucreaza acolo, tot acolo am cunoscut-o si pe viitoarea mea sotie.
Sa vorbim putin despre Jocurile Olimpice. Ai fost eliminat dupa o decizie scandaloasa, desi adversarul tau a fost numarat de doua ori…
Ca sa ramanem in specificul revistei, sa stii ca n-am putut sa mananc trei zile dupa ce s-a intamplat la Rio de Janeiro. Dezamagirea a fost atat de mare ca nu imi venea nici sa ies din casa. Am muncit sase luni zi de zi, m-am sacrificat, ca sa ajung acolo si sa imi dau seama ca de fapt cartile sunt facute. Dar, pana la urma am reusit sa depasesc momentul si sa merg mai departe. Acum ma concentrez pe antrenamente, pentru ca urmeaza ”Centura de Aur”, Cupa Romaniei, competitii la care voi participa.
Iulia Dragu
Valeria van Groningen: “Mișcarea înseamnă viață”
16.09.2020
Sorina Fredholm: Misiunea mea este să-i ajut pe oameni să trăiască mai sănătos prin yoga și alimentație sănătoasă
10.09.2019
Sorina Brutaru: Sportul nu e doar un hobby, e un stil de viata pe care-l recomand 100%
10.06.2019