Minus 500 calorii pe zi: cum să-ți creezi un meniu dietetic
Dacă nu-ți plac foarte tare dietele de slăbire, însă ți-ai stabilit ca obiectiv să slăbești, înseamnă că ți se potrivește un regim de viață echilibrat, sănătos și, mai ales, dietetic. Cu atât de multe tentații gastronomice, este destul de greu să te abții, în special atunci când nu ții o dietă strictă, în cadrul căreia șții exact ce, când și cât mănânci.
07.12.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 45 secundeÎți propunem câteva trucuri culinare ce te vor ține departe de ispite și te vor face să economiseșți și 500 de calorii pe zi – chiar și mai mult, dacă te ții de treabă și îți urmezi obiectivul. Economisind 500 de calorii pe zi, vei avea mai puțin cu aproximativ o jumătate de kilogram, după numai o săptămână în care nu te-ai înfometat țînând o dietă restrictivă și ți-ai satisfăcut, în mare parte, poftele.
Am împărțit sugestiile în trei părți, în funcție de momentul zilei. Exceptând noaptea, când nu ar trebui să ciugulesti nimic, poți mânca sățios la micul dejun, prânz și cină, plus una-două gustări pe parcursul zilei, ceea ce îți va menține senzația de sățietate și metabolismul la un nivel performant.
Dimineața
Te-ai uitat vreodată pe lista de ingrediente ale cerealelor “de regim” din supermarket? În ciuda numelor ce inspiră sănătate și o stare de bine, majoritatea conțin… zahăr! Uită de cerealele super procesate și mizează pe cereale integrale, fără niciun fel de adaosuri, cu iaurt degresat și o mână de migdale crude sau fructe uscate. Un mic dejun sănătos și dietetic!
Uită de: cereale procesate, cu adaos de zahăr; omletă țărănească; brioșe; cornuri cu gem sau ciocolată; cafea cu zahăr – aprox. 250 kcal fiecare porție.
Înlocuiește-le cu: cereale integrale; iaurt degresat; ceai din plante; omletă cu brânzică de vaci; omletă din albușuri; salată de fructe – aprox. 150 kcal fiecare porție.
La prânz
Dacă preferi să comanzi mâncare la birou sau să iei masa în oraș cu prietenele, este cazul să îți schimbi aceste obiceiuri deloc bune pentru silueta ta. Atunci când cumpărăm mâncare într-un mod compulsiv, ne este mai greu să ținem socoteala caloriilor sau, în multe cazuri, chiar și să ne oprim din mâncat atunci când ne simțim sătui. Ce e de făcut? Ia-ți pachețel cu mâncare de acasă, ca la școală, sau comandă o simplă salată, fără extra topping-uri!
Uită de: pulpa de pui cu cartofi prăjiți; salata cu multe topping-uri cumpărată de la fast-food; sandviș cu șuncă, garnitură și sos cumpărat de la magazin; alimente procesate și ambalate – aprox. 500 kcal fiecare porție.
Înlocuiește-le cu: legume înăbușite cu piept de pui la grătar; salată făcută în casă, cu o linguriță de ulei de măsline extravirgin; sandviș cu pâine integrală, crudități și piept de pui fiert; mâncare de spanac – aprox. 350 kcal porția.
Gustările de peste zi
Pe parcursul zilei, ia una sau două gustări care să-ți mențină metabolismul la un nivel ridicat. În special după-amiaza, când începi să resimți și oboseala acumulată peste zi, simțim cel mai acut și nevoia de a ronțăi “ceva bun”.
Uită de: dulciuri; chips-uri; covrigei; sucuri îndulcite – aprox. 250 kcal.
Înlocuiește-le cu: o banană; câteva migdale crude; fistic; fructe; popcorn cu sare – aprox. 100 kcal.
Seara
Când ajungi seara acasă, este important să-ți păstrezi disciplina de care ai dat dovadă peste zi și să nu dai iama în bunătățile hipercalorice din frigider sau cuptor. Alege mai degrabă mâncăruri sărace în calorii, salate dietetice și supe ușoare, care să-ți potolească foamea și să nu-ți încarce organismul pe perioada nopții.
Uită de: tochitura cu mămăliguță; lasagna; paste bolognese – aprox. 350 kcal porția.
Înlocuiește-le cu: supă de roșii și tăieței din făină integrală; salată verde cu ton; mere coapte cu o linguriță de zahăr caramelizat – aprox. 250 kcal porția.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024