Misterioasa “vitamină U” – ce este de fapt și care sunt beneficiile ei
Denumirea de “vitamina U” a fost introdusă în anul 1952, cu referire la un compus izolat în sucul de varză. În ciuda acestei denumiri, nu este vorba de o vitamină în adevăratul sens al cuvântului, ci de un derivat al aminoacidului metionină – S-metilmetionină, pe care, de altfel, corpul nostru îl poate produce fără probleme. „Vitamina U” se găsește atât în compoziția unor suplimente alimentare, cât și într-o varietate de alimente în afară de varză, printre care: broccoli, varza de Bruxelles sau kale.
02.11.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secunde„Vitamina U” este adăugată și în unele produse cosmetice, de tipul cremelor, serurilor sau măștilor pentru față. De cele mai multe ori, este recomandată ca adjuvant pentru ulcerele gastrice, deși se crede că poate avea și roluri în sănătatea digestiei, în îmbunătățirea imunității, în protejarea în fața alergiilor alimentare sau în reducerea colesterolului.
Poate ajuta la vindecarea ulcerelor gastrice
În anii ’50, unele studii au arătat că în urma unui consum de 1 litru de suc de varză pe zi ulcerele gastrice se vindecau mult mai repede, față de tratamentele disponibile la acea vreme. Cercetările de atunci, dar și cele ulterioare nu au reușit să demonstreze cu exactitate dacă efectele benefice s-au datorat vitaminei U, altor compuși sau evoluției naturale a bolii. Este nevoie de noi cercetări pentru a se demonstra cu precizie dacă există vreun efect clar al „vitaminei U” în ameliorarea ulcerelor gastrice.
Poate proteja plămânii, ficatul și rinichii
În diverse studii pe animale de experiență, s-a demonstrat că administrarea „vitaminei U” poate ajuta la protejarea organelor interne de diverși factori pro-inflamatori. Sunt necesare studii pe oameni înainte de a se trage concluzii clare, deoarece studiile pe animale nu au fost relevante pentru reacția metabolismului uman în diferite circumstanțe.
Poate scădea colesterolul și trigliceridele
Deși unele cercetări arată într-adevăr că administrarea vitaminei U are un beneficiu în privința scăderii colesterolului și trigliceridelor, dovezile rămân totuși neconcludente, pentru că există puține studii pe oameni. Într-un studiu de 8 săptămâni, persoanele cărora li s-au administrat 1,5 g de vitamina U pe zi nu au experimentat nicio modificare a nivelului trigliceridelor, dar a existat o reducere cu 10% a colesterolului total. Problema ar fi însă că acest studiu este vechi și a inclus puțini participanți. Ca atare, nu putem avea o concluzie clară.
Poate ajuta la vindecarea rănilor și la protecția pielii
Există unele dovezi care arată că anumite produse cosmetice ar trebui să conțină și “vitamina U”. Unele cercetări arată că vitamina U protejează împotriva arsurilor și altor tipuri de efecte nocive ale razelor UV. De asemenea, poate fi utilizată pentru o mai rapidă cicatrizare a rănilor.
Siguranță și efecte secundare
“Vitamina U” este în mod evident sigură dacă este consumată din surse naturale. Vă puteți baza pe alimentele mai sus menționate pentru a beneficia de acest compus. Din cauza cercetărilor limitate, nu s-au stabilit încă dozajele recomandate. Unul dintre puținele studii pe oameni a utilizat 1,5 g/zi timp de 8 săptămâni.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024