Mit sau realitate: alarma de dimineață îți face rău
Potrivit cercetărilor efectuate de Institutul Național de Sănătate Industrială din Japonia, în ciuda popularității folosirii unui ceas cu alarmă, trezirea cu un zgomot puternic poate fi dăunătoare pentru inimă.
08.12.2023
Timp estimat de citire:
1 minut, 33 secundeTrezirea cu ajutorul alarmei perturbă ritmul circadian natural al corpului, care reglează ciclul somn-veghe și alte funcții fiziologice. Aceasta poate duce la dificultăți în reglarea programului de somn, în special dacă există diferențe semnificative între orele de trezire în zilele de lucru și cele de odihnă.
Trezirea bruscă poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Pe lângă creșterea tensiunii arteriale, alarma, mai ales dacă este zgomotoasă, poate crește și nivelul de stres prin mărirea secreției de adrenalină și cortizol (hormon al stresului). Toate acestea reprezintă factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare.
O soluție la această problemă care dăunează sănătății este să încerci să te trezești treptat, cu ajutorul luminii naturale, afirmă cercetătorii din Japonia. Poate că nu este simplu, dar această metodă este mult mai sănătoasă decât zgomotele de la ceasul cu alarmă.
Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să te trezești cu ajutorul luminii:
- Poziționează patul astfel încât să poți privi soarele dimineții.
- Deschide jaluzelele/perdelele, astfel încât lumina să poată străluci prin ferestre.
- Dacă trebuie să te trezești înainte de răsărit, încearcă să setezi o aprindere automată a luminilor din casă.
- Trezește-te la aceeași oră în fiecare zi pentru a-ți obișnui corpul cu un anumit program de somn.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024