Mituri despre sănătatea oaselor: adevărat sau fals?!
Un compartiment esențial al corpului nostru este reprezentat de sistemul osos. Oasele sănătoase sunt esențiale pentru un trăi normal, pentru o calitate ridicată a vieții. Și dacă la tinerețe este ușor să le neglijezi , trebuie să știi că vei plăti un preț ridicat pe măsură ce avansezi în vârstă. Oasele or să îți dea de știre foarte curând că nu le-ai tratat cu respectul cuvenit.
03.03.2022
Timp estimat de citire:
4 minute, 32 secundeȚinând seama de faptul că stilul de viață are o influență esențială asupra sănătății sistemului osos, s-au născut și numeroase mituri care țin de factori sanogenetici sau patogenetici. Trebuie să știi să eviți capcanele afirmațiilor false și să te bazezi pe informații reale, care să te ajute să îți modelezi în mod adecvat atitudinea, comportamentele, ingestia de alimente.
Lactatele sunt esențiale pentru oase sănătoase – În cea mai mare măsură fals.
Așa cum ai auzit, oasele sănătoase au nevoie de calciu. Bineînțeles, nu numai de calciu, dar nu uita că un adult are peste 1 kg de calciu în sistemul osos. Ce surse mai bune de calciu există decât laptele, lactatele acide și brânzeturile?! Doar în brânza maturată se poate ajunge și la 1 g de calciu per 100 g. Însă nu trebuie neglijat faptul că există alternative și pentru cei care, din diferite motive, nu mănâncă produse lactate (intoleranță la lactoză, alergie la lapte, veganism etc.). Lumea vegetală oferă destule surse de calciu, de la tofu și tahini, la legume-frunze de tip kale sau bock choy. Mai mult, exista produse fortificate cu calciu, cum sunt diferite sortimente de lapte vegetal, cereale, sucuri de fructe etc. Absorbția calciului din surse vegetale poate fi mai slabă, mai ales dacă te bazezi pe legume bogate în oxalați (spanac, rubarbă, ștevie) sau pe leguminoase, care au mult acid fitic. Însă nu uita că absorbția calciului din laptele de soia fortificat este foarte bună, iar varza kale poate aduce, dacă e mâncată în cantitate mare, mai mult calciu decât laptele de vacă. Pentru situații deosebite, exista suplimente de calciu la care poți face apel.
Proteinele sunt “acide” și demineralizează oasele – Complet fals.
Studii mai vechi ar fi motivat această afirmație. Astăzi știm că un aport normal de proteine (15-20% din caloriile zilei) nu numai ca nu dăunează oaselor ci, din contră, este importat pentru oasele sănătoase. Atenție, mai ales dacă ai trecut de 45 de ani, la aportul de proteine.
Orice exercițiu fizic este bun pentru oase – Adevărat.
Nu trebuie să urci Everestul sau să alergi la maraton ca să conteze pentru oasele tale. Oasele se “antrenează” și capătă rezistență la orice tip de efort fizic, mai ales la cele de intensitate mai mare. Dacă faci Pilates sau yoga, dacă “tragi de fiare” sau dacă mergi pe bicicletă, oasele îți vor mulțumi. Nu uita însă că oasele se “construiesc” în principal până la 30 de ani, de aceea este foarte important să le ajuți intens până la această vârstă. Apoi este munca de întreținere, pe care trebuie să o faci toată viața.
Oasele se “topesc” cu vârsta – Destul de adevărat.
Masa osoasă maximă o ai la 30 de ani. Apoi ea începe ușor-ușor să scadă, mai ales după 50 de ani (iar la femei după menopauză). Se poate ajunge la osteopenie și, apoi, la osteoporoză, situații în care oasele sunt fragilizate și se pot fractura cu ușurință. Sigur, astfel de fenomene nu țin numai de stilul de viață, ci au un determinism multiplu. Dar tu poți cu certitudine să le încetinești mâncând sănătos, făcând multă mișcare, renunțând sau neapucându-te de fumat (da, fumatul are legătură și cu oasele!) și consumând puțin (sau deloc) alcool.
Nu lua suplimente de calciu, te pot îmbolnăvi – Total fals.
Un studiu mai vechi a asociat megadozele de calciu, luate din suplimente, cu formarea de pietre la rinichi sau cu depunerea calciului în vasele de sânge. Ca întotdeauna, rezultatele au fost preluate și exagerate de oameni care cultivă senzaționalul și care au afirmat că orice supliment este dăunător. Dacă iei doze enorme, poate că o să ai probleme. Dar corpul nostru își oprește fix atât cât îi trebuie iar ce este în plus, elimină. Mai mult, dacă te limitezi la 500-1000 mg de calciu din suplimente pe zi, e clar că nu îți vei face rău. Oricum cea mai mare parte din calciul suplimentelor nici măcar nu se absoarbe. Deci dacă medicul ți-a recomandat să iei suplimente sau dacă alimentația ta nu îți aduce destul calciu și trebuie să compensezi, păstrează-te în limita dozelor recomandate și fii fără grijă, vei fi în regulă.
Nu în cele din urma, îți recomand să ceri și sfatul medicului. Medicul de familie îți poate da sfaturi prețioase și, dacă este de părere că e nevoie, te va îndruma către un medic de specialitate care să te ajute să ai oase mai sănătoase.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024