„Mituri” in curele de slabire
Zilnic, toate canalele media ne bombardeaza cu informatii referitoare la secretele care ne permit sa ne mentinem sau sa ajungem la o silueta de invidiat. Desi, de foarte multe ori, aceste sfaturi sunt contradictorii, incercam sa le aplicam pentru ca, nu-i asa, oricine doreste sa arate in forma, sa evite sa se ingrase sau sa revina la acea greutate pe care o considera cea mai potrivita pentru a se simti si arata bine.
08.07.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 49 secundeIn acest domeniu, insa, exista si unele „mituri” sau informatii clar gresite care, prin repetare, au ajuns sa fie crezute de multi oameni. Sa incercam sa punem lucrurile la punct!
1. Exercitiile fizice sunt eficiente numai daca ne fac sa transpiram
Ba mai mult, se spune ca e musai sa transpiram pentru a pierde in greutate. Desigur, dupa ce transpiram abundent, cantarul va arata ceva mai putine kilograme, dar… doar pe termen scurt. Transpiratia inseamna pierdere de apa si saruri minerale, elemente cu care ne vom reaproviziona rapid, pentru a pastra echilibrul hidromineral al organismului. Dar ce se poate spune despre exercitiile in sine?! Desigur, dupa exercitii de tip cardio, vom respira greu, inima va bate foarte repede si vom transpira. Insa exista si exercitii cu impact scazut, dar extrem de eficiente, care sunt foarte importante pentru pastrarea tonusului si a troficitatii musculare, ca si pentru arderea unui mare numar de calorii. Exemple din aceasta categorie ar fi yoga sau ridicarea greutatilor. Atat cardio, cat si exercitiile de rezistenta sunt importante pentru un regim sanatos de activitate fizica, desi unele ne fac sa transpiram mai mult, iar altele mai putin sau deloc.
2. Nu mancati nimic dupa ora 8 seara!
Aceasta prejudecata s-a nascut, probabil, pentru ca multa lume, ocupata intreaga zi cu activitati profesionale, sare peste cele mai importante mese ale zilei si concentreaza tot aportul caloric intr-o cina abundenta. Este adevarat ca seara si noaptea organismul „pune” mai mult decat dimineata sau la pranz, dar este mai important cat mancam, decat cand. Daca, accidental, profesia sau obligatiile de alt tip nu ne-au permis sa consumam caloriile dorite la alte ore, nu este nicio catastrofa daca o sa o facem la 8, 9 sau 10 seara.
3. Carbohidratii (glucide) sunt inamicul public numarul 1
Mitul de fata este nu numai complet eronat, dar si foarte daunator. Carbohidratii sunt o mare familie de nutrienti, cu rude „bune” si „rele”, care insa trebuie sa constituie pentru metabolismul uman principala sursa curenta de energie. Cel putin 50-55% din caloriile zilei trebuie sa vina din carbohidrati si chiar pacientii care au diabet nu au voie sa isi scada aportul sub anumite limite bine stabilite. Fara acesti nutrienti, organismul foloseste cai metabolice extrem de nocive pentru homeostazia sa. Deci, sa alegem sursele sanatoase de glucide: cereale integrale, legume, fructe si sa le evitam „oile negre” (produse zaharoase, fainoase rafinate).
4. Anumite alimente, cum sunt varza (mai ales sub forma de supa), grepfrutul roz sau telina, „ard “ grasimi si ne fac sa scadem in greutate. Nu este absolut deloc adevarat. Alimentele amintite au putine calorii, dar nu au in niciun fel o actiune de mobilizare si metabolizare a grasimii corporale.
5. Ridicarea de greutati determina cresterea in greutate
Un alt „mit”. Daca ceea ce se doreste este exact hipertrofierea anumitor mase musculare (ex. biceps, pectoral etc.), desigur ca ridicarea intensiva a greutatilor poate fi de ajutor. Dar un program adecvat, care foloseste greutati usoare, duce la cresterea masei totale de tesut slab, ceea ce are drept consecinta arderea mai multor calorii tot timpul, nu numai in momentul efectuarii de exercitii. Se ajunge la o scadere in greutate, chiar daca aportul alimentar nu scade.
6. Cantarul este singurul care „vorbeste” despre scaderea in greutate
Desigur ca el e mijlocul cel mai direct si simplu, si poate da vesti incurajatoare (sau nu!) celui care vrea sa slabeasca. Exista insa si alte modalitati, deloc lipsite de importanta: masurarea cu banda centimetrica a diferitelor circumferinte ale corpului (a coapsei, a abdomenului, a bratului etc.), masurarea grasimii corporale, folosirea unor obiecte vestimentare care… ramasesera mici, compararea imaginii prezente cu cea din fotografii mai vechi etc.
7. Renuntarea la micul dejun ne permite sa „economisim” calorii
Absolut fals. Studii nenumarate au aratat ca cei care renunta la micul dejun cantaresc mai mult decat cei care il consuma si, de asemenea, ca fara mic dejun exista tendinta de a manca prea mult tarziu, la cina.
Ne vom opri aici, in speranta ca sfaturile noastre v-au fost de folos. Desigur, exista si alte „mituri”, insa cel mai important este sa doriti cu adevarat sa va mentineti in forma, fara a va pune in pericol sanatatea si buna dispozitie!
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024