Mituri și adevăruri despre monodiete
Odată cu încălzirea vremii și instalarea sezonului hainelor lejere, preocupările pentru siluetă devin tot mai prezente. Și cum răbdarea nu e o caracteristică tocmai definitorie a zilelor noastre, e de așteptat ca tentația încercării curelor de slăbire drastice, precum monodietele, să-ți dea târcoale cu insistență. Tocmai de aceea, anumite lămuriri în ceea ce privește monodietele se impun cu prisosință.
18.03.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 20 secundeÎn căutarea unei metode rapide de scădere în greutate, e practic imposibil să nu dai peste o monodietă. Sunt printre primele opțiuni apărute la o simplă căutare pe internet, atunci când criteriul determinant este obținerea rezultatelor într-un timp cât mai scurt cu putință. Vorbim de acele regimuri bazate pe consumul unui singur aliment, despre care s-au scris atât de multe, încât nu-i de mirare că au apărut o serie întreagă de mituri pe tema lor. Le trecem în revistă pe cel mai des întâlnite.
Mit 1: Monodietele funcționează cu toate alimentele
PARȚIAL FALS. Deși, teoretic, o monodietă poate fi ținută cu orice tip de aliment, alegerile trebuie făcute cu prudență. E drept, David Allegretti, un scriitor american, a reușit să dea jos 3 kilograme după ce a mâncat timp de o săptămână doar Nutella. Asta însă nu înseamnă că i-a fost prea bine ulterior sau ca exemplul lui încurajează alegerea unui produs atât de bogat în ulei de palmier și zahăr. În fapt, aventura l-a predispus la depresie. Dacă tot te decizi să urmezi o monodietă, cel mai bine ar fi să selectionezi un fruct sau legumă de sezon, de preferință de proveniență organică. Nu are niciun sens să înghiți pesticide în această perioadă!
Printre cele mai cunoscute și apreciate monodiete sunt cele pe bază de fructe: mere, struguri, grepfrut, ananas, pere, căpșune, cireșe etc.
Mit 2: Monodietele sunt un pericol pentru sănătate
PARȚIAL ADEVĂRAT. Ca orice schimbare drastică în modul de alimentație, monodietele pot cauza o serie de dezechilibre în organism, cu consecințe mai puțin plăcute asupra sănătății. Cu toate acestea, nu există contraindicații reale pentru urmarea unei monodiete decât în cazul persoanelor cu diabet sau alte afecțiuni acute sau cronice, pentru care consultarea medicului curant este imperativă înainte de începerea oricărui tip de dietă. Pentru a evita eventualele deficiențe nutriționale, e important ca durata maximă a unei monodiete să nu depășească 3 zile. Uneori, monodieta poate fi continuată până la o săptămână, cu condiția includerii, din ziua a patra, a unei mese variate și echilibrate pe zi.
Mare atenție la frecvența cu care apelezi la o monodietă. Pentru a evita carențele nutriționale, e recomandat ca acest tip de regim alimentar să nu fie ținut mai des de patru ori pe an.
Mit 3: Monodietele sunt recomandate pentru detoxifiere
ADEVĂRAT. Aceste regimuri (mono)alimentare asigură o detoxifiere excelentă, oferind organismului un bun prilej pentru a organiza o curățare generală. Evident, acest lucru este valabil pentru dietele bazate pe alimente sănătoase, pline de vitamine, minerale și alte substanțe antioxidante. Pentru a intensifica procesul de detoxifiere, e indicată asocierea lor cu efectul benefic al infuziilor din plante cu proprietăți tonice și depurative. În felul acesta, o monodietă te va ajuta să elimini maximum de toxine în trei zile.
Mit 4: Monodietele te fac să slăbești
FALS. Ei, acu-i acu. Iată un aspect care s-ar putea să-ți spulbere speranțele. În general, o monodietă promite o pierdere în greutate de 3 până la 4 kilograme, fără a preciza însă că această scădere e făcută, în mare parte, în contul eliminării excesului de apă din țesuturi, dar și a balastului nociv din sistemul digestiv și nicidecum pe seama diminuării stratului adipos, așa cum ți-ai dori.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024