Modalități de a arde calorii fără a merge la sală în timpul verii
Vara este anotimpul în care preocuparea pentru siluetă devine mai puternică decât în restul anului, pentru că toți ne dorim să dam jos niște kilograme și să ne menținem așa silueta, în vederea vacanței la mare sau a escapadelor la piscină în zilele caniculare.
03.08.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 31 secundeDacă sălile de fitness sunt o variantă preferată de mulți pentru a-și atinge acest scop până la sosirea verii, o dată cu încălzirea vremii, ideea de a face efort intens într-un spațiu închis, în care se mai află de multe ori câteva zeci de persoane nu mai e așa atractivă. Totuși trebuie să continui să arzi calorii dacă vrei ca tot efortul depus la sală să nu se dovedească în zadar, așa că ai nevoie de o alternativă.
Aici îți venim noi în ajutor cu acest articol în care îți vom prezenta câteva modalități eficiente de a slăbi și a-ți menține silueta în perioada verii, fără să treci pe la sală.
Mersul pe bicicletă
Una dintre cele mai plăcute și totodată cele mai eficiente activități când vine vorba de arderea caloriilor este mersul pe bicicletă, pe care îl poți practica din plin pe timpul verii. Poți renunța la mașină sau la transportul în comun în favoarea bicicletei, care se dovedește de multe ori un mijloc de transport mult mai practic, în special în orele de vârf, când traficul în oraș devine infernal.
Mult mai plăcut este totuși să folosești bicicleta în scop recreativ sau chiar pentru a te antrena mai intens, iar în acest sens poți ieși la plimbări mai lungi ori de câte ori ai timp liber la dispoziție. Pedalatul este un exercițiu care solicită mușchii și inima, putând fi adaptat în funcție de nivelul tău de pregătire și de capacitatea de efort.
Într-o oră de mers cu bicicleta poți arde intre 300 și 600 de calorii, în funcție de particularitățile traseului ales și de intensitatea efortului.
Înotul
Dacă tot mergi des la piscină pentru a scăpa de caniculă, profită de ocazie pentru a arde niște calorii în plus, modelând-ți totodată corpul în mod armonios. Înotul este una din activitățile fizice cu cele mai multe beneficii pentru sănătate, întrucât, în afară de arderea caloriilor, dezvoltă mușchii, îmbunătățește activitatea cardiovasculară și ajută corpul să se dezvolte.
În funcție de intensitatea antrenamentului, poți arde între 400 și 800 de calorii într-o oră de înot.
Alergarea
Probabil că ai observat că în ultima vreme, pe aleile parcurilor, pe trotuare, pe potecile din pădure și chiar pe traseele montane pot fi întâlniți tot mai mulți alergători, care nu par deloc epuizați, în ciuda efortului pe care îl depun. E o idee bună să li te alături, pentru că alergarea este și ea una din cele mai eficiente și simple modalități de a arde calorii, Astfel se explică și popularitatea pe care și-a câștigat-o în ultimii ani, fiind un sport practicat de tot mai multe persoane, chiar dacă majoritatea nu se gândesc că vor ajunge vreodată la un înalt nivel de performanță.
Primele rezultate se observă în scurt timp de la începerea antrenamentelor, materializate în pierderea kilogramelor în plus. Nu este neapărat necesar să alergi foarte tare, ci doar să te deplasezi într-un ritm mai accelerat decât mersul normal, pentru a determina organismul să consume mai multă energie și să ardă pentru aceasta mai multe calorii.
Astfel, într-o oră de alegare poți arde între 500 și 800 de calorii, iar pe măsură ce organismul se obișnuiește cu efortul vei putea crește ritmul și odată cu el numărul de calorii arse pe parcursul unui antrenament.
Drumețiile la munte
Nu doar piscinele și apa mării sunt refugiul perfect în fața caniculei, ci și pădurile răcoroase sau potecile de munte care te poartă către vârfuri unde temperatura este mult mai suportabila, iar aerul mult mai respirabil decât cel din oraș. Așadar, ori de câte ori ai ocazia, ia-ți rucsacul în spate și evadează pentru câteva ore în natură, cât mai departe de civilizație.
În ceea ce privește arderea caloriilor, drumețiile la munte dau rezultate mai bune pentru că sunt mai solicitante datorită diferenței de nivel. Cu cât „ataci” un vârf mai înalt, cu atât drumeția va fi mai solicitantă, chiar dacă distanța în kilometri pare a fi ușor de parcurs. Totuși, e recomandat să alegi pentru început traseele pentru începători, pentru ca apoi să poți aborda și trasee mai dificile, pe măsură ce te obișnuiești cu muntele.
Sporturile în aer liber
Aici ai o serie de opțiuni, începând cu popularele ieșiri la fotbal cu prietenii sau colegii și continuând cu meciurile de baschet în parc, partidele de tenis de câmp sau chiar tenis de masă, badminton, volei pe plajă, cățărare sau curse cu obstacole. Practic, orice activitate recreativă care te solicită din punct de vedere fizic poate fi o bună modalitate de arde calorii în timpul verii, ca și cum ai merge la sală.
Dansul
Dansul este la rândul său o formă de mișcare, putând fi considerat în același timp și o modalitate distractivă de a arde calorii. Astfel, poți profita de timpul liber din vacanța de vară pentru a te înscrie la un curs de dans, sau îți poți exersa mai intens abilitățile dacă ești un dansator înnăscut.
Cu cât dansul este mai dinamic iar muzica mai ritmată, cu atât arderea caloriilor va fi mai intensă, datorită solicitării fizice. În același timp, dansul este benefic și pentru articulații pentru că le îmbunătățește elasticitatea, modelând totodată și musculatura corpului. Nu în ultimul rând, de pe urma acestei activități rezultă și o serie de beneficii pentru sistemul cardiovascular.
Exercițiile de fitness
Dacă nu mai mergi la sală vara aceasta, nu înseamnă că trebuie să renunți și la exercițiile de fitness care te-au menținut în formă până acum. Poți schimba aparatele din sală cu cele care se găsesc în tot mai multe parcuri și locuri publice, puse la dispoziție gratuit tocmai pentru a încuraja mișcarea.
De asemenea, poți face zilnic la tine acasă un set de exerciții pentru care nu ai nevoie de aparate speciale. Fandările, genuflexiunile, flotările, abdomenele, tracțiunile sau săritul corzii sunt exerciții simple care stimulează organismul să ardă mai multe calorii, iar rezultatele nu vor întârzia să apară dacă te vei ține serios de treabă.
În general, pentru un stil de viață sănătos este recomandat să faci mișcare cel puțin 150 de minute pe săptămână, aceasta însemnând o jumătate de oră pe zi, de luni până vineri. Dacă îți dorești totuși să arzi mai multe calorii, nimeni și nimic nu te poate împiedica să acorzi mai mult timp mișcării și exercițiilor fizice, având totuși grijă să eviți suprasolicitarea organismului.
De asemenea, pentru rezultate cât mai bune, trebuie să acorzi aceeași atenție și alimentației, adoptând o dietă sănătoasă și echilibrată. Astfel, eviți un aport caloric ridicat, care nu ar face decât să înlocuiască toate caloriile arse și poate chiar să adauge ceva în plus.
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024