Modeleaza-ti silueta prin balet
Considerat pana nu demult o arta rezervata femeilor foarte suple, care se supun unui antrenament asiduu multe ore in fiecare zi, baletul a intrat recent in grila de programe de modelare corporala pentru toata lumea. Indiferent de varsta, experienta anterioara, inaltime sau greutate corporala, baletul este accesibil oricui, daca nu exista probleme de sanatate majore.
01.11.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 50 secundeAm stat de vorba cu profesoara de balet Georgiana Iacob intr-o seara, in timpul unui antrenament la care participau sase femei. Toate venisera de la serviciu, lucrau in domenii diverse, insa aveau in comun pasiunea pentru balet. Cursantele au declarat ca practica baletul de mai bine de doi ani si ca le ajuta sa se relaxeze dupa o zi de munca stresanta si sedentara, dar si sa isi tonifieze musculatura.
Georgiana Iacob, profesoara de balet: „Cursul de balet incepe cu o gimnastica specifica care pregateste corpul o perioada de cateva luni si abia apoi se trece la etapa urmatoare, in care iti insusesti principiile de baza. Recomand baletul persoanelor sedentare, pentru ca nu este foarte dificil pana la urma si corecteaza tocmai acele neajunsuri date de zilele petrecute la birou. Lucreaza si indreapta spatele, ceea ce pe termen lung inseamna mai putine dureri de spate in timpul zilei si o pozitie a corpului mai buna si mai sanatoasa.”
Balet vs. sala de fitness
De ce ar alege cineva sa practice baletul in loc sa mearga la sala de fitness? In primul rand, pe langa componenta fizica, baletul este si o forma de arta. Se lucreaza mult pana sa obtii miscarea perfecta, pana sa inveti sa-ti coordonezi fiecare gest, iar rezultatul final trebuie sa fie gratios si artistic. „Corpul capata o forma mai supla, iar muschii se contureaza foarte frumos, fara a se umfla, iar ţinuta generala a corpului este mai buna”, afirma profesoara de balet. Dezavantajul ar fi ca, daca vrei sa slabesti multe kilograme, orele de balet nu sunt suficiente, ci trebuie combinate cu alt sport, cum ar fi inotul. „Daca faci doar balet de doua ori pe saptamana, nu vei avea rezultate extraordinare pe cantar”, sustine Georgiana Iacob.
Vrei sa practici baletul? Iata ce trebuie sa stii!
Este bine sa stii ca, dupa lunile de pregatire, vei avea nevoie de echipamentul standard pentru balet: incaltaminte specifica (la inceput, flexibili, iar apoi, poante), costum de balet la care se poate adauga o fusta, precum si dres asortat cu flexibilii, care sunt de obicei albi sau roz. O ora de balet debuteaza cu o incalzire care consta in exercitii pentru abdomen, spate, picioare si brate, apoi, exercitii la bara si, pe masura ce avansezi, antrenamentele se complica si incep sa includa piruete, sarituri, poante si variatii.
In privinta numarului de calorii pe care le poti arde intr-o sedinta, acesta variaza in functie de numarul de kilograme si de intensitatea si complexitatea antrenamentului. Profesoara de balet declara: „Cu siguranta se ard destul de multe calorii, pentru ca o ora de balet este foarte intensa, insa mai degraba din punct de vedere muscular decat cardio.” In orice caz, musculatura va fi frumos sculptata, fara acel aspect supradimensionat pe care ti-l pot da exercitiile facute pe aparatele de fitness, fara supravegherea unui antrenor specializat.
Unde poti practica baletul
Adultii incepatori pot practica baletul in sala din Piata Gemeni, in str. Toamnei nr. 119, Bucuresti, intr-o vila frumoasa, de factura modernista. Mai multe detalii la: www.ballet.ro
Raluca Baciu
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024