Moringa, beneficii importante pentru sănătate
În ciuda numeroaselor sale beneficii și a faptului că își oferă spre consum toate părțile vegetale, moringa este o plantă mai puțin cunoscută, despre care se discută mai intens abia de câțiva ani. Mai exact din 2008, când Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a declarat moringa ca fiind „planta anului” ținând cont atât de beneficiile pentru sănătate pe care le aduce consumul său, cât și de influența pozitivă pe care o are asupra problemelor de mediu.
13.06.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 5 secundeDin acel moment, moringa a devenit subiect de interes la nivel mondial, iar în urmă cu aproximativ 4 ani au avut loc primele încercări de aclimatizare a cestei plante în România.
Acestea fiind zise, nu puteam să ignorăm nici noi subiectul, așa că îți oferim acest material cu toate informațiile despre moringa și beneficiile sale.
Ce este moringa
Moringa este numită științific Moringa olifera însă denumirile cel mai frecvent folosite sunt „arborele vieții”, „arborele miracol” sau „copacul lui Dumnezeu”. Așadar vorbim de un arbore, iar originile sale sunt asiatice, provenind din zonele submontane ale Himalayei de pe teritoriul Indiei. Există 14 specii de moringa iar denumirile alternative pe care le-am menționat mai devreme sunt inspirate de faptul că din acești arbuști se folosesc toate părțile vegetale, de la rădăcină până la frunze, fructe și semințe, iar fiecare conferă anumite beneficii
Arborii de moringa ating între 5 și 12 metri înălțime, au frunzele mici și ovale dispuse în ciorchini, iar florile sunt albe, crem sau roz, cu o aromă discretă și plăcută.
Moringa este apreciată și datorită faptului că are o creștere rapidă și se adaptează ușor condițiilor de mediu, iar datorită acestor calități este cultivată în prezent atât în Asia, cât și în cele două Americi, Africa și Europa, ajungând, după cum am spus, și în România.
Ce calități are arborele de moringa
În zona sa de origine, moringa este folosită de mii de ani atât pentru beneficiile sale terapeutice, cât și ca sursă de hrană. Este condsiderată un aliment complet întrucât de la această plantă pot fi consumate rădăcinile, frunzele, florile, fructele sub formă de păstăi și semințele, atât în stare proaspătă, cât și uscate.
Moringa este o sursă bogată de nutrienți esențiali dintre care amintim vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, calciul, magneziul, zincul, fierul și fosforul. În comparație cu alte alimente mai cunoscute datorită aportului nutrițional, putem preciza că moringa conține de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele, de 4 ori mai mult calciu decât laptele de vacă, de 3 ori mai mult potasiu decât bananele și de 4 ori mai multă vitamina A decât morcovii.
Cercetările recente efectuate asupra acestei plante au identificat prezența în compoziția sa a aproximativ 100 de elemente nutritive în proporții diferite, la care se adaugă și 46 de substanțe naturale cunoscute pentru efectul lor antioxidant sau antiinflamator.
În privința valorilor nutriționale, trebuie să știi că 100 de grame de frunze de moringa crude conțin 64 de calorii conferite de 9,4 grame de proteine, 8,3 grame de carbohidrați și 1,2 grame de lipide.
Care sunt beneficiile aduse de arborele de moringa
Se poate observa din cele de mai sus că moringa este o plantă foarte hrănitoare, cu un bogat aport nutrițional și un număr scăzut de calorii. De asemenea, prin natura substanțelor pe care le conține, moringa atrage o serie de beneficii pentru sănătate dacă este inclusă în dietă sau folosită ca remediu natural.
Creșterea rezistenței la boli
Moringa se remarcă datorită aportului ridicat de vitamina C, cunoscută ca un important aliat al sistemului imunitar. Aceasta contribuie la formarea leucocitelor, care sunt celule imunitare trimise în prima linie a luptei cu agenții patogeni și totodată îmbunătățește funcționarea acestora, făcându-le mai eficiente. Astfel, prin consumul de moringa sistemul imunitar se întărește iar principalele beneficii sunt creșterea rezistenței organismului în fața agenților patogeni ce provoacă boli infecțioase precum și îmbunătățirea capacității de lupta cu aceste boli și a se recupera.
Reducerea riscului de cancer și alte afecțiuni cronice
Moringa conține și substanțe cu efect antioxidant, iar vitamina C despre care tocmai am vorbit se numără și ea printre ele. Aceste substanțe acționează împotriva unor compuși care devin nocivi dacă se înmulțesc peste un anumit nivel. Este vorba de radicalii liberi, care reacționează cu celulele și le modifică structura în cadrul unui proces numit stres oxidativ. Acest proces duce la înmulțirea celulelor cu structură și funcționalitate modificată și la formarea unor tumori maligne, ce marchează debutul cancerului. De asemenea, pe fondul stresului oxidativ pot apărea și alte boli cronice la nivelul organelor, iar substanțele antioxidante din moringa previn apariția acestor afecțiuni prin neutralizarea radicalilor liberi.
Creșterea densității osoase
Laptele este renumit ca fiind o sursă importantă de calciu, însă după cum am arătat, moringa îl depășește detașat la acest capitol. Calciul este principala substanță minerală din structura oaselor, astfel că pe lista de beneficii ale acestei plante putem adăuga și întărirea sistemului osos. Mai exact, calciul furnizat de moringa este absorbit în proporție covârșitoare de oase, înglobând-se în structura acestora. Crește astfel densitatea osoasă și odată cu ea rezistența oaselor, iar acest aspect este important mai ales în cazul vârstnicilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, oasele tind să devină mai fragile, cu o structură mai poroasă, ceea ce creste predispoziția pentru fracturi precum și perioada de recuperare în urma unor astfel de accidente. O astfel de condiție medicală poartă denumirea de osteoporoză și poate fi prevenită printr-un aport sporit de calciu, pe care îl conferă și consumul de moringa.
Prevenirea problemelor cardiovasculare
Conținutul de lipide din moringa este constituit în bună parte din acizi grași Omega-3, care sunt grăsimi nesaturate, cu multiple beneficii pentru organism. Unul din aceste beneficii constă în formarea colesterolului HDL, care are rolul de a curăța sângele de celălalt tip de colesterol, LDL, numit și „colesterol rău”. Dacă se acumulează în cantități mari, acesta se depune in interiorul vaselor sanguine care astfel se îngustează și determină apariția hipertensiunii arteriale, implicit a riscului crescut de boli cardiovasculare, infarct sau accident vascular.
Totodată, substanțele antioxidante din moringa împiedică oxidarea moleculelor de colesterol rău de către radicalii liberi și depunerea acestuia în vasele de sânge. Nu în ultimul rând, această plantă conține și fibre solubile care se dizolvă în sistemul digestiv, formând o peliculă gelatinoasă ce reține o parte din colesterolul rău, împiedicând absorbția acestuia în sânge.
După cum ai putut observa, moringa își justifică denumirile superlative ce i-au fost atribuite iar pentru a te convinge de beneficiile sale te încurajăm să apelezi și tu la ea, în orice formă dorești.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024