Motivat pentru a fi sanatos
O problema pe care o are majoritatea privind schimbarea stilului de viata actual cu unul sanatos esta aceea de a-si pastra motivatia la un nivel optim pe tot parcursul perioadei de acomodare la noul stil. Multa lume se hotareste sa faca o schimbare in privinta mancarii, activitatii fizice etc., dar realizeaza la cateva zile ca ambitia dispare si schimbarile autoimpuse sunt mult prea greu de suportat. Desi sunt multe motive care ne impiedica sa ne pastram motivatia, o sa vorbim in continuare despre cele mai des intalnite.
12.05.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 30 secundeStarea de sanatate proprie nu constituie o prioritate!
Un motiv pentru care multe persoane nu-si pot pastra motivatia la un nivel acceptabil este acela ca „sanatatea nu este o prioritate”. E ceva ce trebuie sa inveti in timp. Nimeni nu poate sa-ti dea motivatia sau sa te forteze sa-ti faci din asta o prioritate. Multe persoane cred sau spun ca „sanatatea lor e o prioritate”, dar daca continui sa mananci tot felul de mancaruri neindicate, care stii ca nu-ti fac bine, sau continui sa refuzi sa faci miscare, inseamna ca sanatatea nu este chiar o prioritate pentru tine. Asta nu inseamna ca nu vrei sa slabesti sau sa fii sanatos, dar sunt alte lucruri in viata ta mai importante, care te impiedica sa iti mentii motivatia de a-ti ingriji sanatatea.
Poti alege sa fii sanatos
Conteaza foarte mult in a-ti pastra motivatia, relatia pe care o ai cu tine insuti. Aminteste-ti ca tu esti cel care decide daca sa manance sau nu prajitura aceea sau sa dormi mai mult in loc sa mergi la sala. Cand sanatatea e o prioritate pentru tine o sa descoperi ca e mai usor sa iei decizii cand e vorba de dieta, exercitii fizice sau mentinerea unui stil de viata sanatos.
Impunerea unui obiectiv gresit
Prea multa lume se fixeaza pe rezultatul final: „Trebuie sa slabesc 10-15-20 kg”. Daca te concentrezi numai pe rezultatul final al unui demers, acest lucru poate fi descurajant din punct de vedere mental. In schimb, seteaza-ti obiective mai mici. Ca de pilda: „Trebuie sa slabesc 2 kg saptamana asta” sau „Trebuie sa incerc sa mananc mai sanatos cel putin trei zile pe saptamana”. Cand o sa vezi ca ai reusit sa atingi obiectivele propuse saptamana dupa saptamana, o sa fii mai motivat sa continui. Este de asemenea recomandat si sa tinem un jurnal al progreselor facute pentru a ne putea automotiva mai bine.
Presiune din partea prietenilor si a familiei
Cei apropiati (familie, prieteni) de multe ori cred ca iti fac un bine punand presiuni asupra ta sa slabesti sau sa mananci si sa traiesti mai sanatos. Ei cred ca daca preseaza destul, vor creste astfel motivatia celor dragi de a trai mai sanatos. Multa lume insa nu realizeaza ca, presand pe cineva sa slabeasca, obtin de multe ori exact cu efectul advers, scaderea motivatiei persoanei respective. In fapt, chiar atunci cand ne propunem sa traim mai sanatos, sa avem grija de starea de sanatate proprie, chiar daca dispunem de o motivatie suficienta si reusim sa evitam cu abilitate „capcanele” descrise mai sus, va fi nevoie sa ne schimbam fundamental stilul de viata, demers pe care nu multe persoane sunt dispuse sa il intreprinda, dar care in final ne va aduce multiple avantaje.
Stilul de viata sanatos… ce inseamna?
Fiecare individ isi dezvolta un stil de viata in mare parte prin incercare si eroare. Oamenii incearca diferite actiuni si, de obicei, adopta ca obiceiuri acele comportamente care confera cea mai mare reusita si satisfactie. Aceste comportamente pot fi grupate intr-un numar de structuri intrepatrunse, ceea ce creeaza componentele stilului de viata. Fiecare componenta poate declansa un anume efect asupra catorva dimensiuni ale sanatatii persoanei. Stilul de viata include cateva componente prin care oamenii isi desfasoara aspectele majore ale vietii lor, componente cum ar fi: munca, recreerea, hranirea, solutionarea problemelor si altele. Conceptul de stil de viata implica mai degraba o structura decat un eveniment izolat. Componentele stilului de viata constau astfel in tipologii generale de comportament. De exemplu, iesirea in mod frecvent cu prietenii in oras indica un stil de viata inalt, din punct de vedere social.
Esti liber sa-ti alegi stilul de viata!
In Romania, populatia are o libertate sporita referitor la componentele stilului de viata. Oamenii pot lua decizii asa cum vor in ceea ce priveste munca, locul unde traiesc, cum sa-si petreaca timpul liber, cum sa trateze cu alti oameni. Totusi, romanilor le este greu sa-si depaseasca barierele pe care singuri si le-au construit. Ca urmare, nu stiu sa beneficieze maximal de libertatea castigata, confundand-o adesea cu nonconformismul, contracultura. Populatia nu a inteles inca pe deplin regulile unei piete libere, cu atributele sale, efort personal asiduu, perseverenta, concurenta, calitate.
Aceste manifestari nu le permit indivizilor o dezvoltare personala, un nivel optim de eficienta, care este un alt factor important ce contribuie la sustinerea sanatatii. De aceea, daca vrem sa ne schimbam stilul de viata cu unul sanatos este necesar sa ne orientam spre cresterea autonomiei personale. Conceptul de autonomie desemneaza increderea in capacitatea persoanei de a-si planifica si controla atat propriile comportamente, cat si componentele stilului de viata. Exista inca foarte putine persoane care sa reuseasca sa isi controleze fiecare aspect al sanatatii, dar indivizii sunt liberi sa ia multe decizii importante. Ei beneficiaza acum de liber arbitru, iar deciziile odata luate ii vor influenta intr-un anume fel, afectandu-le sanatatea si chiar intregul curs al vietii.
Carmen Maria Finat
Psiholog
10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea
11.11.2024