Motive să consumi mai des caise. Beneficii mai puțin cunoscute
Cu un gust mieros, un parfum îmbietor și o culoare portocalie frumoasă, caisele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe de vară. Le savurează cu maximă plăcere atât adulții, cât și copiii, ceea ce e mare lucru, având în vedere proprietățile lor deosebite.
31.07.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeCaisele, cunoscute cu denumirea de Prunus armeniaca, fac parte din aceeași familie cu prunele, piersicile și nectarinele. Este greu de stabilit ordinea exactă în care au început să fie cultivate în diferite părți ale lumii, deoarece prezența lor a devenit familiară încă din timpuri preistorice. Totuși, majoritatea oamenilor de știință tind să creadă că ele ar proveni din Armenia, motiv pentru care a și fost inclus termenul „armeniaca” în numele lor științific. Există însă voci care susțîn că „leagănul” caiselor ar fi Italia, unde acestea ar fi fost o cultură răspândită încă de acum 3000 de ani. Și dacă originile care continuă să facă obiectul unor controverse imposibil de rezolvat nu sunt importante, impactul caiselor asupra sănătății este unul de mare interes. Fără doar și poate!
Caise – valori nutriționale
O porție de 100 g de caise bine coapte și aromate conține circa 48 de calorii. Dacă sunt mai puțin dulci, poți să mai scazi câteva calorii. Oricum ar fi, e clar că sunt un aliment de care nu trebuie să te ferești nici chiar atunci când ești cu ochii pe cântar. Și asta pentru că ele sunt furnizoare generoase de fibre dietetice, dar și de vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina E, colină, niacina, acid folic, precum și de minerale și oligoelemente esențiale ca potasiu, cupru, fier, mangan, magneziu, zinc, seleniu și fosfor. Punctele forte ale caiselor nu se opresc însă aici.
Caisele creează scut de apărare împotriva radicalilor liberi
Caisele sunt în mod natural bogate în substanțe cu rol antioxidant. Unele dintre ele sunt într-adevăr vitamine comune (A, C și E), dar altele sunt mult mai rare și mai greu de obținut. Vorbim de o serie de flavonoide cu proprietăți benefice demonstrate, inclusiv în ceea ce privește combaterea afecțiunilor cardiovasculare. De asemenea, antioxidanții sunt indispensabili pentru menținerea tinereții celulelor noastre și pentru reducerea riscului de boli legate de vârstă, cum este, de exemplu, maladia Alzheimer.
Caisele „sting” inflamațiile
Sursă excelentă de catechine, un tip de substanțe de natură polifenolica cu proprietăți antiinflamatorii, caisele participă la contracararea inflamației cronice din corp, prevenind dezvoltarea unor boli și complicarea altora. Din caise luăm circa 4-5 grame de catechine per fruct.
Caisele protejează ochii
Cu concentrație notabilă de caroten, caisele sunt un aliment prețios pentru sănătatea ochilor noștri. Consumul regulat de caise protejează retina și încetinește procesul de pierdere a acuității vizuale asociat cu îmbătrânirea. Așadar, nu rata nicio ocazie de a include în meniu aceste fructe delicioase!
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024