7 motive să încerci dieta cu ghimbir
Dieta cu ghimbir este potrivită pentru cei care vor să mai piardă din kilograme, fără însă a urma un regim strict, cu multe reguli și restricții. În dieta cu ghimbir ai voie să mănânci ce dorești când dorești, păstrând o anumită măsură în ceea ce privește cantitatea și mai ales numărul de calorii. Cea mai importantă regulă îți impune să consumi zilnic mai multe căni cu ceai de ghimbir pe parcursul a 1-2 luni sau chiar mai mult, până ajungi la greutatea dorită.
21.07.2015
Timp estimat de citire:
7 minute, 18 secundeDieta cu ghimbir nu este însă doar un regim de slăbit, ci și o adevărată cură de sănătate, cu multiple beneficii despre care vrem să-ți vorbim în cele ce urmează.
În ce constă dieta cu ghimbir
Dacă vrei să slăbești sănătos și totodată să cureți organismul de toxine și să îi crești rezistența la boli, dieta cu ghimbir este o opțiune demnă de luat în considerare. Elementul de bază este ceaiul de ghimbir, care trebuie consumat zilnic, respectând o regulă simplă. Mai exact, dieta cu ghimbir impune să-ți începi ziua cu o cană de ceai băută pe stomacul gol imediat după trezire, după care trebuie să mai bei câte o cană cu o jumătate de oră înainte de mesele principale și apoi o alta la o oră după. Este recomandat să respecți cele trei mese principale – micul dejun, prânzul și cina – astfel că în total trebuie să bei 7 căni cu ceai de ghimbir pe zi.
În rest, dieta cu ghimbir nu îți impune ce să mănânci și cât să mănânci, însă pentru a spera la rezultate vizibile în timp cât mai scurt, e de preferat să ai o alimentație echilibrată, cu un aport caloric ușor sub cel necesar zilnic – de 2.000 de calorii în cazul femeilor și 2.500 în cazul bărbaților. În acest mod, organismul apelează la rezervele de grăsime pentru a compensa deficitul caloric, iar dieta cu ghimbir face ca acesta să ardă mai multe grăsimi decât în mod normal.
Cum „lucrează” dieta cu ghimbir
Ghimbirul, implicit ceaiul care poate fi preparat din rădăcină proaspătă sau pudră, conține puține calorii (aproximativ 80 la suta de grame) însă cu toate acestea conferă o senzație de sațietate prelungită. După cum spuneam, în dieta cu ghimbir se consumă câte o cană de ceai cu o jumătate de oră înainte de masă, lăsând astfel timp ca substanțele pe care le conține să își facă efectul și să reducă semnificativ din apetit. Astfel îți va fi mai ușor să consumi mai puține calorii fără să te înfometezi pe parcursul zilei, pentru că senzația de sațietate se va instala mai ușor ca de obicei.
Pe de altă parte, dieta cu ghimbir se axează și pe accelerarea metabolismului, iar astfel se explică rolul cănii de ceai pe care trebuie să o bei dimineața și după fiecare masă. Prin accelerarea metabolismului organismul arde mai rapid caloriile, implicit grăsimea acumulată pe corp, iar acest efect nu poate fi decât benefic dacă vrei să slăbești.
Ce beneficii are dieta cu ghimbir
Există mai multe motive pentru care ar trebui să încerci dieta cu ghimbir iar pentru a te convinge îți prezentăm 7 din cele mai importante beneficii ale sale.
1.Slăbitul sănătos
Dieta cu ghimbir nu este una din acele „cure minune” care îți promit că vei slăbi spectaculos în doar câteva zile și care presupun o serie de riscuri pentru sănătate. În dieta cu ghimbir trebuie să ai răbdare timp de 1-2 luni sau chiar mai mult, până când ajungi la greutatea dorită, însă în acest timp nu îți pui în pericol sănătatea și nu te înfometezi. La final, rezultatul este unul de lungă durată dacă vei continua cu o dietă echilibrată și nu există riscul acelui efect de yo-yo care face să pui rapid la loc kilogramele pierdute. În funcție de metabolismul fiecăruia și de alimentație, în dieta cu ghimbir se poate slăbi între unul și trei kilograme pe săptămână sau chiar mai mult.
2.Efectul antioxidant
Beneficiile asociate cu consumul de ghimbir se datorează în principal gingerolului – o substanță naturală specifică acestei plante. Printre multe alte calități, gingerolul este și un bun antioxidant, ceea ce înseamnă că dieta cu ghimbir este eficientă și în reducerea stresului oxidativ. Acesta este cauzat de niște compuși chimici care se formează în organism în urma proceselor metabolice și totodată pot pătrunde din exterior. Compușii se numesc radicali liberi și au o structură instabilă din cauza căreia reacționează ușor cu celulele din organe și țesuturi, modificându-le structura și funcționalitatea în cadrul acelui proces numit stres oxidativ. Se poate ajunge astfel la boli cronice și alte probleme de sănătate, însă dieta cu ghimbir reduce acest risc întrucât gingerolul neutralizează radicalii liberi înainte ca aceștia să reacționeze cu celulele.
3.Reducerea inflamației
Ginegerolul are și efect antiinflamator, care este în strânsă legătură și cu acțiunea antioxidantă a acestuia, având în vedere că stresul oxidativ generează și inflamație.
Procesul infamator este o reacție normală a organismului, generată de sistemul imunitar ca răspuns la acțiunea agenților patogeni sau radicalilor liberi. Dacă acest proces are loc frecvent sau se manifestă pe o perioadă îndelungată devine nociv, generând disconfort și o serie de complicații. Dieta cu ghimbir reduce riscul acestor complicații datorită efectului antiinflamator al gingerolului.
4.Îmbunătățirea digestiei
Dieta cu ghimbir poate fi și o bună modalitate de a regla digestia și a scăpa de disconfortul abdominal generat de tulburări precum indigestia, balonarea sau constipația. Aceasta pentru că ghimbirul stimulează secreția de enzime digestive ducând astfel la îmbunătățirea digestiei și la dispariția problemelor de care tocmai am amintit. În același timp, fibrele solubile de ghimbir formează un fel de gel în intestine care hrănește bacteriile probiotice implicate în procesul de digestie și totodată înlesnește tranzitul intestinal, făcând alimentele să alunece mai ușor.
5.Întărirea imunității
După dieta cu ghimbir organismul devine mai rezistent în fața agenților patogeni care provoacă infecții întrucât acest ingredient acționează pe mai multe planuri și în sprijinul sistemului imunitar. În primul rând, ginegerolul are un puternic efect antimicrobian acționând asupra agenților patogeni alături de celulele imunitare. De asemenea, prin efectul antioxidant despre care am vorbit mai devreme, dieta cu ghimbir suplinește o parte din funcțiile sistemului imunitar în ceea ce privește controlul radicalilor liberi, astfel că acesta se poate concentra mai mult asupra combaterii infecțiilor.
Nu în ultimul rând, ghimbirul conține și vitamina C, care este indispensabilă în procesul de producere a celulelor imunitare precum și în reglarea funcțiilor acestora.
6.Reducerea riscului de cancer
Multe forme de cancer sunt datorate stresului oxidativ, ce determină apariția unor celule cu o structură anormală din care se dezvoltă ulterior tumorile maligne. Prin reducerea stresului oxidativ evident că dieta cu ghimbir contribuie și la reducerea riscului de cancer. Potențialul anticancerigen al ghimbirului a făcut obiectul mai multor studii care au relevat că acesta poate fi benefic în prevenirea cancerului colorectal, a celui pancreatic și de ficat precum și a cancerului ovarian sau a cancerului de sân. Cu toate acestea, dieta cu ghimbir nu constituie o garanție certă că astfel de afecțiuni nu pot apărea, existând mai mulți factori care le influențează.
7.Eliminarea senzației de greață
Din acest punct de vedere, dieta cu ghimbir poate fi benefică mai ales în cazul femeilor însărcinate, pacienților oncologici care fac chimioterapie și al celor care suferă de anumite afecțiuni ce se manifestă printre altele și prin grețuri însoțite de vărsături. Pe lângă faptul că îmbunătățește digestia, ghimbirul are și efect antispastic prin care relaxează mușchii din pereții stomacului, suprimând astfel senzația de greață precum și reflexul care determină vărsăturile. După cum spuneam, acest efect este benefic mai ales persoanelor care se confruntă frecvent cu astfel de simptome neplăcute, dar se poate apela și ocazional la ghimbir, când greața sau vărsăturile apar în diferite conjuncturi.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024