Motiveaza-te ca sa slabesti
Multi dintre noi avem cele mai bune intentii de a pierde din kilogramele in plus. Poate ca a sosit momentul sa ne tinem promisiunile pe care ni le-am facut pentru a avea o viata mai sanatoasa. Unii cercetatori spun ca a pierde in greutate si a urma un plan alimentar reprezinta mai mult o problema psihologica decat fiziologica.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
4 minute, 31 secundePrima dintre sarcini ar fi sa acceptam ca sanatatea noastra se poate imbunatati – insa sa fim constienti ca nu chiar de maine. Dietele care promit rezultate rapide sunt extrem de numeroase, dar este contraproductiv sa avem sperante ca vom slabi foarte repede. Pentru ca intr-adevar sa slabesti, este nevoie ca tu sa vezi schimbarile in alimentatie ca pe o permanenta in modul tau de viata. Acceptand bunele obiceiuri ca pe ceva permanent, te protejezi impotriva unor atitudini ce-ti pot diminua progresul. De exemplu, daca tu consideri dieta o masura temporara pentru a scapa de un anumit numar de kilograme, tu vei decide cand sa incepi sau sa termini noul stil de viata. Acest lucru da un sens faptului ca dieta cere o anumita putere si ca, daca vei manca ceea ce vrei, de cate ori ai ocazia, in afara planului pe care ti l-ai facut tu sau nutritionistul, gasindu-ti scuze pentru acest lucru, asta va insemna ca te-ai inselat pe tine. Vei avea rezultate bune insa, daca te vei ierta si vei accepta ca ai gresit si vei cauta solutii noi, bune si viabile, pentru data viitoare.
Calorii si iar calorii
Pentru a ajunge sa slabesti, este necesar sa consumi mai putine calorii decat arzi, sau sa arzi mai multe calorii decat consumi. De exemplu, daca tu ai nevoie, pentru o activitate normala, sa consumi 2000 kcal/zi, iti vei conserva greutatea actuala. Insa, daca vei consuma 2100 kcal/zi, corpul tau va stoca 100 kcal/zi si, in decursul unui an, vei avea mai mult cu 10 kg, in timp ce, daca vei consuma 1900 kcal/zi, vei pierde 10 kg intr-un an. Pentru a slabi, intr-o saptamana e nevoie sa consumi mai putin cu 500 de calorii decat portia ta zilnica. Sau, si mai bine, scade 300 de calorii din alimentatie si 200 de calorii consuma-le facand exercitii fizice. Simple exercitii fizice si mici trucuri legate de diete te pot motiva si inspira pentru a pierde kilograme si a te mentine la o greutate optima.
12 sfaturi pentru a castiga lupta cu kilogramele in plus
1. Fa mai multi pasi decat faci in mod normal. Cheia arderii caloriilor este simpla: miscarea. Daca ai nevoie sa mergi undeva in apropierea casei tale, renunta la masina (lasand la o parte si nervii pe care ti-i vei face negasind loc de parcare!) si mergi pe jos.
2. Redescopera lucrurile noi si frumoase din jurul tau si simtul aventurii din copilarie. In timp ce esti la plimbare, intoarce-te acasa pe un alt drum si descopera locuri pe care nu le stiai.
3. Fa-ti “pachetelul cu mancare“ de acasa. In acest mod, vei avea control asupra a ceea ce mananci si, fiind satul, nu te vei mai lasa tentat.
4. Nu-ti fie frica de competitie. Daca mergi la sala si vezi pe cineva care lucreaza din greu la aparate, propune-ti sa faci acelasi lucru, cu cateva exercitii in plus. Vazand pe altul ca poate, se activeaza motivatia intrinseca, si vei reusi ceea ce ti-ai propus.
5. Gaseste “momentele de cadere” din dieta ta. Te-ai obisnuit ca o masa sa se termine cu un desert pe masura, sa mananci chipsuri in fata televizorului, a calculatorului, in masina, pe strada, din diverse motive. Esti trist, furioas, anxioas, stresat. Incerca, in aceste momente, ceva care sa nu includa mancarea. Eventual, stai de vorba cu un prieten.
6. Cel mai bun aliat in lupta cu kilogramele esti tu insuti. Motivatia personala este cheia gasirii planului adecvat: sanatatea ta fizica se va imbunatati; in timpul unui dans te vei simti mai usor; vei gasi haine care sa ti se potriveasca mult mai bine etc.
7. Fotografiaza-te. In acest mod vei vedea progresul real facut (cum aratai inainte si dupa).
8. Pune mici mesaje de incurajare peste tot, (in bucatarie, in baie, pe calculator, in masina), lucruri care iti vor aduce aminte de telul pe care il ai si care iti vor creste increderea in tine.
9. Incarca-te cu energie si hidrateaza-te. Bea apa cu o jumatate de ora inainte de orice activitate fizica. Apoi, mananca ceva sanatos si hranitor cu cel putin doua ore inainte de a merge la sala sau de a avea o activitate mai grea.
10. Mergi in parc. Este o modalitate excelenta de a face miscare, a te relaxa, a comunica si, cel mai important, a slabi si a te simti mai sanatos.
11. Nu intra in rutina. Daca faci exercitii, schimba-le la un interval de timp. La fel si in cazul dietei. Nu manca zile in sir acelasi fel de mancare, deoarece, dupa o perioada in care vei slabi, organismul se va obisnui si kilogramele vor ramane acolo.
12. Creierului nostru ii trebuie 20 de minute pentru a se obisnui cu senzatia de satietate. Mananca incet si savureaza ceea ce mananci. Incearca sa pui tacamurile deoparte in timp ce mesteci si sa bei apa mai des. Ia parte la conversatia ce are loc la masa.
O masa satisfacatoare pentru trup si minte, in compania celor dragi, ar trebui sa-ti fie la fel de placuta ca si placerea de a manca.
Si nu uita, motivatia este in tine, ajunge doar sa o scoti la suprafata!
Psiholog clinician
e-mail:psih.sorinab@hotmail.com
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024