Mușchi încordați – cauze, factori de risc și prevenție
Despre mușchi încordați sau contractați, cum mai sunt aceștia cunoscuți în termeni medicali, am mai povestit, însă de această dată vom oferi câteva recomandări care pot ajuta în acest sens. Cunoscut și ca sindromul persoanei rigide, mușchii încordați reprezintă o afecțiune cronică care provoacă rigiditate și spasme musculare dureroase timp îndelungat. Această tensiune dezvoltată la nivelul unor mușchi încordați poate să apară din diferite motive, precum activitatea fizică intensă sau problemele de sănătate subiacente.
15.10.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 13 secundeDupă cum spuneam, acești mușchi încordați devin tensionați și duri la atingere iar, de cele mai multe ori, cauzează disconfort care poate scădea randamentul zilnic. Durerea localizată sau senzația de tensionare și durere musculară la atingere sau mișcare sunt printre principalele cauze ale incapacității de concentrare.
Mușchii încordați pot apărea dintr-o varietate de factori, cum ar fi suprasolicitarea musculară, stresul sau postura incorectă la birou și în timpul somnului. În acest caz, specialiștii recomandă întinderea cu precauție a musculaturii afectate. Aceasta poate fi utilă pentru atenuarea tensiunii și durerii musculare, dacă este efectuată fără forțare excesivă.
În timpul exercițiilor de întindere a mușchilor încordați, poziția trebuie să fie menținută timp de cel puțin 15-30 de secunde și este important ca exercițiul să fie repetat de mai multe ori pe parcursul unei zile.
Mușchi încordați – cauze ale apariției acestora
Majoritatea cazurilor de mușchi încordați sunt o consecință a stresului, a tensiunii sau a activității fizice intense, fără încălzire. Printre cele mai frecvente cauze de mușchi încordați se numără:
- tensiunea musculară de la nivelul unor zone ale corpului;
- suprasolicitarea unui anumit mușchi în timpul unei activități fizice intense;
- traumatismul de la nivelul mușchiului produs în timpul suprasolicitării sau a exercițiilor fizice;
- renunțarea la efectuarea exercițiilor de încălzire și de întindere a mușchilor înainte de începerea exercițiilor fizice intense;
- durerea produsă în corp asemănătoare cu cea a unor mușchi încordați este cel mai frecvent o consecință a unei infecții, a unei afecțiuni sau o reacție adversă la anumite ingrediente din medicamente.
Mușchi încordați – recomandări terapeutice
Tratamentul pentru persoanele care au rigiditate provocată de anumiți mușchi încordați se bazează pe simptomele prezentate și pe diagnosticarea ulterioară a acestora de către specialist. Cele mai recomandate medicamente care pot ajuta la reducerea rigidității și spasmelor musculare dureroase sunt:
- benzodiazepinele – tratează o varietate de afecțiuni, cum ar fi anxietatea, convulsiile și insomnia;
- relaxantele musculare – pot ajuta la tratarea spasmelor musculare și pot reduce rigiditatea musculară, inclusiv relaxând acei mușchi încordați;
- medicamente pentru durere neuropatică – pot susține reducerea simptomelor cauzate de tensiunea musculară.
Totodată, pentru gestionarea simptomelor cauzate de mușchi încordați, doar la recomandarea specialistului, se mai poate apela și la:
- masaj;
- fizioterapie;
- terapia cu căldură;
- hidroterapie;
- acupunctură.
ArtroSuport gel emulsionat este un adjuvant în caz de mușchi încordați
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic, fără conservanți, care ajută la reducerea durerii și rigidității musculare, destinde acei mușchi încordați, calmând durerea acută de origine reumatică, prin producerea unui efect intens de încălzire la nivelul zonei afectate.
Salicilatul de metil din uleiul de Gaultheria procumbens, prin efectul rubefiant, intensifică circulația sanguină din capilare, oferind o senzație plăcută și intensă de caldură, pentru acei mușchi încordați și tensionați. Camforul din compoziție accentuează senzația de căldură produsă de salicilatul de metil. Efectul analgezic al produsului este susținut de prezența unor extracte vegetale cu efect dovedit clinic în tratamentul afecțiunilor reumatice (extract de gheara diavolului și arnica).
Indicațiile de utilizare ale produsului
ArtroSuport gel emulsionat se poate folosi pentru:
- durere și rigiditate musculară, inclusiv durerea de lumbago, torticolis sau durerile musculare provocate de răceală și gripă;
- febra musculară după activități sportive sau efort fizic solicitant;
- dureri reumatice acute (artroze ale mâinilor, picioarelor și genunchilor, spondilită anchilozantă etc.)
Produsul ajută la:
- intensificarea microcirculației de la nivelul pielii, producând o senzație plăcută de încălzire, care susține calmarea durerii și rigidității musculare
- relaxarea musculaturii tensionate și contractate
- susținerea recuperării musculare după exerciții fizice sau efort fizic intens
Cum se folosește ArtroSuport gel emulsionat
ArtroSuport poate fi eliberat fără prescripție medicală și poate fi utilizat atât de adulți, cât și de copiii de peste 12 ani, pentru mușchi încordați și tensionați. Gelul se aplică de două, trei ori pe zi, la nivelul zonei dureroase sau ori de câte ori este nevoie, numai pe tegumentul intact.
Produsul destinat persoanelor cu mușchi încordați și tensionați se poate achiziționa din farmaciile Catena sau online, de pe springfarma.com.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024