Muzica, cel mai bun „condiment”
Un preparat culinar poate deveni cu pana la 10% mai dulce sau mai amarui, in functie de muzica ascultata in timpul mesei. Mai exact, sunetele inalte intensifica gustul felurilor de mancare dulci, iar basul ofera senzatia ca alimentele sunt mai amare. Acestea sunt doar doua din concluziile la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Oxford, dupa realizarea unor teste in Sony Multi-Room Sonic Wonderland.
29.06.2015
Timp estimat de citire:
1 minut, 7 secundeExperimentele senzoriale, la care au participat 50 de membri din sase tari europene, au mai aratat ca muzica clasica poate induce senzatia ca vinul baut este mai scump, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative. De asemenea, cercetarea a sugerat ca sunetul pianului imbunatateste gustul fructelor dulci, precum murele, caisele sau zmeura, si a confirmat teoria asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Astfel, potrivit participantilor la studiu, mancarea frantuzeasca capata un gust mai bogat atunci cand pe fundal se aude un cantec la acordeon, iar pastele italienesti sunt mult mai savuroase pe muzica lui Giacomo Puccini. Rezultate similare s-au inregistrat si in cazul preparatelor germane, indiene, spaniole sau grecesti. Cercetatorii spun ca toate aceste influente sunt cu atat mai pregnante cu cat oamenilor le place mai mult muzica, acesta fiind un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura.
Sursa: www.independent.co.uk
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024